Дългото чакане след трансфер – тема 118

• 26 655
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Нямаме нито едно от изброените. Млади сме, без мъжки фактор, кариотипа е ок. Имаме вече едно дете на 7г и в момента бременност след ПИД в Турция.
От 5 оцeлели бластоциста, само 1 здраво след Пид. Всеки решава сам за себе си. Аз не намирам за нужно да се правят безкрайни трансфери, без да е ясно състоянието на ембрионите. И да, пид не е гаранция, но пък от толкова много хора случаите след здрав ембрион след пид бебето да се окаже с аномалии е под 1%.
Биохимичната бременност, липсата на имплантация и мисед абортите не винаги се дължат на ембриона. Има и много други фактори за съжаление.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 22:13 от Moni442

# 586
В Турция ембриологията е в пъти по-добра от тази тук Simple Smile Аз също не бих спестявала средства за ПИД, ако бях напълно уверена в неговата надеждност в България.

Ако можех да върна времето назад, изобщо нямаше да започна инвитрото си тук.

Разбира се, всеки има свой път и лични убеждения кое е правилно. Освен това много двойки нямат възможност да отделят средства за скъпоструващи тестове, при положение че едва успяват да покрият разходите за самите процедури, изследвания и медикаменти.

# 587
Абсолютно е така, но предвид цената на 2ри трансфер в Турция, но и не само там, ПИД е по-добрата опция като сума.

# 588
Много правилно разсъждение, никой не се замисля за хормон заместителната терапия в конски дози по време на подготовка за трансфер. Понякога продължава с месеци и последствията са тихи убийци, черен дроб, полови органи, бъбреци, щитовидна, високо кръвно, напълняване…
Освен да зачене жената следва да бъде в добро здравословно състояние, за  да износи бебчето.

Нямаме нито едно от изброените. Млади сме, без мъжки фактор, кариотипа е ок. Имаме вече едно дете на 7г и в момента бременност след ПИД в Турция.
От 5 оцилели бластоциста, само 1 здраво след Пид. Всеки решава сам за себе си. Аз не намирам за нужно да се правят безкрайни трансфери, без да е ясно състоянието на ембрионите. И да, пид не е гаранция, но пък от толкова много хора случаите след здрав ембрион след пид бебето да се окаже с аномалии е под 1%.
Биохимичната бременност, липсата на имплантация и мисед абортите не винаги се дължат на ембриона. Има и много други фактори за съжаление.

# 589
Alfafa, извън дискусията за ПИДа искам само да вметна, че "хормон заместителната терапия в конски дози по време на подготовка за трансфер", се прилага само при показания за такава. По принцип би трябвало да се ползва трансфер на модифициран естествен цикъл, където има една единствена инжекция (тригер) и 4-5 хапчета всичко на всичко.

Масово забелязвам колко много жени ги тъпчат с естрофем и кортикостероиди и кръворазреждащи, че човек хапчетата на ден не може да си преброи. Отделно дай Боже да забременее, до средата на втори месец вече няма къде да си бие Прогестероновите инжекции и се почва една наркомания - в ръцете, в бедрата, целите сини от инжекции.. Това не е нормално но както съм казвала и преди, болниците в България си предпочитат трансфер на стимулиран цикъл ,защото могат да контролират кога точно ще ви е трансфера (пази Боже на естествен цикъл да се падне в свещените почивни дни!). Също много по-малко прегледи има на стимулиран цикъл. Там всичко се контролира с химия и при моите опити даже нямаше и нито едни кръвни тестове в подготовката!
Да не говорим, че и аптеките си продават хапчетата повече, та никой от тези няма интерес вие да сте на естествен цикъл. Ваша е отговорността да питате и да се интересувате, защо аджеба, ви подлагат на такива "конски дози"?!
Извинявам се за разпаленият тон, но ми се повдига вече от безчинствата по нашите ширини и това колко още може да понасят жените у нас.

# 590
  • София
Човек винаги може да откаже да си слага инжекции или да пие лекарствата.

# 591
Ако това е пътят за да имам дете, аз бих вървяла по него. Относно репродуктивните доктори, аз не мисля, че в БГ са чак толкова зле. В момента аз съм много доволна от докторката, при която ходя. Бях на стимулиран цикъл по дълъг протокол и при абсолютно всеки преглед първо отивах да ми пуснат хормони и след това чакам за преглед. Супер прецизна. Хормоните накрая бяха просто префекти. Преди това правихме и пункция на естествен цикъл и прогестеронът на 12ти ден при доминантен фоликул 17мм ми беше 1.51 (при дългият протокол в деня на тригера беше 0.93). Което лично за мен не беше оптимално , защото знам, че трябва да е под 1-1.5 и при такъв прогестерон шанс ембрионът да не е в синхрон с лигавицата е доста голям. Отделно тези хормони, които приемаме като количество са доста малко от тези при една бъдещата бременност. Не съм медицинско лице и не знам колко е вярно това, което казвам. Но така си мисля Simple Smile

# 592
Човек трябва да е добре информирам защо са предписани кортикостероиди и кръворазреждащи. Защото отново опираме до няколко вида кръвни изследвания, които могат да спестят няколко загуби, докато се разбере къде е проблема.

