Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 20 080
  • 672
  •   1
Отговори
# 195
Милосърдието отдавна не е добродетел. Гледани добре може, от добри хора, или много добре платени хора. В доста случаи е практически невъзможно.
Евтаназия искам за мен! Не предлагам на други. Искам аз да имам право на решение.

# 196
Покъртително е, че не се носи съдебна отговорност за управлението на незаконен бизнес. Ами то някой може да основе детска градина, пък вътре да е публичен дом. Пореден пропуск на съдебната ни система!

# 197
Зъболекарите не искат зъб да извадят дори когато е неспасяем, а тук с лека ръка се предлага евтаназия. От много предложения, мнения, грижи, не грижи се стигна до извода, че евтаназията е най- правилното решение.

Различни сме от животните.
Не може някой човек да е болен и дай да го гръмнем.
Отиде ни медицината на кино.
Трябва да се стремим към излекуване.
Аз дори и болно животно не бих еванизирала, ако можех да спася, но има много хора с лека ръка ги гърмят.
Да, има ситуации се налага евтаназия, много тежки състояния.
И трябва да са изключения и да има много стриктни правила при евтаназията за да няма злоупотреби.

# 198
Ок, виновна съм, посипвам си главата с пепел. Съжалявам, че споделих. Идеята беше да насърча, да покажа, че има и такива случаи, да дам професионално мнение. Рядко, но има случаи на обратима деменция. Явно не уцелих мястото за професионална обективност.
Не обвиних никого, разказах реален случай от клиничната практика. И получих обвинения и отговорност за това кой, къде и как преглеждал и защо. Не отговарям за практиките на личните лекари и колегите, нито съм им надзорник, нито отговорник, нито глашатай, нито защитник, нито обвинител. Само наблюдател. Виждам и си позволявам да имам мнение, че и да го споделям. Голяма грешка! Mea culpa, mea culpa! Не ме бийте!
Но няма да си изтрия примера.

# 199
  • Beyond the stars
Ама близките виновни нали?

Най-лесно е .  Близките са виновни, че са търсили адекватна грижа, която не могат да осигурят. Близките са виновни и когато не са търсили такава грижа, понеже са мислели, че се справят. Близките са виновни, че не са намерили хубав хоспис.  Близките са виновни, че не са водили достатъчно по лекари, че не са диагностицирали правилно. Близките са виновни, че прекалено много мъкнат горкият човек по доктори, пък той на 80 и без друго ще умре.

# 200
По принцип да не ти дадат да видиш стаята на роднината си е огромен червен знак. Кой от вас би оставил близък, без изобщо да е допуснат да погледне битовите условия? Може да са се предоверявали хората, но си е странно.

# 201
  • Пловдив
Познавам лично жената, която се е омъжила за шизофреник и след бързата му смърт е наследила апартаменти и декари земя. Казва се Юлияна и по-гнусен човек от нея, уверявам ви, в този живот няма да срещнете. Преди сградата да стане дом е била хостел и тя е собственичката. Тази жена е абсолютен психопат. Казвам го много отговорно.
То само от действията и си личи колко е свястна, но според мен за съжаление надценяваш човешкия род, ако вярваш, че няма по-безскрупулни психопати от нея. Wink

# 202
The Iron Lady, вярвам ти напълно за тази Юлияна. Тя изглежда като въплъщение на злото, без капка добрина или морал в нея.

# 203
Ако близките чувстват вина, то най-лесно е тя да бъде теслимена другиму, щото те, удобно, нищичко не разбират, не искат, не могат и няма. Щото са интелектуално увредени и не могат да потърсят информация, да я обмислят и да вземат информирани решения? А стига бе! Тая теза е адски обидна за всеки човек.

# 204
  • Beyond the stars
По принцип да не ти дадат да видиш стаята на роднината си е огромен червен знак. Кой от вас би оставил близък, без изобщо да е допуснат да погледне битовите условия? Може да са се предоверявали хората, но си е странно.

Говоря по принцип, че най-лесно е цялата отговорност да се поеме от близките. И отсъстващите отговорни институции са бели и добри; и собствениците, и санитарите. И т.н.
То е малко на принципа на домашното насилие, тя не видяла огромните червени знаци, нали. Лесно е, когато жертвите сами са си виновни. Защото практически и близките са жертви - на измама, изобщо не е получена рекламираната услуга.

ra2 ами никой не е пенкилер. Аз поне не съм, ако Вие сте, хвала. За това се доверявам на ред различни специалисти.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:42 от Вълшебство

