Любители на рози 5

• 14 090
  • 523
  •   1
Отговори
# 465
Аз днес леко се разочаровах. Първите ми резници, които сложих направиха 50 дни. Имаха листенца и аз се радвах, че са се хванали. Днес махнах шишетата на 2, защото имаха трева да я изчистя и какво да видя, изгнили са. Много тъжно ми стана, а така се радвах🥹.

Не отряза ли изгнилото ? И аз имам проблем на моите им е студено и бавно се развиват . Май ще ги внеса на 20 градуса . Не поливай не им трябва много вода .

# 466
Вече е твърде късно. Няма какво да се реже
Всичко е заминало. Много ме е яд, тази година реших да изпълня препоръките, които казват да се заравят 2-3 пъпки и си мисля, че това е причината за изгниването. Лошото е, че всички са така дълбоко заровени.
Моите са в градина, а в саксии.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 19:06 от Morkovelka99

# 467
  • при късмета
Не са изгнили според мен. Ако бяха, отгоре нямаше да е зелено и свежо, поне така си мисля. Тънкото не знам дали ще оцелее, но по-дебелото го върнете в земята и пробвайте. Струва ми се, че стеблото се трансформира в корен, не в надземно стебло и затова така изглежда. това е и целта на засаждането на резник. Върнете го както си е било и чак напролет го отхлупете, тогава ще се знае със сигурност. И както са казали назад, малко по-малко вода

# 468
Вече е твърде късно. Няма какво да се реже
Всичко е заминало. Много ме е яд, тази година реших да изпълня препоръките, които казват да се заравят 2-3 пъпки и си мисля, че това е причината да изгниването. Лошото е, че всички са така дълбоко заровени.
Моите са в градина, а в саксии.

Никога не заравям толкова 2 пъпки е достатъчно да са в земята , някои казват дори 1 е достатъчна за да пусне корени .

Как направих аз и избиха за по малко от 2 седмици , а вече са 4 та седмица почти . Как направих аз за тези в градината - изкопах дупка в нея сложих 2 3 шепи купена почва , пясък , омесих и полях - забодох резниците и покрих . Изобщо не съм ги поливала . То си е влажно . Но се притеснявам за резниците в чашки с перлит . Май ще си ги прибера на една идея по топло . Там където са им е студено защото 2 седмици вече не са избили . Какво Ви е мнението за вкоренител Лактофол . Търся нещо за вкореняване на резници ,което да е добро .

# 469
  • при късмета
Това за 3 пъпки от долу и 3 отгоре за резник, ми го обясни професионален градинар, който поддържа доста площи.

# 470
Не, изцяло изгнили бяха и нищо не ставаше от тях. Ето още една извадих

На последната снимка зелена част се вижда как е тръгнала да вехне. Изхвърлих ги.
Тези се надявам да станат розички, изглеждат ми добре

Дано не съм ги развалила с това махане на шишетата, но беше за кратко, за да махна тревата.
Не съм ги поливала, многото вода дойде от дъждовете. И аз до сега не съм го спазвала това с пъпките. Миналата година пробвах и просто ей така си ги сложих малко в земята и се хванаха. Тази година реших да е по учебник така да се каже, за да е сигурно прихващането, защото ми подариха резниците, но май ще излезе грешка. Махнах им капачките на половината, които са на по сенчесто място, стори ми се доста влагата вътре.
Едната роза мисля че беше "New imagine" от прочетеното останах с впечатление, че не е претенциозна, а при мен и трите пръчки са изгнили. Затова си мисля, че сгреших като приложих правилото за трите пъпки.

# 471
И моите резници не се хванаха... Повече май няма да пробвам, а ще купувам директно готови растения.
За 50 дни, щом нямат корени, дори да не са загнили, не виждам какво може да стане от тях.

# 472
Ако не загинат ще пуснат корени. Иска време и търпение. Мисля че съм чела, че след 3 месеца чак при някои тръгват корени. Даже мисля, че трябва толкова време да мине за да се каже, че има положителен резултат и корени.
Надявам се да се хванат, много искам.
Аз не съм слагала вкоренител. Преди няколко години пробвах с този на Лактофол да вкоренявам зокуми. Мястото до където имаше вкоренител беше загнило и нищо не стана и спрях да го използвам. Заради това се притеснявам и на рози сега да слагам. Тази година пролетта пробвах лавандула да вкореня, като намажа с чесън основата, пак нищо не се получи. Лятото бях сложила резници в саксии пак не се получи нищо, но не си спомням на тях слагах ли им нещо канела или чесън. Затова си ги слагам чисти и нищо не ползвам.

