Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 25 772
  • 784
  •   2
Отговори
# 60
Момичета, нямайте вяра на образни изследвания! Ако си напипвате нещо и не се вижда нищо на ехограф, ровете, правете други изследвания. Ако ЯМР покаже 95% доброкачествено -махайте! Не биопсия, направо махайте! Не знаете, дали от едната страна не е доброкачествено, а от другата не е. Вече на нищо не вярвам и не знам как изобщо ще се следя и лекувам от тук нататък... С това "нещо" съм си правила и ПЕТ скенер! Нищо не се виждаше! Честно аз съм в смрзяващ ужас!
Да, ще се боря, заради детето и мъжа ми. Ама как ще се следя после? Как да съм сигурна?В какво да вярвам?
Главата ми е каша. В сряда ще взема диагнозата, но доктора, каза че отново е същото... отново...

# 61
  • Варна
DZ, много съжалявам. Надявах се,да е фиброаденом.Много ти се събра. Разбира се, че ще се бориш.При теб тройно негативен ли беше,че вече ми се губи.

# 62
2018г, мастектомия, Тройнонегативен, 8 курса химеотерапия. На ехограф изглеждаше 100% фиброаденом. Даже доктора си залагаше дипломата...

При майка 2002г -хормоно зависим
2021- тройнонегативен.

# 63
DZ, изпращам ти всичката си положителна енергия и ще се моля да не се окаже отново злокачествено. Имам някаква надежда. Ти нямаше ли BRCA мутация? Всички, които познавам и са с мутация, им препоръчват двустранна мастектомия, както и на даден етап да помислят за яйчници. За два дни попадам на втори случай след тройнонегативен и в другата гърда. Патоложката ме предупреди, че другата гърда е за стриктно следене. Естествено историята познава всякакви истории и не е правило да имаш и в другата гърда.
Но някак си се надявам при теб хирургът да греши. Не вярвам ехограф, ПЕТ скенер чак да не отчечат, че е злокачествено. Или се израждат с времето.

# 64
  • Варна
Може би, не ти се говори, но никой ли не препоръча, пълна мастектомия. Помня при майка ти браките, бяха положителни, най вероятно и при теб.Направи няколко консулта. Кейтруда мисля вече е одобрена в първа линия при ранен РМЖ. Знам, че при майка ти не е помогнала, но при нея бяха няколко рака. Бъдещето е в имунотерапията, за пълно оздравяване. Надявам се да я одобрят и  за хормоно зависим.Много се надявам да е грешка или поне ин ситу. Извинявам се за грешките, но са от коректор.

# 65
kalpazanka1, майка имаше мутации, предполагам и аз имам.
Още 2018г исках да махнат и другата, но хирурга не се съгласи. Сега вече каза, че ще направи каквото искам. Излязла е хистологията. Ще я видя в сряда.
Ехографа не го виждаше изобщо. ЯМР ми пише над 95% доброкачествено Sad

Alatea, как помниш толкова назад Simple Smile
Не, исках двустранна, но не се съгласи доктора тогава. Сега вече е съгласен, ама на мой гъз се пише. В момента се моля за Ин ситу.  Щом хистологията е излязла, едва ли е грешка Sad

# 66
DZ,прегръдка!Толкова съжалявам ,за цялото изпитание,през което се налага да преминеш отново..
Запази дух,момиче!Имаш мотивация!
И си абсолютно права,нито образни ,нито лекари...няма гаранции,няма статистики..
0,01...но като се случи на теб,..100%

# 67
  • София
DZ, много съжалявам Pensive, знам какво е чувството, минах през това, 3 години след едната гърда се установи рак и в другата. При мен дори и двата /различни - един дуктален и един лобуларен/ бяха хормонозависими, а бях на хормонална терапия, след химиотерапия и лъче. Ужасно е, особено, като си мислиш, че си направил всичко възможно, втория рак го преживях по-тежко от първия.
Хубавата новина е, че и това ще мине, колкото и да не ти се вярва и да си обезверена сега. Сега е най-черно, като направиш плана и почнеш борбата, ще ти се избистрят нещата. Ще минеш и през това.Hug

Аз тогава реших категорично да направя мастектомия и да сложа импланти, въпреки че хирурга ме убеждаваше, че първата гърда е съвсем ок след квадрантектомия и лъче и поне нея може да я оставим, здрава била - отказах. Казах му, че нямам нерви през 3 години да правя операции и да маха всичко, а и пластичния хирург предложи да направи и двете, за да няма разлики, а на мен ми беше важно да са симетрични, аз живот имах след това да живея, все пак, важно ми беше да изглеждам добре. Blush

