Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 2

• 24 842
  • 306
  •   1
Отговори
# 165
Гледайте Жените по К1 на Марта Вачкова - приказват за здравословното хранене и почнаха и маргарините....

# 166
Гледайте Жените по К1 на Марта Вачкова - приказват за здравословното хранене и почнаха и маргарините....
Като свърши докладвайте, че съм на работа Whistling

# 167
..не се включвам особено защото направо не ми се говори......но аз знам някои подробности, та колко всички са био е друг въпрос...

Да беше дала повече информация, която да може да се ползва, вместо това Grinning
С най голямо удоволствие ще давам инфо...но трябва да намеря малко време да преведа на бг...но заминавам за две седмици за празниците тъй че скоро няма да се включа...продължавайте в същия дух  bouquet

# 168
Като свърши докладвайте, че съм на работа Whistling

По принцип нищо съществено... Чесане на езици, неща,които ние тук ги знаем... Само дето една жена се изцепи,че имало полезен и вреден маргарин. И другото,което ми бе интересно е,че в САЩ в класните стаи е имало кошници с плодове и това било нац. политика и зададоха въпроса - Какво прави държавата ни за здравословното хранене на децата?

# 169
Не че не се интересуват хората, но просто вече няма здравословни храни.

Точно това отношение е причина производителите така лесно да ни залъгват с "псевдо" полезни храни и да ни пробетват боклуците си - всеки си мисли "То ясно че всичко е вредно, нищо не мога да направя, ама на еди-кой си маргарина поне е с фибри..." Хората като цяло са пасивни и разсъждават пораженчески.

Всъщност:

-Има полезни храни, най-общо казано, колкото по-прости са, толкова по-полезни са по принцип. По-безвредно е да ядеш пресни зеленчуци пред полуфабрикати, месо пред салам, и т.н. и т.н....

-При вредните храни нещата могат да се променят, от нас - потребителите - зависи; в крайна сметка, получаваме това, с което се примиряваме. Бонбонеса беше дала предложение да пишем масово на "Бъргър София" да заменят маргарина в сандвичите си с масло, човек винаги трябва да дава глас на оплакванията си, ако масово се коментира че боите за яйца съдържат вредни оцветители хората ще поискат замяната им... Така действа еволюцията  Wink

# 170
  • Linz
Има полезни храни, най-общо казано, колкото по-прости са, толкова по-полезни са по принцип. По-безвредно е да ядеш пресни зеленчуци пред полуфабрикати, месо пред салам, и т.н. и т.н....
Хората, страдали от нитратно натравяне едва ли ще се съгласят с теб. А и имаш ли представа с какви химикали се обработват откъснатите зелени плодове и зеленчуци за да узреят за една нощ?

# 171
Има полезни храни, най-общо казано, колкото по-прости са, толкова по-полезни са по принцип. По-безвредно е да ядеш пресни зеленчуци пред полуфабрикати, месо пред салам, и т.н. и т.н....
Хората, страдали от нитратно натравяне едва ли ще се съгласят с теб. А и имаш ли представа с какви химикали се обработват откъснатите зелени плодове и зеленчуци за да узреят за една нощ?

Рени, едното не противоречи на другото. Като "несъгласна" едва ли се опитваш да ми кажеш, че сухата зеленчукова супа на някой си е по поленза от направената с пресни зеленчуц или чипса е по-полезен от печения картоф (па дори и от пържения). А че нитратите и замърсяването на храната са голям проблем си права, но той е решим.

Конкретно за нитратите:

1. В България е напълно възможно да се купуват зеленчуци с ниско съдържание на нитрати и дори не е много трудно - въпрос на желание и инициатива. Дори не е нужно да имаш село.  Имаме десетки пазари, не всички по сергиите са вносители, предлага се и собствено производство. Има борси край големите градове, има баби които продават домашната си продукция в града и край пътя и те стоят с години на едни и същи места. Има и коректни вносители и посредници. Почти на всеки пазар ще откриеш някой, който е фаворит на майките с деца и от чиято стока няма оплаквания, такива хора знаят че имат определен контингент купувачи и държат на качеството. Ако човек се заприказва с тях, опознае стоката им, може да си доставя безпроблемно зеленчуци и плодове от едни и същи хора. такива възможности на запад няма (не толкова), при целия им шум около био-производството.

2. Има си начини за ограничаване на нитратите и другите вредности. Ако искате да ги преговорим? Ето нещата които аз знам и спазвам от години (още майка ми ме е научила като дете) и за които се сещам сега:

-Купува се местна стока, т.е. Българска, рядко се прежалвам за гръцка или турска. Круши от Испания не ям, камо ли пък от Аржентина...

-Купува се в сезон. Поради изобилието от предлагане сме забравили какво кога е в сезон. Марулите през февруари и дори март не са в сезон. У нас ядем салати от моркови, репи, цвекло, зеле и т.н. до към края на март а в студени години и до средата на април. Цветница е приблизителен ориентир за първата зелена салата.

