Пубертетът при момчетата - тема 18

• 34 946
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Хайде, нека си ляга до 24ч. , стига да не става много рано.
Ало си прочела написах, че моят син също правеше такива магарии с неспането, но сега вече започна да вдява, че така не е ок.Макар снощи и двамата са си легнахме към 2ч 🫣

# 151
То ваканцията си е за поспиване до късно,  че от септември пак ще се юрнат от 6 ч. за училище.

# 152
Продължавам да не разбирам как спането на детето ви пречи. Хоум офис, не-хоум офис, човекът си спи. Ако е буден с какво допринася за работния ви ден? Наистина ми стана много интересно защо е необходимо будното присъствие на сина, докато родителите работят.

# 153
YSt, обядваме и вечеряме заедно, отчасти спортуваме заедно. Ако спи до много късно няма време за 3 хранения (държим да се храни редовно, по нощите не се яде у нас), не може да заспива навреме вечер. А и, както вече писах, сънят е пълноценен през тъмната част от денонощието, разбъркан циркаден ритъм не е ОК за никого (то и ставане в 10 ми се вижда късно, но хайде ваканция е, ще го преживея Stuck Out Tongue Winking Eye). Надявам се, че е ясно сега. Wink Няма да казвам в колко часа си лягаше в детско-градинска възраст и в малките класове, че явно съвсем ще скандализирам аудиторията. Joy

# 154
Децата растат, всеки е минал през такива етапи.Дайте му малко свобода на това дете.
В една определена възраст имат нужда от повече самостоятелност.
Нашият пубер напоследък иска да яде сам в стаята си.Ми ок, приемаме го.По цял ден е около нас( и ние сме хоум офис) и вероятно му идваме в повече:
Както и той на мен често😜

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 00:51 от ДХ3

# 155
Напълно подкрепям Синьо. Няма как да стане това практика да става в 12. Напълно неприемливо е за мен. Давам му свобода  да прави други избори. Може, примерно, един път седмично да поспи повече, но в рамките на изключение. Иначе, до 10 е ок. Като се отдели да живее сам, да си прави какъвто иска режим. Въобще не търся оправдания за да имам такива изисквания.

# 156
И на мен не ми е удобно като спи до 11, да закусва до 12, после обядва в 3, че и в 4 следобяд. Закусва следобяд по никое време и вечеря също късно. Оставям го да спи, но не са ми ок закуските до 12 на обяд.

# 157
Аз пък ще скандализирам аудиторията в другата крайност. Летният ритъм на моя тийн е следният: заспиване в малките часове на нощта /обикновено след 3/, ставане пак в 3 /следобед/. Закуска, тренировка, обяд, миткане навън с приятели и прибиране. На 17г е и винаги е бил нощна птица, както и аз. Догодина става на 18 и въобще не си представям да го гоня за часове.

# 158
  • София
И на мен не ми е удобно като спи до 11, да закусва до 12, после обядва в 3, че и в 4 следобяд. Закусва следобяд по никое време и вечеря също късно. Оставям го да спи, но не са ми ок закуските до 12 на обяд.
Защо изобщо се занимаваш със закуските му?
Пубертета ме научи да не се занимавам с дреболии. Имаше и лягане в 1, и спане до обяд. После видя, че без добър режим не се получават нещата, но на дърт пръч да му следя кога закусва не ми е хрумвало. Понякога се храним заедно, понякога не. Драма не виждам.

# 159
Защото има нужда да хапва. Много ми се иска да е от тези, които и да не ядат 4 пъти за деня, си изглеждат добре.
Освен това за година дръпна сигурно 15 см и съвсем не може да навакса на кг.
Иска ми се и на мен вече да не следя за дреболии. Но сам никога няма да си вземе храна.

# 160
  • София
Защото има нужда да хапва. Много ми се иска да е от тези, които и да не ядат 4 пъти за деня, си изглеждат добре.
Освен това за година дръпна сигурно 15 см и съвсем не може да навакса на кг.
Иска ми се и на мен вече да не следя за дреболии. Но сам никога няма да си вземе храна.
О, съчувствам. Детето на приятелка  е така. Вероятно с дни няма да яде ако някой не го подсеща и кара... Дано пубертета да му помогне да поогладнее.

# 161
лорелай, и при нас е същата работа с тийна който е на 15 . Аз обичам да си лягам рано , понякога се дразня че стои до много късно и спи до много късно , но..... ваканция е , може би не е и съвсем здравословно да обръща нощ с ден , но пак ... отчасти приемам иначе се впускаме в кавги и несгоди , а за мен е важно да комуникираме нормално , почти като приятели

# 162
Лятото не будя сутрин, ако няма някакъв ангажимент. Не виждам лошо да спи и до обяд, пък ако ще и цял ден. Яде, когато стане и когато е гладен. Вечер гледам до 22-23 да е легнал, както казах по-назад. Не държа да заспива веднага, може да си чете, докато му се доспи.

