Съчетаване на работа с деца

• 9 368
  • 259
  •   1
Отговори
Здравейте. Доста време вече след появата на децата се задържам вкъщи, за да мога да посрещам домашните задължения - да е сготвено, изчистено, изгладено, напазарувано, децата да се закарват на училище и спорт, да са с направени домашни и т.н.
Преди беше доста по-лесно ежедневието, когато само.... работех.
Няма близки които да ме отнемат от тези задължения, а съпругът ми съответно работи за да издържа семейството.
Зная, че много майки работят и искам и аз да се включа в тази група, но не зная как ще се справя и как ще посрещам елементарните нужди от рода на: какво ще ядем като си приберем всички на куп в 5г. Или кой ще забира децата когато трябва да излязат в 16.00ч. Как ще се смогва с пране и гладене и куп други въпроси.
Домашна помощница не е вариант, защото би погълнала почти целия изкаран от мен бюджет, и работата ми в този случай се обезмисля.
Идеи?

# 1
Почасова работа на първо време? Зависи и колко големи са децата, но съпругът ти трябва също активно да участва в домакинството, не му е работата само да изкарва пари, децата са и негови. Също така се приготви, че не може всичко да ти е перфектно ако ще съвместяваш работа и гледане на деца. Ако си перфекционистка ще ти е голям проблем това.

# 2
Ще се справяш като останалите 80% от жените в Бг , които работят и имат деца -няма да е всичко идеално изгладено и изчистено , понякога ще се наложи да се купи готова храна и така. Въпроса , който трябва да решиш е единстивено взимането по-рано , ако се налага. Имам две деца и съм работила през всичките години , нямам баби наблизо , мъжа ми има частен бизнес и за съжаление почти не участва в домакинство и отглеждането на децата. Еми справям се с повече организация. Чистя само събота или неделя, пускам пералня всеки ден. Готвя за следващия ден, гладя само много измачкани дрехи , накупила съм всички възможни уреди -сушилни , роботи, инстант пот и най -вече гледам да не се втелясвам ако не успея с нещо.

# 3
Докато не излезеш от вкъщи и не започнеш работа, няма как да се справяш.
Бях с новородено, първокласник и работех две работи от вкъщи.. идеално се справях. Баби и гледачки не съм ползвала.

# 4
Зависи дали искате да започнете работа, защото парите в семейния бюджет не достигат или сте достатъчно осигурена от мъжа Ви, но желаете да се занимавате с нещо различно от гледане на деца и домакинска работа. Ако е второто, търсете някаква не особено ангажираща работа - почасова, freelance. Ако причината е финансова, тогава трябва да си поделите задълженията с бащата. Не върви отговорността за семейния бюджет да стане обща, ама отговорността за домакинството и децата да си остане само за Вас. Вярвам, че като седнете двамата и обсъдите как да организирате задълженията - ще намерите начин с дружни усилия.

# 5
Ами няма да гладите, пералнята пере сама, къщата ще я чистите почивните дни. Като се хванат 2 ма човека става бързо. Готвенето сме правили все нещо, което става бързо.  Картофи на фурна с нещо, ориз и т. н. Единственото наистина трудоемко нещо е воденето и вземането на децата от училище, спорт и други. Там сме се комбинирали даже и с приятели. Оцелява се, малко препускаш, като кон. Grinning Съвременните родители уж са в пъти по улеснени, имат по модерни уреди, уж са по-добре платени, карат коли, а им става все по-трудно.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 18:27 от zavs

# 6
  • София
Колко са на брой децата и на каква възраст? А и къде учат? Повечето деца към 3-ти, 4-ти клас вече сами си ходят на училище и спорт, ако са им в квартала.
Домакинстването изобщо не го обсъждаме, защото ако всички се включат и се планира добре, няма голям проблем, повечето семейства се справят. Сложни манджи се готвят уикенда, през седмицата по-прости. Чистенето веднъж седмично и така.

