Защо хората се разделят толкова лесно в днешни дни?

• 38 438
  • 1 329
  •   1
Отговори
# 15
Всичко написано до тук е вярно, но искам да допълня, че днес връзките се създават някак с презумпцията за раздяла и младите влизат с настройката и готовността за такава. И затова по-лесно се стига до нея. Според мен младите са по-независими, по-самодостатъчни и по-малко склонни на компромиси с удобството си. На партньора често се гледа като на досада, а не като нещо, което те допълва. То затова има и толкова много необвързани. Но, такива са времената.

# 16
Кой се разделя с лека ръка, само това ме учуди в темата?

# 17
  • Melmak
Всичко написано до тук е вярно, но искам да допълня, че днес връзките се създават някак с презумпцията за раздяла и младите влизат с настройката и готовността за такава. И затова по-лесно се стига до нея. Според мен младите са по-независими, по-самодостатъчни и по-малко склонни на компромиси с удобството си. На партньора често се гледа като на досада, а не като нещо, което те допълва. То затова има и толкова много необвързани. Но, такива са времената.
Такане, освен това днес имаме избор от цял свят. Вечно живеем с едно усещане за fomo (fear of missing out) във всяко отношение.
Преди 100-150 години се жениш за някой от твоето село или съседното село. През комунизма поне някой от България. А сега можеш да намериш любовта и на другия край на света. Имаме социални мрежи, които колкото ни дават възможност да комуникираме, толкова и ни ограбват.

С лека ръка не мисля, че се разделят. Около мен поне никоя приятелка не се е разделила така. Имам една, която искаше да се развежда, но мъжът й склони да се терапевтират и сега опитват да запазят брака и да работят върху себе си и връзката си.

# 18
  • Paris, France
Едната ми баба се е развела в средата на 1930те. Родителите ми се разведоха в края на 70те.

В миналото хората са се женели млади, без предишни връзки и съжителства, без медии, от които да разбират как живеят други хора и са  успявали да се пригодят един към друг.

Продължителността на живота е била доста по-кратка и съдбата е слагала край на половината нехармонични връзки. Двама от прадядовците ми остават вдовци млади, единият 2 пъти.

В младостта си изобщо не влизах в сериозни връзки и съжителства за да не изпусна нещо друго и да не се скина. 

А лесните раздели са заради това, че връзка не ни е жизненоважна, нищо не губим като се разделим и лесно намираме следващ ако искаме.

# 19
  • София
Ами на мен лично никога не ми е било лесно да се разделя с някого, с който съм вложила емоции и сме имали истинска връзка. Боли ме ужасно много и го преодолявам ужасно трудно, въпреки че се правя на весела, "не ми пука", изтъквам всичко отрицателно и така нататък...

# 20
Хората стават все по-независими, свободолюбиви, центрирани върху себе си и нетърпими към личното нещастие. Осъзнават, че животът е твърде кратък, за да го прекарат в неудовлетвореност. Отделно - материално по-обезпечени, по-образовани, по-отворени към света, запознати с възможностите, които животът предлага, повече подкрепа от институциите в това отношение, отпадане на предразсъдъците по тази тема. Знаят, че могат да се справят сами, без партньор до себе си или да намерят друг, с който ще бъдат по-щастливи.

# 21
Защото хората искат да са щастливи. Ако някой не те прави щастлив за какво ти е? Вече масово жените могат да работят, да въртят домакинство и т.н. Единственото, което не можеш сам да си подсигуриш вниманието на другия човек.

# 22
Защото следващата ти връзка/афера е на един клик разстояние в поредното приложение за секс/запознанства.
Сексът стана толкова достъпен, че много хора се чудят защо да си причиняват някакви си "връзки".
Някои изневеряват и се надяват да не ги хванат, други се хващат на следващия клон още преди да са пуснали настоящия.
Точно това "знание", че веднага можеш да се впуснеш в следващата афера направи хората много нетолерантни дори за най-малките неразбирателства.
За какво да се опитват да поправят връзката в която са?
Гледай колко риба има в морето - и така до следващия път.

# 23
  • София
За мен има по-голям проблем от разделите, а той е че много хора/мъже въобще не са способни да започнат връзка. Да заявят ясно, че са с някого, да имат връзка, след която да се разделят.

# 24
За мен има по-голям проблем от разделите, а той е че много хора/мъже въобще не са способни да започнат връзка. Да заявят ясно, че са с някого, да имат връзка, след която да се разделят.

Мдаааа, самата истина😑

# 25
Финансова независимост имат тези, които са с по-високо платени постове, професии, и прочие. Ок, да кажем, че и на неквалифицирани длъжности може да се се взима по-висока заплата, но всичко е според възможностите, качествата и дейността на работа. Който взима по 1500-2000 лева заплата, трудно ще си позволи да си купи жилище или да излезе на квартира.

# 26
И аз съм съгласна с всичко до тук, но да добавя още малко -  има и такива, които от егоцентризъм не се напъват изобщо.
Очакват другия да им донесе щастие. Имат нереалистични очаквания за брака, че е холивудска продукция. И се тръшкат и се отказват, преди да се опитат да поправят счупеното. Бракът е отборна игра. И не може винаги да си прав, някога трябва да отстъпиш и да стиснеш зъби, друг път трябва да настъпиш и да си кажеш. Общо взето много хора не са наясно със себе си, но пък са сърдити на партньора, който не ги удовлетворява.
Наистина не проявяваме търпение и далновидност преди да се омъжим. Скачаме с главата на долу дори да има два пръста вода в басейна. Ще му мислим после. После що си счупих главата?! несъвместимостите са светили преди подписа.
Човешките отношения са много сложно нещо. Няма един единствен верен отговор. Но да допълня моите две стотинки.

# 27
  • Paris, France
Това не е проблем. Такива хора нямат драми от партньорско естество и не създават такива в живота на другите.

Който взима по 1500-2000 лева заплата, трудно ще си позволи да си купи жилище или да излезе на квартира.
Такъв човек, особено от мъжки пол и връзка не може да си позволи, а и малко жени ще го искат за връзка. В северните държави помагат с наем на ниско печелещите и младежта се изнася рано, но седят сами за да не си развалят рахатлъка.

# 28

Това е страхът да не се минеш - да се обвържеш и после да видиш, че е имало и нещо по-добре, ама вече си зает Wink

# 29
Това не е проблем. Такива хора нямат драми от партньорско естество и не създават такива в живота на другите.

Който взима по 1500-2000 лева заплата, трудно ще си позволи да си купи жилище или да излезе на квартира.
Такъв човек, особено от мъжки пол и връзка не може да си позволи, а и малко жени ще го искат за връзка. В северните държави помагат с наем на ниско печелещите и младежта се изнася рано, но седят сами за да не си развалят рахатлъка.
Аз говоря предимно за жените. Например жена която работи като касиер за 1500 лв. не може да си позволи кой знае какво.

Общи условия

Активация на акаунт