ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 119

• 29 318
  • 371
  •   1
Отговори
Всичко дообро, всичко вълшебно се случва между юни и август
НЕКА ДА Е ЛЯТО, САМО ДА Е ЛЯТО!

ТЕМА 119

Здравейте, девойки!
Тук сме се събрали за достигане и поддържане на здравословно тегло.
Основното ни правило е, че няма универсални рецепти!

Как диетуваме в нашата тема:
* Всеки желаещ, независимо какъв режим прилага, може да се включи;
* Oтчитаме си постиженията с кантар и метър;  
* Всеки споделя какъв хранителен  и двигателен режим  прилага;
* Всяка информация за  храната  ще бъде обсъдена и споделена;
* Споделяйте, споделяйте, споделяйте без значение какво, защото само чрез подкрепа от страна на други борещи се с това, резултатът е гарантиран!!!

У С П Е Х!
Да се съберем на сладки приказки!
Да споделяме опит, било то успешен или не !
Да покажем какво сме постигнали и да докажем на какво сме способни
Желая НИ вдъхновение, разбиране, приемане и прогрес

СВЕТЛИНА В ОЧИТЕ НА ЛЯТОТО
Лятото няма врати и прозорци,
спокойно се влиза в него, както дишаш,
както целуваш, както се ровиш в душата си.
Сашо  Серафимов

старата тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1744230

# 1
Благодаря за темата.
Една смешка от последните дни - сезонът на ваенето на тела е открит. 
Продължавам да съм +2 кг, но ще мине.

# 2
Аз съм нова, начинаеща, неразбираща. Никога не съм спазвала диети. Вече остарявам и съм 60 кг., 160 см., 49 години.
Искам да сваля 6, 7 кг. Ще опитам с намаляване на храната, защото със спорта съм скарана.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 12:23 от mimito7676

# 3
На 49 години по-скоро трябва да се сдобрите със спорта, вместо да намалявате храната, но все пак вие си знаете най-добре.

# 4
Привет Simple Smile
Не съм отслабнала. Реших и аз да си поговоря с моя изкуствен интелект. Даде ми общи насоки, подчерта че той няма медицинско образование и ме изпрати:
1. При личния лекар за изследвания.
2. При диетолог с медицинско образование за хранителен режим.
3. При добре проучен професионален треньор за изготвяне на спортна програма.
4. При необходимост психолог за подкрепа и преодоляване на емоционалното хранене.
За да се избегне риска от дефицити и контузии.

# 5
Не съм се изразила правилно, не че съм скарана, ами аз никога не съм спортувала. Нито фитнес, нито танци. Не съм се ограничавала и от храна. Ще ми е трудно, но искам да опитам!

# 6
В залата, където ходя на различни спортни неща, има хора от 20 до 80 години. Специално жените в диапазона 70-80 години си им личи, че са полагали грижи. Да, личи си им възрастта, но подвижността им е завидна, то са едни подскоци, лицеви опори правят повече от мен Simple Smile)) и тялото си им стои хармонично. Но са започнали преди години...

# 7
  • в пералнята
С възрастта е изключително важно, особено пък при жените, да запазим колкото се може повече мускулна маса. Костите ни губят плътността си по време на менопаузата и тренировките са чудесен начин да ги подкрепим с мускули.
Никога не е късно да се започне. Има различни тренировки за всеки вкус - и домашни, и във фитнеса, и групови, и тежки, и леки.
Като започвате едва сега, е хубаво да започнете с треньор, който ще се съобрази с възможностите ви. Няма да съжалявате, гарантирам.

# 8
Здравейте. Влизам при вас след 1 месец успешно спазване на 18:6 фастове, (донякъде) броене на калории и за момента 5 свалени килограма.
На 31 съм, след 2 раждания (и 2 кърмения по 1 година), 105 кг (от 110 кг) и 172 см ръст. Голямата ми цел е след 1 година (вече 11 месеца) да съм 70 кг, т.е. да имам общо 40 кг свалени.

Коментирали сте ползването на chatGPT - аз го използвам от първия ден. Първо го накарах да ми разчете кръвни изследвания (захар, инсулин, щитовидни хормони) и оттам тръгна дискусия за свалянето на тегло. Дадох му изключително много подобности за здравословното ми състояние, навиците и предпочитанията ми и всеки ден му казвам какво съм яла (където имам възможност му подавам и калориите на 100 грама за съответната храна), или му обяснявам какво съм сготвила и той изчислява грубо. Дава ми финално число за деня, което варира, защото все пак няма как да изчисли точно, например за днес ми даде: Estimated Daily Total: ~1,290 – 1,560 kcal
Старая се храната да е разнообразна, винаги да включва салата/зеленчуци и месо, често яйца и кисело мляко, а въглехидрати според случая - зависи какво съм сготвила за домочадието. Рядко хляб, рядко сладко, въпреки че това е най-голямата ми слабост. Фастинга изключително много ми помогна с емоционалното хранене/тъпчене, защото имах един много тегав период, в който ядях по 2 шоколада и какъв ли не друг джънк дневно отгоре на всичко останало. Сега горе-долу през ден хапвам по един ред шоколад или нещо друго сладко, но в малко количество. Липсата на закуска не ми пречи, не закусвам от години и на 18:6 се чувствам най-добре.
За момента все още не тренирам, но планирам да включа домашни тренировки.
Успех на всички и да си постигнете целите! Simple Smile