# 205
Ако близките чувстват вина, то най-лесно е тя да бъде теслимена другиму, щото те, удобно, нищичко не разбират, не искат, не могат и няма. Щото са интелектуално увредени и не могат да потърсят информация, да я обмислят и да вземат информирани решения? А стига бе! Тая теза е адски обидна за всеки човек.
Добре, близките имат информация, но нямат пари и възможности. После? Все пак не живеем в джунглата, плащаме данъци, социално и здравно осигуряване, би следвало да разчитаме на помощ. Като получим пренебрежително отношение от лекар, понеже човекът е възрастен, а той ни се оплаква ежеминутно от най-различни неразположения какво да му отговорим като отговорни близки? "Не се оплаквай, понеже така и така ще умреш?" До голяма степен проблемите на възрастните са комплексни и често повече психологически  - страх от самота, остаряване, от смъртта, от изоставяне от близките. Кой лекар би насочил такъв пациент към колега-психотерапевт, за да изслуша болката му и да го успокои? Или нещастниците близки трябва и това да извършват, понеже са най-близо до възрастния човек и са длъжни да бъдат на висотата на няколко професии едновременно, като задължително си вършат и служебните задължения безупречно. Да не говорим, че не е регламентирано и почасовото освобождаване от работа на човек, който трябва да заведе болен възрастен на лекар. Последната лекарка ме посъветва да си взимам отпуск за това, аз просто и отговорих, че не ме пускат в никакъв отпуск а тя ме изгледа невярващо. Та така с близките - нещастните те, искали да теслимят другиму вината....

# 206
Не обобщавам. Просто давам пример и какво съм видяла с очи, пипнала с ръце. И давам препоръка какво е разумно да се направи преди да се дойде до заключението, че това е то, дефинитивно.
Втасали в хосписите.
Аз не съм направила така,  че реалността да е отвратителна. Само я виждам и споделям какво виждам. И да, и мен ме отвращава. Което не ме прави виновна, че го виждам, че имам мнение по въпроса и го споделям.
Скрит текст:
Надявам се. Предполагам. Може и да съм, че не си мълча и споделям.
Много простичко- да бъдат гледани добре и адекватно, без значение от кой и къде. Добре и адекватно. И нататък каквото Бог даде. Никой не е вечен, всички все някога ще умрем. Моля се за себе си да е изведнъж. За 5 мин, от здрав, прав, на крак до труп.
[/spoiler]

Добре споделяш с нас в анонимен форум. Но съм сигурна, че навременните сигнали за насилие към съответната институция, подадени от лекар или лечебно заведение ще са в огромна помощ, за прекратяване на подобна практика, не само в хосписи.

# 207
  • гр.София
Наша близка живееше в този дом от 4 години (преместиха я онзи ден в друг след въпросните събития). Не е имало проблем да я чуват, когато искат и да я виждат, когато искат близките й. Майка й е звъняла през ден да се чуват, не е имала оплаквания. Затова ми е много странно всичко, което чувам за този дом Rolling Eyes Тя е шизофреничка, не си пиеше лекарствата и беше много агресивна към роднини и съседи. Всички бяха пропищели от нея. Подават се жалби в МВР, следва дело и вкарване в психиатрия за 3 месеца и след това излиза. Отново се повтаря същата въртележка до безкрай. Понеже многократно чух, че условията в Ягода били мизерни...знаете ли какво е в психиатричните болници? По-голяма мизерия едва ли има. И там е била връзвана, и там храната и отношението лоши. Мръсна, раздърпана, постоянно с въшки. На който не му е дошло до главата, не знае за какво става въпрос.
Според мен институциите доста пресолиха манджата, нагнетиха много напрежение, а журналистите повтарят като папагали. Как си представяте вратите да са широко отворени и да се разхождат навън хора в такова състояние? И като се загуби някой кой ще носи отговорност? Някакъв човек бил избягал и видите ли, те го върнали. Ами нали им е поверен, да го оставят да изчезне ли? Защо не е казал на близките си, че не иска да стои там и да го прибират (да, да, казаха,че им били взели телефоните)? Изобщо ня вярвам, че е било толкова трагично положението, колкото го изкарват, просто защото имам информация от източника, а не от ТВ. А за разплаканите социални работници даже няма и да го коментирам... Повярвах им.

# 208
  • София
Благодаря, че ми репортнахте поста, спестявате ми време да го трия, каквото ми беше и намерението.

Това няма да промени мнението ми за лекарското съсловие у нас, което никой не бил длъжен да защитава, понеже имало всякакви, но с лека ръка хвърля вината на непознатите "близки", които, оказва се трябва да са и лекари специалисти та да си поставят диагнозите, а не да пращат болните си в хоспис или не дай си Боже в спешното. Където самоотвержено ги спасяват, разбираш ли. Да, точно така ще да е.

Изтрий пак, миналия месец големите професори и специалисти осакатиха 35 годишен човек, което им се е доверил. Срещу 5К на ръка, разбира се. Хвала на такива професионалисти, ами да си беше направил мозъчната операция сам, ама ха. Или близките му, те неграмотни ли са, тцтцтц...

# 209
А възрастните хора, които са били бити, ритани, недохранени? Възможно ли е да имало двоен стандарт? Едни пациенти се гледат без насилие, за другите - бой и глад...? Съмнявам се.

Общи условия

Активация на акаунт