- Пияндета - казвам аз - кой ви позволи да пиете бира?
- Нашите ми разрешават - казва гостът.
- Аз нали миналия ден ти казах, че два-три пъти като те няма съм пил по една бира - казва синът ми.
Та така...първо се стреснах, инстинктивно се приготвих да дудна лекция. После се сетих на техните години, ученици в друг град какви сме ги вършили и си замълчах. Ще разговарям със сина ми насаме да си кажа лекцията, хубаво е, че не се крие, защото можеха да седнат в някоя градинка и да пият тайно до посиняване. Една бира не е кой знае какво, въпросът пред мен е как да възпитам у него хигиена на употребата на алкохол, за да не стане един от онези лапещаци, приети по спешност за промиване на стомасите, понеже не знаят как и колко да пият. Цвете в саксия няма да е синът ми, по някое време ще се срещне и със сериозно пиене, и вероятно с наркотици. Трябва да се образовам как най-добре да разговарям с него, защото досега всичко, което съм казвала, е било само на теория заради възрастта му. Много сме говорили за пиенето, наркотиците, сектите и енергийните напитки, защото в моето детство с мен никой не беше говорил за това и едва оцелях.
Дъщеря ми пропуши на 19 години за кратко, пиеше умерено, сега нито пуши, нито пие. Минават през някакви периоди и е важно да не заседнат в някой от тях.