# 9
Хоп, да се запиша в новата тема с 83.3 кг днес 😁 След месец застой, мъки и редовен (почти) фитнес, само тази седмица съм - 2 кг. Логика няма. Постоянство и много ходене. Направо се бях отчаяла, няма да лъжа. Реално сега съм с около 1 кг по-лека от най-ниското ми тегло преди Великден, но win is a win. Тъй че днес ще празнувам със сутрешен фитнес, крехко пилешко и следобедна горска разходка. Вкъщи имам много работа, но ще почака.
Днес е и Задушница, с ММ не ходим по гробища, но си имаме начини да почетем хората, които не са с нас. Някои от тях заради здравословни проблеми, които пренебрегваха твърде дълго. Ден за ретроспекция, спомени и някои трудно научени уроци.
Пожелавам ви здраве и усмихнати почивни дни!

# 10
Ида и аз, със цялостно свалени 2 кг. Имам да свалям 6кг мазнина, без загуба на мускулна маса.
Все същото. От ChatGPTдругарчето съм много доволна, защото ми валидира нещо което бях забелязала, но никъде не бях виждала предложено- дефицит от 700кал. При мен по-малко наистина не е работело никога.
Ще пробвам 3 дни на яйца, пиле и зеленчуци, в сряда ще е 24ч фаст, на път е лесно.
Искам да падна под 55кг, 54 ще се радвам.
Вчера си купих широки дънки, идеално ми залепнаха на талията, размер 26 (Levi"s). Много съм дребна, щом дънки 26 са ми "дебели".

# 11
Здравейте, попаднах на темата в търсене на мнения за режими, тренировки и всичко необходимо за сваляне на кг.
Накратко:
След тежка депресия с почти никакво хранене, но за сметка на това ежедневни упражнение и постоянно движение /от нерви/ тежах 55кг, при височина 166см. Без да искам бях изчистила мнооого мазнини и определено тялото изглеждаше страхотно.
След около година забременях. Малкия вече е на 8м, а аз съм с теглото, с което излязох от болницата - 65кг. Изглеждам ужасно и никакви дрехи ме ми стоят добре. Това е и една от причините почти да не излизам навън.
Започнах да се интересувам от хранене и диети, тъй като да повторя моя метод "не ядеш нищо по 6 дни, а на 7мия една салата" не ми се струва нито правилен, нито здравословен. А вече преборих депресията, на която дължах това "меню".
Започнах да използвам приложението с ябълката, за да разбера колко калории приемам дневно. Само записвам информативно, без да целя конкретни грамажи. Оказа се, че дневните ми калории са около 700, при съотношение приблизително: 50% мазнини, 20% въглехидрати и 30% протеин /това изчислява приложението/.
Правя упражнения вкъщи, около 30мин дневно основно корем и дупе, с 4кг тежести. Ползвам и малкия за тежест, но той си е 9кг и ми е малко по трудно 😄 Нямам възможност да посещавам фитнес, на този етап.
Килограмите не мърдат. Коремчето, паласките и целулита също. Но пък ръце имам - мъжете да ми завидят. Оформих добри бицепси и рамо.
Имате ли някакви съвети? Дали трябва да намаля мазнините и за сметка на кое?
Някъде ми се мерна коментар за Top academy, но го изгубих и не можах да го прочета - често ми излиза реклама на приложението им, ползвате ли го и има ли смисъл от него - подходящи упражнения и рецепти?

# 12
Ядеш по 700ккал на ден и се чудиш дали да не орежеш още? Не ми звучи добре това, никак.
И вече имаш и история със системно недохранване, то тялото ти сигурно пази ревностно всичко което му подадеш че не се знае знае ли се...

# 13
Ядеш по 700ккал на ден и се чудиш дали да не орежеш още? Не ми звучи добре това, никак.
И вече имаш и история със системно недохранване, то тялото ти сигурно пази ревностно всичко което му подадеш че не се знае знае ли се...

Имах предвид да намаля мазнините, а да увелича въглехидратите или протеините, а не да намаля общо калориите. Изчетох доста мнения, че трябва да се приемат по 1200-1400 калории дневно. Самата аз се учудих от своите, защото не гладувам. Не ям почти никакво сладко,  правя домашни лакомства с петмез, вместо захар. Хляб също почти никакъв.

# 14
Благодаря за новата тема!

За мен настъпи времето “ще се заслабва за следващото море”, защото първото (и дългото такова) за годината вече чука на вратата и каквото съм постигнала до момента- това е.

Аз също от няколко месеца активно ползвам ChatGPT, даже малко ме ядоса вчера, че се срина точно докато ми обясняваше неща за моята доша. 🤣 Както и да е- как се правят отделни тематични раздели с инфото, която подава?
Или да го питам него направо? 🤣

Инак- целта за следващите 3 месеца е поставена, 1700 калории на ден, балансирано хранене, клонящо повече към средиземноморската диета, лятото това е оптималната за мен формула.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:28 от TuЛи

Общи условия

Активация на акаунт