# 593
Абсолютно искрен въпрос - кое е лошото на кръворазреждащите? Аз не съм от хората които си проучват медикаментите, просто си ги купувам и пия.

Човек трябва да е добре информирам защо са предписани кортикостероиди и кръворазреждащи. Защото отново опираме до няколко вида кръвни изследвания, които могат да спестят няколко загуби, докато се разбере къде е проблема.

# 594
Именно, че нямат нищо лошо. За това не трябва да се самолекуваме на своя глава. Аз съм от ,,късметлийките” на които ще ѝ се наложи да ги слага 9 месеца (надявам се скоро). Не бих отказала нито кортикостероида, нито кръворазреждащите защото знам с какво ще ми помогнат повече от колкото с какво ще ми навредят. За самите лекарства проверявам само кое би било най-подходящо, какви реакции може да има и с какво не може да се комбинира. Например за кръворазреждащи се изписва фраксипарин и клексан, като има и техен турски заместител оксапар. Клексана е най-добре проучен и най-често изписван. От фраксипарина четох, че стават много бучки които трудно отминават и иглата е по-тъпа от тази на клексана. И все пак всяко тяло по-различен начин ще приеме който и да е препарат. Най-достъпен е оксапара, но има по-малко проучвания и в този смисъл съм си решила да заложа на сигурното.

Абсолютно искрен въпрос - кое е лошото на кръворазреждащите? Аз не съм от хората които си проучват медикаментите, просто си ги купувам и пия.

# 595

Как не се сетих по-рано! Чиста рецепта за успех Simple Smile

# 596
Ами аз като предложих да минем на естествен цикъл ми изпуснаха овулацията, следователно трансфера се осъществи, но не бе успешен. Месеци преди това бях на стимулирана подготовка, всеки път започвахме на супер висок прогестерон, единия от които със задържан фоликул, другия кървях от високи дози естрофем. Така, че всеки със собствения си опит и преживявания, ако аз бях- не звучи акуратно. Държа да отбележа, че бях при светило в областта.  Колко па да се жертваш в името на детето, като виждаш, че нещо определено не върви по реда си. Моето тяло нямаше да издържи бременност в такова състояние, то целта не само да се забременее, а износи и роди здраво дете.

# 597
Това със светилата и аз съм го играла , но не при репродуктивните. Моето мнение, е че трябва да имаш доверие на доктора си и като виждаш, че нещата не се случват така, както очакваш - просто си тръгни. За жалост репродуктивната медицина в БГ е един голям бизнес. Интересуват ги повече парите, отколкото това, което работят. И се държат с теб все едно си им длъжен. Но има и добри. Вече за ембриологията не знам как е положението. Мен това най-много ме притеснява….

# 598
Отбелязвам, че наблюденията са ми лични и основно върху подходите на моята клиника. Споделям моята история и това не значи, че мащабно се действа по същия начин.

Имах доверие, но то не беше оправдано.
Напуснах клиниката и отидох на консултация в Турция, докато се подготвяхме за нов опит забременях спонтанно. Турските специалисти бяха потресени от начина, по който са ме подготвяли за трансфер в България. Оказа се, че цветната ми снимка е била манипулирана.

Понякога си мисля, че тук се работи по алгоритъм за успеваемост, фокусът е върху случаите, които обещават бърз и лесен резултат. Останалите пациенти се „вкарват“ в протокола, ако стане, добре, ако не, поне ще има постъпления за клиниката.
При нас имаше и мъжки фактор. Сами пускахме голяма част от изследванията и почти сами се лекувахме. Давам за пример разликата: в Турция, когато видяха около 30% ДНК-фрагментация, категорично заявиха, че при тези обстоятелства инвитро не може да се проведе. В България, напротив,  дори ни се скараха, че сме пуснали изследвания по собствена инициатива и че очакваме лекарски коментар.

# 599
  • София

Дамата обясняваше колко тежки терапии се дават в България и колко е зле положението тук, където нито хормони пускат, нито се интересуват от теб, защото искат да си приберат парите. Коментарът ми беше насочен към нея.
Иначе не знам каква е гаранцията за успех. Аз си вземах и естрофема, и кортикостероида, и прогестерона. Да, кофти ми беше, но това е пътят.

Общи условия

Активация на акаунт