# 473
  • София
За лавандулата... Бях чела сега лятото някакъв метод за вкореняване, в който на растението избираш някой от по-старите повтвърдени клончета, малко обелваш от кората, да го оголиш и заравяш в земата тази част. Не го махаш от растението, според тях така си зимува и на другата пролет си имаш разсадче.

# 474
Аз изрязах преди известно време не помня колко няколкото лавандули, които имам и ги сложих в градината. Още са живи може и да се вкоренят след време ще видим. Та мисълта ми е, че сега пак пробвам, но без нищо и ще видим какво ще се получи. Може пролетта пак саксията да е била виновна за изгниването. Трудно се контролират така поливките, поне аз, и затова не ми се рискува сега с резници рози в чашки и саксии. А и няма къде да ги наредя.

# 475
  • София
https://telegraph.bg/telegraphplus/novini/agro-telegraf-razmnozh … korencheta-424342

Намерих го, хем ще видя колко правилно съм запомнила и кога се правеше.

# 476
Момичета, какво ги похлюпвате и отхлюпвате тези резници?
Бодвате ги, похлюпвате ги и чак на пролет им обръщате внимание.  Корена няма как да се появи за ден-два.🤗 В дупката добавям перлит и пясък. Разбърквам с пръста и бодвам 3 резника в дупка. Когато има трева вътре я оставяте. Тя ще му топли през зимата.

# 477
Доста интересно нещо забелязах днес. Няколко дами от фейсбук ми изпратиха резници от рози, напълно безплатно. Направих им смес от перлит и почва, отрязах ги под определен ъгъл, топнах ги във вкоренител, сложих ги в мини парници и вече 40-50 дни няма абсолютно никакви корени, а според мен няма и да има.
Преди около месец котките ми счупиха едно клонче от Souvenir de Baden Baden, сложих го в една чашка с вода, без никакви очаквания. Листата му изсъхнаха и опадаха. Стои си ей така на масата в хола, гледам го и направо не го виждам. Днес обаче го вдигнах и видях, че е пуснало корени. И се чудя защо при всички усилия, които положих за другите резници, нито един не тръгна, а този зарязан ей така се хвана.

# 478
Доста интересно нещо забелязах днес. Няколко дами от фейсбук ми изпратиха резници от рози, напълно безплатно. Направих им смес от перлит и почва, отрязах ги под определен ъгъл, топнах ги във вкоренител, сложих ги в мини парници и вече 40-50 дни няма абсолютно никакви корени, а според мен няма и да има.
Преди около месец котките ми счупиха едно клонче от Souvenir de Baden Baden, сложих го в една чашка с вода, без никакви очаквания. Листата му изсъхнаха и опадаха. Стои си ей така на масата в хола, гледам го и направо не го виждам. Днес обаче го вдигнах и видях, че е пуснало корени. И се чудя защо при всички усилия, които положих за другите резници, нито един не тръгна, а този зарязан ей така се хвана.

Този да не е бил с ,, петичка '' ? Странно , но и при мен е по същия начин . На работа ги сложих в чашки , отрязани и с вкоренител . Патката обаче сложих перлит само на дъното . Те стоят на работа обаче горе е по студено и ги изместих долу да са при мен . Изкарах един резник ми нищо , а вече 20 дни седят и малко повече . Иначе имат развити листни пъпки . Може би защото бяха на студено . Ще ги почакам . Полях ги и сега ще изчакам да поизсъхне и ще си оправя грешката. Ще объркам перлита с почвата .

# 479
Не знам на кое точно казваш петичка. Иначе както се беше счупил от котките, така го сложих. Даже мисля, че няколко дни е стоял ей така отчупен, защото беше доста сух, когато го забелязах.
Прехвърлих два резника от сорта Lady of Shallot, които бях сложила в почва с перлит и вкоренител. Измих ги и ги сложих в една чашка до този, да видим дали ще стане нещо.
Иначе на тези в мини парниците има нови листенца, а старите пожълтяха и паднаха. Обаче корени не се развиват. Не вярвам да се развият, защото вече мина твърде много време.

Общи условия

Активация на акаунт