-Купува се за ядене, а не за изложба. Ако изглежда перфектно (особено плодовете) вероятно не е... Рени е написала как се обработват. Ако плодът има нещо като филм по кората като го пипнеш... Ако доматите са еднакви и равни като на картинка... и изобщо не купувам нищо подредено на редички в хартийка и с лепенки на вдяко плодче. Ябълките на баба Пенка може да са насипани в щайгата ангро и да са натъртени тук-там, но са си хубави, а ако открия такава "с мезе", още по-добре  Simple Smile

-Всеки знае че краставиците се белят, но малко хора май знаят че листните - марули, спанак, се киснат. Задължително. Изкисвам ги поне час в студена вода преди д аги измия под течаща. Освен че се отмиват много от вредностите, с гаранция се размеква и отмива и пръстта  Wink

Спазвала съм тези простички неща и никога аз или член от семейството ми не е страдал от остро нитратно отравяне. Никога. А сме доста чувствителни към всичко изкуствено и с доста алергии.

Ще се радвам много ако някой добави нещо към списъка!

# 172
  • Linz
Мецанка, обобщението ти е добро Peace... Така е- има вредно, по-вредно и най-вредно.
Никога няма гаранция, че домашната продукция е с по-малко нитрати (преди години говорих с една гастро-ентероложка, провеждала изследвания за нитратно съдържание... разпитвах я какво да давам на бебето си... та тя ми каза да не разчитам на домашите зеленчуци, защото често минават подпочвени води, които са много наситени с всякакви вредности).
Трябва да прекъсна, че сега имам работа.

# 173
Не ни понася нещо вкусът на зехтина, та се питам - някой използвал ли е това? Отзиви? Още- масло от тиква, орехи, сусам, .... но всички студено пресовани Peace

ШАРЛАН – С ВКУС НА ЦЪФНАЛ СЛЪНЧОГЛЕД

НЕРАФИНИРАНО, СТУДЕНО-ПРЕСОВАНО СЛЪНЧОГЛЕДОВО ОЛИО
Познато и използвано от векове наред от българския народ.
Нерафинираното масло притежава специфичния вкус и аромат на слънчогледовите ядки, от които се прави.
Съдържа голямо количество есенциални мастни киселини: Омега 6 и Омега 3, които осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част от хранителния прием при профилактика и превенция на различни заболявания – сърдечно-съдови, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения.
Изключително богато на витамин Е /43% от дневната нужда се съдържат в 14г от маслото/, който е активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. Витамин Е регулира функцията на хипофизата и по този начин повлиява метаболизма и функцията на половите жлези и гениталните органи.
Тъй като е мастно-разтворим витамин, той регулира мастния метаболизъм и е важен за мускулите.

Шарлана се приготвя чрез студеното пресоване и последваща фина филтрация на специално подбрани сурови, белени слънчогледови ядки. Естествена добавка към всякакви ястия, салати, сосове.

# 174
  • До хладилника, който обичам
Ползваме шарлан, не е лош.

# 175
Ползваме шарлан, не е лош.
Използваш ли го при печене, варене...навсякъде , където по принцип се използва слънчогледово олио или е само салатен? newsm78

# 176
  • До хладилника, който обичам
Става и за готвене Simple Smile

# 177
6арланджииството е било  доста разспространено по бг земи.Олиото е било скъпо и не всеки е можел да си го позволи.Съхранявали са го в големи делви в земята.Основно се е приготвяло от орехи.Това последното го нау4их от една екскурзоводка при посе6тение в Етъра.Олиото е богато на Омега к-ни,което според мен предполага,4е не трябва да се слага в манджи.
Ето малко инфо:
http://www.etar.org/expo/rabotilnici/sharlan/sharlan.htm

# 178
  • София
Момичета,интересни неща казвате.
Но кажете ми,моля,с какво да храня дъщеря ми,която е с диабет и не й разрешават да яде захар?Миналата седмица пазарувах в специализиран магазин за диабетици.Попитах продавачката защо са толкова скъпи нещата по принцип-защото фруктозата е скъпа ли и й споменах ,че подсладителите са канцерогенни и тя като се запали...та нима европейците не произвеждали продукти с подсладители,та нима те били глупави и т.н.Та така...получих не обяснение,а почти упрек,че слушам какво казват хората-нали от много години се ползват подсладители-нямало такова нещо. Sad

# 179
Момичета,интересни неща казвате.
Но кажете ми,моля,с какво да храня дъщеря ми,която е с диабет и не й разрешават да яде захар?Миналата седмица пазарувах в специализиран магазин за диабетици.Попитах продавачката защо са толкова скъпи нещата по принцип-защото фруктозата е скъпа ли и й споменах ,че подсладителите са канцерогенни и тя като се запали...та нима европейците не произвеждали продукти с подсладители,та нима те били глупави и т.н.Та така...получих не обяснение,а почти упрек,че слушам какво казват хората-нали от много години се ползват подсладители-нямало такова нещо. Sad
Мила, какво очакваш да ти каже - толкова й е акъла, а и малкото е промит ooooh! Продава си стоката, не здраве да детенцето ти. Аз не съм много запозната с подходящите подсладители при  диабет (само знам, че химиите увреждат необратимо), нека останалите ти помогнат. Успех и не се връзвай на некомпетентни продавачки!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт