СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 27 894
  • 795
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Нито екскурзии, нито оформени оценки при сина ми.

# 16
Имам следния въпрос към по-разбиращите - гледаме новата паралелка в 73-то СУ с математиката. Тя е обявена с математически профил и в план приема е обявена със следните 4 профилиращи предмета: математика, физика, немски език и руски език. Въпросът ми е следния - след като паралелката е математическа, двата задължителни профила са математика и физика. Двата езика следва да се водят 3-ти и 4-ти профил - може ли училището да фиксира от сега тези два профила (3-ти и 4-ти)? Могат ли учениците да сменят някой от тях след 10-ти клас, примерно руския език?

# 17
  • София
С ДПП се определят само първите два профилиращи предмета, в случая - математика и физика. Двата езика не са профил. Могат да станат, ако ученикът ги избере в 10-ти клас.

# 18
  • София
При нас излезнаха резултатите от последните два пробни през Май: математика- 95т, български- 92т. На първи модул са му взели само 2т от тезата, но преразказът има разменени моменти. Пазарим се за упражнения по преразказ в малкото оставащи дни, той смята обаче, че 92т е достатъчно добър резултат и няма нужда. Тази седмица съм го оставила без допълнителни занимания с мен, за да може да наблегне на подготовката за състезанието на НПМГ в Събота. Изненадващо най-висок резултат постига по химия и физика, а иска с биология да кандидатства. Струва ми се, че ще размисли в един момент кой предмет да му е определящ. Да видим.

# 19
Благодаря за новата тема!
При нас започнаха бавно да ги оформят по другите предмети, по БЕЛ и математика вече се оплаках, са казали на децата, че щели да чакат оценките от НВО. Утре съм на родителска, да видим какви приказки ще ни разказват.

# 20
Оценките от НВО излизат след края на учебната година.

# 21
Моят хубавец прави НВО-тата по математика. Досега не ги бяхме отваряли.....мисля че и двамата видяхме някаква светлина в тунела, което до някъде е добре, че много се бяхме сдухали. Даже 2018 направи.
И по БЕЛ ли се води лесна матура или само с МАТ е така, а БЕЛ са си съпоставими с тези, които дават на пробните изпити?
Ивалета, браво на твоето момче. Как се справя с изпити по толкова много предмети? Като знам моят колко усилия хвърли само за БЕЛ и МАТ, направо не мога да си представя какво значи да учи и по биология, химия и физика.

# 22
С ДПП се определят само първите два профилиращи предмета, в случая - математика и физика. Двата езика не са профил. Могат да станат, ако ученикът ги избере в 10-ти клас.
Благодаря. И аз имам подобен спомен за един такъв казус във Втора английска май беше. Въпросът в случая е ако езиците не са профил, на какво основание ще учат немски през първата година, а после за руския дали ще ги накарат насила да го изберат или не. Не съм сигурна, че самото училище е обмислило ситуацита? Не знам.

# 23
Еха, Ивалета, вашето момче ще се явява и на 3 профила в НПМГ? Поздрави за резултатите:)

Моят е получил грамота днес по география от училище и с 90 точки от Олимпиадата решихме да не се явява в НПМГ. Няма сили да учи и за този изпит...

# 24
Ами ще го учат немския ако е ИИЧЕ или РИЧЕ. Това няма общо с профила.

Нещо не мога да видя учебни планове за 2025/26г. на сайта на 73-то. Видях учебните планове за 2024/25, то всички паралелки са профил "Чужди езици", и в първи прогимназиален етап немският е ИИЧЕ, доколкото видях, а вторият език са го сложили какъвто е в профила във втори етап - руски, английски или френски. Сега доколкото профилът на тази нова паралелка е математически, за 3 и 4 профил би трябвало ученикът сам да си избира от някакви комбинации, които училището предлага и би следвало да има възможност да не избира руски като профил.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 17:33 от Татко Мецан

# 25
  • София
То навсякъде се учат чужди езици, определени от самото училище. Затова и езиците са посочени в ДПП, но не са профил, освен ако профилът на паралелката е "чужди езици". Ще учат немски и руски в ООП, точно така, както в 22-ро примерно ще учат английски и испански, в 35-то немски и руски и т.н. Нищо необичайно няма тук. После ще ги учат, ако ги изберат като профил. Няма на какво основание да ги принудят да го направят. Аз затова се чудя как точно ФЕГ ще задължат децата от паралелката с латински да учат точно химия и биология. Ако го направят, няма да е законно. Профилът се избира от учениците и според възможностите на училището, но трудно може да се аргументира как училището има възможност да предложи 10 профила за всички останали паралелки, пък точно за тази няма.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 17:32 от sanaka

# 26
То навсякъде се учат чужди езици, определени от самото училище. Затова и езиците са посочени в ДПП, но не са профил, освен ако профилът на паралелката е "чужди езици". Ще учат немски и руски в ООП, точно така, както в 22-ро примерно ще учат английски и испански, в 35-то немски и руски и т.н. Нищо необичайно няма тук. После ще ги учат, ако ги изберат като профил. Няма на какво основание да ги принудят да го направят. Аз затова се чудя как точно ФЕГ ще задължат децата от паралелката с латински да учат точно химия и биология. Ако го направят, няма да е законно. Профилът се избира от учениците и според възможностите на училището, но трудно може да се аргументира как училището има възможност да предложи 10 профила за всички останали паралелки, пък точно за тази няма.
Май разбрах, благодаря много!

# 27
  • София
Предполагам, че в 73-то ще го направят по подобие на паралелката "предприемачество" в 1АЕГ. Там първите два профила са предприемачество и ИТ, но за 3/4 профил децата могат да избират от няколко предмета /както и всички други езикови паралелки/, като езиците са само една от възможностите. https://www.fels-sofia.org/media/files/11-%D0%A3%D0%9F.PDF

# 28
Когато 3-ти и 4-ти профил са групирани по двойки, много лесно в случая на 73-то ще накарат децата да учат руски, защото ще е скачен с немския.

# 29
  • София
Ако го направят така и единствената комбинация на немския е с руски, могат, да. Тогава, за да не учат руски, ще трябва да жертват и немския.  В 1АЕГ не е така - там двата езика не са обвързани и децата мога да изберат само единия. Да се надяваме, че и в 73-то ще процедират така, защото иначе малко се губи смисълът от промяната на профила на досегашните им паралелки.

Общи условия

Активация на акаунт