# 7
  • София
Какво е мнението на мъжа ти по този въпрос? Не желае ли да се ангажира с нищо, освен с изкарването на пари? Как смяташ ще реагира, ако му обясниш, че искаш и ти да работиш, но за целта ще трябва да се преразпределят останалите задължения? Как се управляват парите в момента? Доколкото ти имаш думата по финансови въпроси? С какви пари разполагаш само за себе си? Обезщетена ли си материално?

Попринцип при двама работещи, домакинските задължения трябва да са общи, съответно парите за евентуална помощница трябва да дойдат от заплатите и на двама ми. Странно ми е, че смяташ, че твоята заплата трябва да се ползва за това.

# 8
Колко са децата и на каква възраст са?

# 9
Ако и двамата работите, домакинската работа се разпределя между двамата. Воденето на децата също може да се разпредели, според служебната заетост на двамата. Трудно е, но не е невъзможно. И се приоритизира, което е най-належащо, то се върши.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 19:35 от alex_jp

# 10
Какво е мнението на мъжа ти по този въпрос? Не желае ли да се ангажира с нищо, освен с изкарването на пари? Как смяташ ще реагира, ако му обясниш, че искаш и ти да работиш, но за целта ще трябва да се преразпределят останалите задължения? Как се управляват парите в момента? Доколкото ти имаш думата по финансови въпроси? С какви пари разполагаш само за себе си? Обезщетена ли си материално?

Попринцип при двама работещи, домакинските задължения трябва да са общи, съответно парите за евентуална помощница трябва да дойдат от заплатите и на двама ми. Странно ми е, че смяташ, че твоята заплата трябва да се ползва за това.

Е, пак осъждане на мъжа. И не е казала, че прислужницата ще се покрива само с нейната заплата, а че от гледна точка на семейния бюджет се обезсмисля наемането на такава за да може тя да работи. Явно няма професия и квалификация за 10 бона.  Тук всичко е въпрос на сметки и оптимизация - колко пари носи мъжът, колко би носила тя, с какво може да се включи той (може и да е невъзможно) и накрая се взема решение.

# 11
  • София
Къде е осъждането на мъжа? За него и неговото мнение не знаем нищо, затова и питам каква е позицията му и изобщо знае ли я авторката. Напълно възможно е мъжът да я подкрепи. Авторката пък изглежда смята, че децата и домакинството са само нейна отговорност, независимо дали работи или не, което не намирам за редно. Ако това е само нейно виждане, определено грешката е в нея.

# 12
Работа на смени?

# 13
Аз съчетавам работа с дете благодарение на гъвкаво работно време + работа от вкъщи (работата и работодателят ми го позволяват), помощ отвън (майка ми живее с нас през една част от времето + жена, която идва два пъти в седмицата да почиства) и много строго организиране на ежедневието и планиране отрано. Мъж нямам - аз и детето сме. В общи линии старая се да си улесня максимално живота във всяко едно отношение.
Понякога се случва да нямаме нищо сготвено у дома - ядем салата със сандвич или пък кускус, или яйца, или нещо, което става бързо. Често работя докъм полунощ, за да си наваксам ходенето през деня. Работила съм от всякакви места - ресторанта на стадиона, докато детето е на тренировка, чакалнята пред лекаря, докато детето е на психолог, лекар, кинезитерапия,…, кафето на плувния басейн.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 10:18 от Nedinka

# 14
Няма базови рецепти, всеки се оправя спрямо своето семейство. При мен работи това: готвене в големи съдове за 2 дни, прахосмукачка робот за през седмицата, основно почистване събота, не гладя нищо, много рядко нещо официално или  през лятото някоя дреха. Пералнята е с голям капацитет и не пускам всеки ден.
Ако няма готово за ядене, може нещо набързо - омлет напр. или пък купено печено пиле с една салата.

Общи условия

Активация на акаунт