Нашите орхидеи – тема 46

• 11 273
  • 345
  •   1
Отговори
# 255
  • София
anmasu, обикновено проблемът при растения, които растат на листа и корени, но не цъфтят е в светлината. Температурната разлика ден/нощ също е важна, но дори при отглеждане на относително постоянна температура, пак си цъфтят, макар и не едновременно и обилно.

# 256
Леле, аз съм толкова възхитена. Такива познания! Много сте вдъхновяващи, наистина! Ще седна да прочета някой ден за този сфагнум. Дали има шанс да накара орхидеите ми да цъфтят? В нашия апартамент дават само нови листенца и корени. Бях ги оставила 2-3 години в друг апартамент и там пак им видях цветовете - бях забравила какви са.
Проблема при теб с цъфтежа е в температурата. Ако им е топло могат да растат, но не цъфтят. Зимата им осигурявай  около 16 градуса ако са фалаенопсиси орхидеите ти.

поначало цъфтежът е когато се "хармонизират" няколко фактора: влага, дължина на деня, осветеност и температури. Обикновено някои от факторите се случват естествено
1. Дължина на деня - подходящи сезони за залагане на цветоноси са ранна есен и ранна пролет, около равноденствията
2. Температурни разлики - отново около тези периоди, защото през деня е по-топло а през нощта захладнява. Така се осигуряват нужните 4-5 градуса разлика дневна нощна температура
3. осветеност. Поначало си има нужда от някакъв  минимум, но може в някаква степен да се компенсира с фактор влага.
4. Остана влагата. Тя се подава чрез поливане. За залагане на цветоноси е нужно да има и леко просъхване на субстрата между поливанията

И така. МЕрки
А) Ако орхидеите НЕ цъфтят винаги първа и най-лесна мярка която се променя е поливането. Ако поливате на една седмица, в описаните горе подходящи периоди , започнете да поливате на 10 дена, без да променяте място осветеност и т.н. . Можете полека да удължите до 14 дена ако примерно 4-6 седмици след промяната нямате резултат. Не се притеснявайте. Орхидеите няма да умрат от жажда. Нуждата им от вода е надценена.

Б) За да стимулирате цъфтеж, Запазвате всичко друго, но  променяте осветеността. Тук трябва много да се внимава, защото в сезоните на равноденствие слънцето стои ниско, свети пряко в прозорците и може да изгори растенията ако стоят на перваз. Светло НЕ ОЗНАЧАВА пряка слънчева светлина.

В) колкото и странно да ви струва орхидеите цъфтят под стрес. Една добре гледана поливана и торена орхидея може да откаже да цъфти, какъв е смисъла - тя няма нужда да се размножава. За да я стресирате можете да я приберете на тъмно в килер за една седмица - десет дена (суха! и да не я поливате). Друга вариант е да й позволите "да скокне" на пода от висок цветарник, малко да се пооваля и да й поизпадат корите от саксията. Виждала съм и двете "да работят".

Ако всички тези мерки не работят, се предприемат други, по-драстичични неща, мести се глобално мястото ( във вашия случай е станало това- нов апартамент иначе е друга стая , от изток на запад или от юг на север), остава се на по-хладно, но сухо и т.н. Да не стигаме до там.

# 257
  • Карлово
За цъфтежа хубаво, но за корените не съм видяла насоки. Моите, които реанимирам, пускат листа, но корени не.
Над вода съм ги поставила, похлупени с отвор, все пак за проветрение.
Преди една я топих на 6 часа, пък другите часове на денонощиято я изваждах на сухо, но уж тръгват коренчета, но не растат.
сфагнум, няма откъде да взема.

