Пубертетът при момчетата - тема 18

• 31 713
  • 699
  •   1
Отговори
# 375
Има ли някой родителски опит с момче в пубертета пушещ трева ?
Какво може да направи семейството и осебено майката за да не се превърне в наркомания ?

# 376
Защо само майката?
Да се говори. Много.

# 377
Много говорене, наказания и малко шамари (за който ще ме нападне, не се правете, че никога не са ви били).

# 378
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Много говорене, наказания и малко шамари (за който ще ме нападне, не се правете, че никога не са ви били).
Да, били са ме, затова сега не ме виждат.

# 379
Първо, пушенето на трева СИ е наркомания. Гледайте видеата на Пламен Йотински. Много хубаво обяснява нещата. Аз лично бих поискала среща с него ако разбера, че някое от децата ми пуши.
Иначе зависи колко е голямо детето? Пушило е няколко пъти или си пуши редовно? Какви са семейните отношения като цяло? Каква е средата? И още много. В зависимост от отговорите зависят и нещата, които могат да се предприемат. Имах близък наркоман. Майката не се отказа и беше до детето независимо от всичко. По някое време пропадна дълбоко и му светна лампата, че иска да се откаже. До тогава майката нямаше никаква власт. Говорим за момче от 16 до към 25. Започна с трева. Честно казано тогава не виждам какво можеше да направи, но това беше доста отдавна. Сега вече има доста психолози, комуни и т. н. Дано намери верния път. Но борбата е безмилостно жестока дори и с трева

# 380
  • София
Много зависи дали има промяна в поведението на детето и ценностите (това е същия въпрос като "дали е само трева, и какво всъщност става?"). Също и от много други неща: емоционална връзка на детето със значим възрастен, история на детето и т.н....

# 381
Липсват детайлите. Много хора са опитвали трева, но това не е нито често, нито редовно. Тийновете много обичат да експериментират и тестват граници.

# 382
Може би компанията му е такава и трябва да се откъсне от тях.Аз бих му пуснала доста филми на тази тема,а защо и не да ги гледаме заедно отстрани погледнато не е много приятно.Също бих записала и на спорт да се измаря малко повече.И най-важното е говоренето със спокоен тон с караници не мисля, че ще се постигне много.

# 383
  • София
Малко по-различно мнение от мен. Твърде толерантно отношение има  към тревата, ама всеки бил пушил и тн. Първо, на пазара почти няма трева, която да е просто канабис. Масовото е обикновен коноп друсат с какво ли не – от мет през литиий до каптагон. Това само по себе си е голям проблем, защото тревата сама по себе си не е много по-опасна от алкохола, вероятно е по-малко опасна, но "добавките" са съвсем друг филм. Там не е ясно какво има и как ще се отрази в момента, а и по принцип. Някои от веществата, с които се друса тревата струват стотинки, но причиняват сериозни, понякога вечни поражения на мозъка и психиката. Затова все повече страни легализират марихуаната, за да се следи качеството и да не се пълнят психиатриите с деца отключили шизофрения и други тежки психиатрични заболявания.
Второ, едно е родителят да не е гаден и да не прекъсва връзката с детето, друго е да спре да бъде родител.
Трябва си сериозен разговор, в който да се обясни първото за съдържанието на тревата на пазара. След това и за пораженията от самата трева и да беше чиста, а то всеки дилър твърди, че неговата е било, защото си има поражения върху интелектуалното развития и представяне, а ако щете, понеже момчетата и това ги вълнува, и върху сексуалното представяне. При експерименти с друсани мишки след няколко месеца вече не минават лабиринта и губят интерес към размножаването.
И най-вече, докато едно дете живее под семейния покрив е редно и да спазва правила, а не е тежко правилото да не се друса. После, вместо издръжка на студент може да се наложи да се плащат по 6-10 000 лв месечно за клиника по детокс и рехабилитация.
Отделно на всички е ясно, че това идва от средата и докато пуберът е с приятели, които се друсат трудно ще спре, но пък да го приберат да си живее у тях. До дни ще се прибере. Ако е момиче по-сложно, но момчетата трудно се изнасят при гадже преди пълнолетие.
Проучете и кои лакмус тестове дават по-малко отклонения и правете на детето. Предупредето го, че ще ги правите и съответните санкции ако са положителни. Иначе самото дете няма да се уплаши от тревата, те и от хероин не се плашеха пуберите навремето. Такава им е възрастта, че колкото е по-страшно, толкова повече ги влече. Но пък и не им се спи под мост, та си трябват крути мерки, иначе, да, някои не са станали наркомани като са пушили трева, но в хлабава възраст не си струва да се рискува. Ако ви идва пиян всеки ден също няма да се радвате, а ще се притеснявате и има за какво.

# 384
Нещо е изпуснато и във възпитанието.
Не е само от външната среда.
Да се работи по първото за мен е определящото. Защото наркотиците са около нас постоянно. Но посягат не всички.
Важни са "настройките" на детето...какви са.

# 385
  • София
Нещо е изпуснато и във възпитанието.
Не е само от външната среда.
Да се работи по първото за мен е определящото. Защото наркотиците са около нас постоянно. Но посягат не всички.
Важни са "настройките" на детето...какви са.
При всеки може да се случи, зависи с какви хора се събере, приятели, гадже. Единственото по наследство е генетична обремененост за зависимости, иначе е мит, че само някакви хора могат да посегнат. Клишето за случва се и в най-добрите семейства в пубертета си е напълно валидно.

# 386
Аз съм на друго мнение, но темата не е за това така или иначе.
Човек със здрави устои е непоклатим.

Питаше се за личен опит, аз такъв нямам, та мисля и да не се изказвам повече. Въпросът е за отделна тема според мен. Може питащата да пише и в темата за специалистите....там отговарят психолози, може би те ще оттоворят по-компетентно от тук.
Като цяло....трябват си крути мерки при налично залитане, форумът може да насочи само, не да реши проблема.

# 387
Благодарни сме на всички, и да , всички сте прави.Revolving Hearts
Може ли точно коя е темата за специалистите, да се ориентираме и действаме
Sad
Аз съм на друго мнение, но темата не е за това така или иначе.
Човек със здрави устои е непоклатим.

Питаше се за личен опит, аз такъв нямам, та мисля и да не се изказвам повече. Въпросът е за отделна тема според мен. Може питащата да пише и в темата за специалистите....там отговарят психолози, може би те ще оттоворят по-компетентно от тук.
Като цяло....трябват си крути мерки при налично залитане, форумът може да насочи само, не да реши проблема.

# 388
Едната е тази
https://m.bg-mamma.com/?topic=1768565

Също https://m.bg-mamma.com/?topic=1686827

Още https://m.bg-mamma.com/?topic=1589984

https://m.bg-mamma.com/?topic=1195245.555

Има и други...ето от меню-синьото поле и скролваш да видиш къде са психолозите. Може и на ЛС да им пишеш

# 389
  • София
Работила съм по темата като социолог и журналист, та съветвам да се търсят специалисти по зависимости и превенция на зависимости, а не просто психолози от форум. И наистина, без толкова толерантност, защото това от нищо си става капитална драма. Писала съм защо. Родителите не сме толкова безпомощни и безавторитетни, та да оставяме пуберите да се пропият и продрусат, защото психолог трябва да ни оправдае да се моткаме и чудим какво да правим като си има ясни линии, които и пуберът не бива да прекрачва. Всеки родител си знае какви методи прилага и работят при неговото дете, когато премине тази черта.

Общи условия

Активация на акаунт