Чайлд, бях в йога ашрам за 8 дни, ашрамската храна се готвеше от готвач там, но понеже всеки от нас помагаше в кухнята с рязане на зеленчуци основно, надничах да видя какво правят. Приготвят я по принципите на аюрведа, съчетанието на продуктите е характерно. В аюрведа има храни за всеки тип доша, в ашрама не са ни хранили специално спрямо това, по-скоро е лека, вегетарианска, сатвична /чиста/ храна, много добре се чувствах.  Основно с гхи готвят или растителна мазнина - зеленчуци, зърнени и бобови, съчетават храните - например леща с ориз /по този начин протеините от лещата се усвояват много по-добре/, много подправки - синап семена, кимион семена, някакви индийски подправки, много малко млечни - 1-2 пъти само имаше сирене, повече ядкови млека, плодове малко - само следобяд за закуска. Някои продукти минават лека термична обработка, има зелени салати, но зелето например никога не е сурово. Ужасно вкусно беше, иска ми са да се науча да готвя така, ще си купувам книги, и аз съм доста боса още. Ето тук са обяснени някои от принципите на храната в ашрам:
http://www.yogamag.net/archives/1970s/1977/7712/7712ash.html

# 68
DZ, това, че има излязла хистология, не означава злокачествено..защо така си се настроила? Хирургът ли е убеден? При 95 % от ЯМР, че е доброкачествено, бих имала по-голяма надежда.
И защо чак в сряда? Не може ли още утре да се разбере? Препоръчвам ти още едно мнение на патолог. Някак си се надявам на друго развитие при теб.

# 69
Доктора в сряда е на работа, затова тогава ще взема епикризата.  Звънна и каза, че хистологията е излязла. Мъжа ми също настоява за второ мнение. Каша ми е главата Sad

# 70
DZ, много ми стана мъчно за теб и че отново минаваш през този страх, но и това ще мине.
Поне знаеш какво те чака, макар че понякога това е страшното, че знаеш.
Този път махай всичко и не се колебай, особено щом има и наследствен фактор.
Обаче и аз си мисля, че има надежда да е доброкачествено. Нали ямр е най-точно за гърди.
Аз разбрах, че вече знаеш резултата, а май само знаеш, че е готов, така ли?
Значи има надежда. Стиснала съм ти палци много силно! Hands Pray
И непременно второ мнение за всичко!

Опусум, при теб туморния маркер как е?
Януари - 19.1
Юни - 20.1

# 71
Доктора каза, че резултата е карценом. Не съм взела епикризата, за да видя какъв .
Вече не вярвам на никакво изсленване. Как ще се следя нататък, идея нямам

# 72
DZ, чакам резултата заедно с теб. Каквото и да излезе - притесненията са огромни.
Силно те прегръщам!

# 73
  • София
Доктора каза, че резултата е карценом. Не съм взела епикризата, за да видя какъв .
Вече не вярвам на никакво изсленване. Как ще се следя нататък, идея нямам
Образните не винаги могат да хванат нещо, когато е много малко, нито могат да са категорични на 100%. ЯМР при мен на втората гърда не беше достатъчно категорично, разчитането го направи Виктор Йорданов в Сити клиник, всички знаем колко е добър, но просто не натрупваше достатъчно контраст тумора и не беше категоричен за 100% злокачествено, въпреки че съмненията бяха големи. Дори след операцията не беше сигурен хирурга, каза, че има вид на доброкачествено и се надява да е такова, но на хистологията излезе лобуларен карцином.

Ще махнеш гърдите и ще се следиш както досега - факт, че в момента си хванала нещо в началото вероятно, това е достатъчно добре, можеше да го отглеждаш дълго време с всички последствия от това. Тоест все пак са помогнали образните. Аз с това се утешавам - че втория път го хванахме в началото, нямаше мети в лв, защото първия път имах мета в 1 лв. Дори не се наложи химия втори път, просто смениха хормоналната.

Момичета, правим най-доброто, пък да става каквото ще. И малко повече вяра - в Бог, в медицината, в каквото вярвате. Ще се наредят нещата. Hug

# 74
И аз смятам, че този път няма да е толкова страшно, хванато е навреме и може да няма химии, ще се направи операция, да! Но пък спокойствието след нея ще бъде повече със сигурност. Може би ще стане “всяко зло за добро”

Общи условия

Активация на акаунт