# 258
  • Мадрид / София
За сфагнум потърси в Амазон, но не е жив.

# 259
Цитат
author=ДамаТрефа link=topic=1781285.msg50129716#msg50129716 date=1756194801]
Скрит текст:
За цъфтежа хубаво, но за корените не съм видяла насоки. Моите, които реанимирам, пускат листа, но корени не.
Над вода съм ги поставила, похлупени с отвор, все пак за проветрение.
Преди една я топих на 6 часа, пък другите часове на денонощиято я изваждах на сухо, но уж тръгват коренчета, но не растат.
сфагнум, няма откъде да взема.
От всичките обяви у нас, само тук имат в момента и продават жив сфагнум.

https://telopeanursery.com/priceCalc.php?plant=940

# 260
  • Карлово
Благодаря.

# 261
Pippi няма нищо сложно.Схемата я откраднах от някакъв американски сайт,не помня кой беше.
Слага се на дъното на стъклен съд перлит или нещо друго,което да задържа влагата.После се пълни с мокър сфагнум,да е доста влажен,но да не тече вода от него,слага се орхидеята така,че да опира леко сфагнума,не да потъва в него.При мен се получава добре,вазата която ползвам е със стеснено гърло,листата на орхидеята просто се заклещват в гърлото и цветето се задържа над сфагнума.Може да се направи и някакво скеле от клечки,ластици и т.н.,за да задържат орхата да не потъва.
Отгоре нахлузвам една прозрачна торбичка,аз ползвам тези от супермаркета за замразяване на продукти,по-твърди са от торбичките за зеленчуци и стоят по-изправени.Завръзвам с панделка,конец,въженце...каквото намеря.Пробивам на няколко места,безразборно дупки с клечка за зъби,за да циркулира въздуха и да не се спарва.

В статията се казваше нещо от сорта на "За да растат повече корени и орхидеята да се съвземе по-бързо,сложете я на място далеч от светлина и я забравете" ...Аз съм си организирала едно ъгълче "Отделение по реанимация",на 3-4 метра от прозорец.През деня е що-годе светло,но пряко слънце не достига до там.
Отварям и поливам само когато видя че сфагнумът се омърлушва.Това е веднъж в месеца,понякога и по-рядко.

Вече втора орхидея връщам от отвъдното.Явно системата работи

Вижда се корените колко дълги са станали.Заминавам в отпуска,ако съседката не я е уморила,като се върна ще я садя

# 262
Ванеса, ще си позволя да дам едно мнение. Разгледах и сравних двете снимки, които пусна. От тази страна с корените на орхидеята, има множество млади стръкчета сфагнум, които имат нужда от повече светлина. След като извадиш орхидеята и я засадиш, за да си засилиш сфагнума,  премести вазата на по-светло място, но да не е пряко слънце и от време на време я завъртай, за  да има еднаква светлина отвсякъде. Ако можеш, отцеди водата от вазата и я замени с прясна, сфагнумът обича прясна неваровита вода, да е само малко на дъното.
За да е силен, трябва целия да е покрит с едри звездички отгоре, да са като туфичка. Тогава ще исдържа и орхидея, без тя да потъва в него.
Преди 20 год. когато гледах сфагнум, точно тези тънки стръкчета предхождаха умирането му, не успях да ги засиля, не обърнах внимание. Но тогава нямах представа и правех експерименти. Нямаше и толкова много информация, както сега.

# 263
Проблемът на орхидеи реанимирани в много влажна,мокра  среда е, че корените им нямат веламен. Видимо е на снимката. Обикновено, при отглеждани в субстратна (просъхваща) среда орхидеи, само връхчетата на корените са такива свежо зелени. Затова, после, при посаждане в субстрат от кори, отново има период на адаптацията към режим периодично мокро периодично сухо отглеждане  (субстратно отглеждане, пък било и в отмрял сфагнум) и тази адаптация  не е лесна. Налага повече внимание. Същото е , като орхидеи, отглеждани на водно ( не полуводно т. Е с просъхване), които трябва да преминат към отглеждане в кори. Коренова "трансформация" се налага. Натрупването на веламен помага на орхидеята да преминава периодите на "засушаване". По принцип орхидеите не са лотуси. Те имат фаза на пиене и фаза на сухота, както и превключване на режимите на фотосинтеза. А при водно, полухидропонно, прекалено влажно - тези процеси не присъстват. Затова и веламенът при такива корени за влажно-мокро  отглеждане е даже вреден. Но е много нужен при отглеждане в кори с периоди на просъхване.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 15:30 от _re_ge

# 264
Мерси Diorela,не се бях замисляла за това.Сега като се загледах,забелязах разликата.
Не знам какво ще правя със сфагнума като извадя орхидеята.Ако реша да го оставя във вазата ще последвам съветите ти.

re_ge,докато те четях се сетих за периода в който отглеждах всички орхидеи на водно.Сигурно си права,корените по които имаше веламен лека полека измряха и излязоха много нови корени,но голи.Виж,и за това не се бях замисляла,каква е причината да умират старите корени.