# 163
  • В полите на Пирин планина
Лично аз оставям малкия си син (на 17) да си ляга, да става, да яде, когато и колкото иска през ваканцията. Важното за мен е да се хранят достатъчно, като количество и калории, а не да се съобразяват с моя ритъм.
Изобщо нямам нерви за подобни изисквания и не съм хоум офис.
Както казах и той, а и големият му брат успяват сами да си оправят графика, така че да ходят на тренировки, да излизат и да спят, колкото им е нужно.
Иначе до към 15 години се опитвах да ги контролирам в някаква степен. Вече - твърдо не.

# 164
  • София
Здравейте, моят тийн ще стане на 13 г. през септември. Вече го тресе хормоналната треска и желанието да бъде голям. Все още си ляга към 23ч. по мое настояване, докато онзи ден не говорил с негови връстници и те се учудили на часа, в който си ляга, като му споделили, че те стоят до 1 или 2 ч. през нощта. Тъй като имам малко наклонност да бъда суперконтролираща реших да отпусна малко положението и му казах, че ако си върши ангажиментите през деня- съдомиялна и 10 бр. задачи /класната им ги е дала за лятото/ може да стои и той до късно. Сетих се как и аз стоях до късно като бях тийн. Първата вечер си легна към 12.30ч. с настояване от мъжа ми. На следващия ден си свърши задачите и се лепна за игрите-ЦЯЯЯЯЯЛ ден, даже не излезе с приятели, въпреки че го карах. Вечерта му викам "Остава ли нашата уговорка да си вършиш ангажиментите и да стоиш до късно?", той каза "Да,благодаря ти че ме оставяш да се чувствам голям!". До тук добре, нооо като станах в 5ч. да отида до банята видях, че той още играе, което прави безумно много часове!!! Обясних му, че не съм позволявала да стои по цели нощи и не одобрявам това, както и че с тези игри ще му се изпържи мозъка. След това той легна, но мен сън не ме хвана да мисля какво да правя- нито да го стягам твърде много...забраненият плод и т.н., нито пък да го оставя на неговото самосъзнание, да взема решения кога да ляга, като очевидно това не може да го прави. Карам го да ходи на спорт. Ходи на групови тренировки 2-3 пъти, но мнооого го мързи. Вашите деца кога си лягат?
Взех да се притеснявам как ще я караме през следващите години...

Когато поставите някакво правило или компромис е нужно всички да го спазвате. Ако е изпълнил условията и не сте сложили граница 2 часа през нощта, може да си стои, колкото иска. Да сключвате сделка и после да мрънкате и да се ядосвате руши връзката и доверието-следващия път, като предложите нещо, той ще знае, че така или иначе ще отнася караница и ще се дразните, че си получава наградата.
Вкъщи си лягат в 22 часа абсолютен максимум, ако не сме излезли някъде вечерта и ако примерно не се гледа филм семейно и остават от него 15-20 минути. Но моят предпубертет е по-малък, а брат му е още по-малък.
Като напредне малко възрастта смятам да го оставям сам да прецени, но с един краен срок. Баща му държи повече на правилата(някой път измислени, ей така просто да има правила) и няма да го остави да цъка в 2 през нощта в никакъв случай, затова и няма как и не смятам да го давам като вариант.
Казвала съм-оправяте се за лягане и в леглото може да четете книга на нощна лампа ако не ви се спи. Нямат телефони все още, затова няма как да цъкат на тях. Ще е неизбежно да имат, ще видим в крачка там как ще процедираме.
Сутрин не ги будя-големият вече има нужда да спи повече, яде тройно повече. Та гледам си почива и да прихапва здравословни неща. Ако иска да виси нощем-нека си измисли какво да прави в стаята, без устройства. И после да усети последствията на другия ден по време на часовете. Аз съм лежала по чиновете и съм дремала-справях се, ще се справи и той, докато не му се натрупа умора и не му дойде акъла.
Лятото и аз почивам...ядат филии, големият прави бъркани яйца, грее на малкия. Въобще не ми се занимава. През годината правя всеки ден кутии с храна и макар да ми е интересно, след някой друг месец вече съм на издихания. От тази година големият е в ново училище и там имат храна през целия ден и е забранено да носят от вкъщи, нямат и магазин. Ще правя само за малкото.
И за мен правя за офиса, но ще работя до към средата на септември, после ставам студентка и ще видя как стоят нещата с храненето-в стол, дали ще имам време за кутия или нещо опаковано ще си купувам. Учебната година ни е страшно натоварена и живея само за ваканциите.

Общи условия

Активация на акаунт