СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 29 641
  • 795
  •   1
Отговори
# 675
При нас утре дават заветните бележки. Ще видим как ще оцелеем тези последни дни. Моята ходила с приятелки в жегата и яла някакъв бургер, от тези мазните, с капещите  майонези и кетчуп, а хич не ги обича, но понеже всички яли и тя яла. Сега лежи и я боли корем. Баща и поне е бетон, каза че щял да я заведе в Пирогов, да и набиели системата, две клизми, две хапчета имодиум и я изпращал на матурата, все ще я запишем някъде и да се свършвала тази драма. Добре че са мъжете, да разсъждават логично
И в нашите "схеми" влезнаха болките в корема, неизпраните дрехи и АМА, ТИ СИ ВИНОВНА И ПРЕСТАНИ ДА ВИКАШ.... оххх

# 676
Някой може ли да ми пусне линк към утвърдения ДПП за Пловдив?

Намерих го, извинявайте:

https://www.ruoplovdiv.bg/messages/file_messages_priem_16/dpp_20 … lovdiv_8_klas.pdf

# 677
Резултатите от състезанието на НПМГ са излезли:
https://npmg.org/2025/06/12/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82 … 0%b3%d0%b5%d0%be/

# 678
Чудех се дали баловете от последните години не са супер високи основно в София? Защото средните резултати извън София не са се качили чак толкова,поне по статистиките, които съм гледала…. Излиза, че с бал под 170 т т двата изпита няма шанс за езикова гимназия… То това е пълен абсурд…

# 679
  • София
Навсякъде са се качили баловете, просто в София по принцип са по-високи. А са се качили заради опостяването на изпитите.

# 680
  • у дома
Не може транспортир. Пергел едва ли ще им потрябва, но нека носят.
Защо да не им трябва?Ако няма транспортир ъглополовяща се построяеа точно с пергел.

# 681
Моята чертае ъглополовящата с линия. Отмерва от върха по двете рамена равни отсечки, свързва крайните точки на отсечките и получава равнобедрен триъгълник, после средата на основата с върха на ъгъла и ето ти ъглополовяща.
Само купувах пергели и не ги пипна, три ми се търкалят.

А даже и линията е екзотика при нас. Обещала е на НВО да я ползва, вкъщи рисува всичко на ръка. Не знам даже дали е наясно, че има два вида триъгълници

# 682
  • София
Чертежът е за илюстрация. Не е нужно ъглополовящата да е точна. Достатъчно е ъглите да са приблизително равни.

# 683
Моят чертае тъпомера на вселената. Не съм очаквала такъв провал и такова неглижиране. Отказвам се.

# 684
  • София
Имам снимани задачи с телефон. Искам да изчистя химикала и да направя бекграунда бял. Коя програма ползвате за подобни операции?

Не си губете времето, ако е за еднократно ползване не си заслужава. Софтуер за растерна графика няма да даде високо качество и си е играчка. Ако ще ги публикувате някъде - някакъв OCR софтуер, но и там е съмнително, ако снимката е от телефон. Една бърза операторка/оператор ще се оправи с преписването. След OCR проверките и поправките губят повече време.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 03:32 от xxxxxx

# 685
При моя пък госпожата от уроците нон стап му взима точки за това, че не е написал преразказа и дидактическата задача. Смята го към графичното оформление. И аз цяла година му намилам да го пише.
Ами да го пише пък...... На мен чисто стилистично не ми изглежда доцре да се започне текст просто ей така, от нищото, без заглавие.
Да го разчитат както искат проверяващите. И за друго не се разбрахме тази година - за цитирането на изразните средства в тезата.
Госрожата в училище казва, че не трябва и реже оттам точка, госпожата от уроците пък казва, че трябва. На последнат теза му е резнала 1 точка заради това, че не е цитирано изразното средство.
Да се побърка човек.

Художествени изразни средства не са в учебната програма за 7. клас по литература. Не се изискват при създаването на текста в зад. 25. Ако ученикът ги включи, няма да бъде санкциониран, но и няма да получи точка за това. Такива бяха инструкциите към проверяващите НВО по БЕЛ през 2024г.

# 686
  • В Страната на чудесата
Те тези инструкции проверяващите по БЕЛ за нищо ги нямат. Точно миналата година бяха отнели 0,5 т. от тезата на детето, заради цитирано изразно средство, колкото и абсурдно да звучи. Добре че тази половин точка при него се оказа без значение. А можеше и да е.
Много е тъпо, че на такъв важен за децата изпит трябва да се стискат палци за късмет, ама ей нА, и той се оказва ужасно важен там, където има субективно оценяване.

Та стиснати палчета за децата ви идната седмица, да са с много късмет и да постигнат желанията си! Flowers Four Leaf Clover

# 687
  • Варна
Здравейте! Не пиша често, но ви чета редовно. Стана ми интересно, дали могат някъде да се видят инструкциите към проверяващите НВО от предишни години?

# 688
Здравейте! Не пиша често, но ви чета редовно. Стана ми интересно, дали могат някъде да се видят инструкциите към проверяващите НВО от предишни години?
До момента съм срещнала само инструкции към квестори.

# 689
Те тези инструкции проверяващите по БЕЛ за нищо ги нямат. Точно миналата година бяха отнели 0,5 т. от тезата на детето, заради цитирано изразно средство, колкото и абсурдно да звучи. Добре че тази половин точка при него се оказа без значение. А можеше и да е.
Много е тъпо, че на такъв важен за децата изпит трябва да се стискат палци за късмет, ама ей нА, и той се оказва ужасно важен там, където има субективно оценяване.

Та стиснати палчета за децата ви идната седмица, да са с много късмет и да постигнат желанията си! Flowers Four Leaf Clover

Страшен абсурд. Ако са им казали да не дават точки, тук някоя интелигентна учителка се е престарала в четенето с разбиране на инструктажа.
Моето дете учи по БГучебник. Не си го е избрал той разбира се. Там изразните средства ги има. Съответно дали са по програма или не, децата по този учебник няма как да знаят.

Общи условия

Активация на акаунт