# 265
Ооо, _re_ge, много благодаря, прекрасна сте, задето сте отделила толкова време да ми отговорите! Ще пробвам всичко! Мисля си, че местоположението им е основен проблем, но да видим.
Скрит текст:
Леле, аз съм толкова възхитена. Такива познания! Много сте вдъхновяващи, наистина! Ще седна да прочета някой ден за този сфагнум. Дали има шанс да накара орхидеите ми да цъфтят? В нашия апартамент дават само нови листенца и корени. Бях ги оставила 2-3 години в друг апартамент и там пак им видях цветовете - бях забравила какви са.
Проблема при теб с цъфтежа е в температурата. Ако им е топло могат да растат, но не цъфтят. Зимата им осигурявай  около 16 градуса ако са фалаенопсиси орхидеите ти.

поначало цъфтежът е когато се "хармонизират" няколко фактора: влага, дължина на деня, осветеност и температури. Обикновено някои от факторите се случват естествено
1. Дължина на деня - подходящи сезони за залагане на цветоноси са ранна есен и ранна пролет, около равноденствията
2. Температурни разлики - отново около тези периоди, защото през деня е по-топло а през нощта захладнява. Така се осигуряват нужните 4-5 градуса разлика дневна нощна температура
3. осветеност. Поначало си има нужда от някакъв  минимум, но може в някаква степен да се компенсира с фактор влага.
4. Остана влагата. Тя се подава чрез поливане. За залагане на цветоноси е нужно да има и леко просъхване на субстрата между поливанията

И така. МЕрки
А) Ако орхидеите НЕ цъфтят винаги първа и най-лесна мярка която се променя е поливането. Ако поливате на една седмица, в описаните горе подходящи периоди , започнете да поливате на 10 дена, без да променяте място осветеност и т.н. . Можете полека да удължите до 14 дена ако примерно 4-6 седмици след промяната нямате резултат. Не се притеснявайте. Орхидеите няма да умрат от жажда. Нуждата им от вода е надценена.

Б) За да стимулирате цъфтеж, Запазвате всичко друго, но  променяте осветеността. Тук трябва много да се внимава, защото в сезоните на равноденствие слънцето стои ниско, свети пряко в прозорците и може да изгори растенията ако стоят на перваз. Светло НЕ ОЗНАЧАВА пряка слънчева светлина.

В) колкото и странно да ви струва орхидеите цъфтят под стрес. Една добре гледана поливана и торена орхидея може да откаже да цъфти, какъв е смисъла - тя няма нужда да се размножава. За да я стресирате можете да я приберете на тъмно в килер за една седмица - десет дена (суха! и да не я поливате). Друга вариант е да й позволите "да скокне" на пода от висок цветарник, малко да се пооваля и да й поизпадат корите от саксията. Виждала съм и двете "да работят".

Ако всички тези мерки не работят, се предприемат други, по-драстичични неща, мести се глобално мястото ( във вашия случай е станало това- нов апартамент иначе е друга стая , от изток на запад или от юг на север), остава се на по-хладно, но сухо и т.н. Да не стигаме до там.

# 266
Според вас, дали има загниване и какво да предприема, за да го предотвратя и възстановя?

# 267
На снимка е трудно да се прецени, ако в основата на корените наистина е черно, е гъбично заболяване. Точно това е много често срещано, ако се загледаш и в магазина доста са така. От моя опит - живеят си и с него с години, и цъфтят даже, и в един момент се гътват внезапно. Но аз не лекувам, която оцелее.
Само внимавай да не заразиш друга, например при поливане.

# 268
  • Русе
Ауу, забравила съм да се запиша в темата и съвсем съм изключила за нея. Правя го с едно фалче от вчера. Като го разпакетирах и видях жълтото листо.

# 269
  • Бургас
Новото попълнение мини. Тръгнах за едно в Кауфланд и грехота да не купиш мини орха за 5.40 с кашпичката.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 16:53 от maya_76

Общи условия

Активация на акаунт