Любители на рози 5

• 11 683
  • 448
  •   1
Отговори
# 435
Ми то е на око, не на математическо изчисление Joy
Аз пръскам когато ида на вилата и ми се стори що годе ок Simple Smile
Но районите в България са различни.

# 436
Интересно ми е как разбират коя роза коя е в тия каталози и как точно се номерират ? Може ли някъде да се види под кой номер , коя роза е ? Има няколко хора , които предлагат рози на които не им знаят имената.

# 437
  • София
Хепи, знам, но предполагам не пречи и в общи линии времето на пръскане ще е едно, България е малка все пак и климата не е с огромни отклонения... Просто хем още ми се вижда топло, хем някои сутрини има слани, някои дървета са си с вс листа, други почти окапали, надали пречи на някой да пише - днес ще пръскам 😅

М? Кои каталози Алиса.. Сигурна съм, че големите търговци отлично знаят коя под кой номер е, но просто крият и не казват, защото нямат право легално да ги продават под име.
Съответно няма как да се види под кой номер коя е от крайния потребител. Ако продавачът реши да ти каже или ако някой я разпознае по сникмка и описание... 🤷‍♀️
Или си купуваш от лицензиран търговец с име и етикет.
Иначе моите ми ги спомена или поне едната, но аз изобщо не обърнах внимание, тогава други въпроси ме вълнуваха, в крайна сметка не им знам имената, на двете под номер... Каквото такова.

# 438
Някои от производителите директно пишат какво е името на розата. Бях загледала в една от групите Галя Иванова, тя продава рози, които са от популярни сортове и хората са много доволни от нея.
Има доста хора, които купуват даден номер, мислят си, че са купили червена роза, а тя излиза бяла. На мен ми подариха доста резници и сега ще видим какво ще се хване.

Според някои хора ако искаш 100% сигурност за даден сорт си купуваш роза с паспорт.

# 439
То е на магия ако я познаеш , познаеш или си мислиш , че е една пък тя излязла друга .

# 440
  • София
С номерациите е така, за мен тогава просто си купуваш роза, която ти харесва на външен вид и толкова... Можеш да разпиташ продавача как се гледа, какво предпочита, кога да я режеш, колко голяма става, някои ще могат да ти отговорят... При някои разсадници можеш и на място да отидеш, ако са в момент на цъфтеж сигурно по-добре...
Но ако искаш да си сигурна, в крайна сметка си купуваш роза с име и паспорт, а не под номер.
Зависи какво ти е важно.

# 441
Това, което ме успокоява при паспорта е, че гарантира издържливост.

# 442
Толкова много рози гледам ,че на някои вече им знам имената , но има такива , които адски много си приличат и са трудни за разпознаване . Паспорта не ми е важен , просто искам да знам името на розата . Аз следя повечето продавачи и на някои им знаят имената , но има и неизвестни . Гледам рускините страхотни рози отглеждат .

ПС : Сега трябвало да се торят с фосфор и суперфосфат някакъв или с оборска тор . Аз не мисля да ги заравям , обаче ще им сложа оборска тор (овча ) . Още не съм ги орязала , цъфтят си , но тая година ще ги скъся само с 1/3 . Ще оставя 5 -6  пъпки . Имам 2 3 корена от ресници вече на 5 6 години . Режа ги , но всяка година изкарват по 2 3 пръчки на горе . Как да ги згъстя . Ако оставя млади дали ще стане или да отрежа старите , които вече са един пръст дебели ?

# 443
Ако розата не образува нови базални клони, може да се стимулира с магнезиев сулфат напролет.

# 444
  • при късмета
Имайте предвид, че оборската тор в почвата води до повече трева. После ще плевите в пъти повече. На мен едни "телефончета", ако я знаете тази трева, така се беше овъртяла около розите, само за 3 седмици, че не мога да се преборя с нея цяло лято. И не съм торила нарочно, овцете на съсед бяха влезли в двора и бяха изпотъпкали и н...ли всичко. Това миналата година и вече втора не мога да се отърва от различното от просто трева. Всичко се пръкна по моравата. Тази година се наложи да слагам агротекстил и на зелечнчуците и на розите, не мога да се преборя. Расте само тревата, другото го души

# 445
  • София
Имах един познат, който казваше, ако мразиш някой посей му телефончета в двора, няма отърване от тях... При нас има доста, наистина мн досаден бурен е поветицата.

# 446
Дайте снимка на този бурен, че не мога да го намеря.

# 447
  • София

По-бели, по-розови... 🤷‍♀️ Иначе са красивки.

# 448
Ако розата не образува нови базални клони, може да се стимулира с магнезиев сулфат напролет.
Как? Това английска сол от аптеката, нали? Или от агро аптеката?

Общи условия

Активация на акаунт