Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 20 075
  • 672
  •   1
Отговори
# 180
В тоя ход на мисли следващото е да се подхване темата за евтаназията. Отвсякъде греда. Близките не могат, държавата нехае, хосписите- мъчилища. Изход?

# 181
Изход - преследване на нарушители, престъпници, бандити.

Този дом на ужасите  1) е имал лиценз 2) сам се отказал от лиценза
Въпрос: държавните хрантутници, въртящи хартийки с лицензи, поинтересуваха ли се, къде са изчезнали обитателите в деня, след прекратяването на лиценза?
Една проста фирма по ДДС не може да се прекрати от днес за утре, а трябва да върти счетоводство 6 месеца, едно заведение за хора прекратява дейност от днес за утре?

# 182
Аз съм силно „ЗА“ доброволната евтаназия. Ако я разрешат, веднага подписвам каквито там документи са нужни, докато съм с акъла си, че не искам да вегетирам като зеленчук и да съм в тежест на себе си и на околните. Има един момент, в който човек трябва да намери сили достойно да си отиде от този живот, а не като животно, пък колкото и добре да е обгрижвано.

# 183
За мен близките са толкова виновни, колкото и извършителите. При тях всичко е лицемерие - просто искат да се отърват от роднините си по обществено приемлив начин и не им пука дали на тях им е добре.
Не знаем личните истории на всеки един от тях. Може като малки да са били неглижирани от тези родители, да са насилвани или оставяни в детски домове. Може да нямат изградена връзка помежду си и да не считат, че са задължени само поради това че имат кръвна връзка. Защо си мислим, че само децата не изпълняват дълга си към родителите, като има много случаи и на обратното? Как такова дете ще се погрижи адекватно след години за възрастен родител с нужди, при положение, че то самото когато е имало нужда не е получило грижа от него?

# 184
Изход - преследване на нарушители, престъпници, бандити.

Този дом на ужасите  1) е имал лиценз 2) сам се отказал от лиценза
Въпрос: държавните хрантутници, въртящи хартийки с лицензи, поинтересуваха ли се, къде са изчезнали обитателите в деня, след прекратяването на лиценза?
Една проста фирма по ДДС не може да се прекрати от днес за утре, а трябва да върти счетоводство 6 месеца, едно заведение за хора прекратява дейност от днес за утре?

Нали дадох клип точно с жената от агенцията.
Точно заради това са се интересували, ама нещата са бавни в нашата държава.
Може да потърсиш назад видеото.

# 185
  • София /Абсурдистан
Познавам лично жената, която се е омъжила за шизофреник и след бързата му смърт е наследила апартаменти и декари земя. Казва се Юлияна и по-гнусен човек от нея, уверявам ви, в този живот няма да срещнете. Преди сградата да стане дом е била хостел и тя е собственичката. Тази жена е абсолютен психопат. Казвам го много отговорно.
Връщам се да ви изчета.

# 186
  • София
В тоя ход на мисли следващото е да се подхване темата за евтаназията. Отвсякъде греда. Близките не могат, държавата нехае, хосписите- мъчилища. Изход?

Не знам, ra2. Ти кажи какъв е изходът. Какъв е изходът за 80+ годишен дементен човек? Какво казва медицината, какви са прогнозите?

# 187
Не знам, затова попитах. Всички опции бяха изредени, бяха им намерени слабите места, с+ и -.
Прогнозите са ясни. Няма обратен ход.
Добавка: всеки дементен е добре да бъде скениран, за да бъде изключена и най-малката възможност за друг процес, който води до деменция. Да се изследват нива на ТСХ, вит В12, вит Д. И ако не изскочи заек от трънката...рядко изскача....но има и такива случаи.
Споделям случай отпреди няколко години, отдавна беше и всички подробности не помня : не много възрастен човек, около 60 може би, докаран от хоспис, в който близките го настанили без предшестващи изследвания. При някакво ходене в лечебно заведение нито помня по какъв повод, нито нищо, един случайно минаващ в коридора лекар го видял как седи и ходи и ги спрял и им казал, че човекът е с Паркинсон и да помислят за лечение.  Попитах близките "предприехте ли нещо след като човекът ви го е казал?",  отговорът беше "не, не сме го водили на прегледи и изследвания". Станал все по-трудно подвижен, бавен, започнал да се залежава, да не може да се самообслужва, дементен и го дали, понеже не могли да го обгрижват. Лежал там колкото лежал, не беше повече от 2 мес, влошил се, викат бърза помощ, карат го в спешното. Подробен статус и лаб не помня. Трудно контактен, в съзнание, ригиден, без спонтанна двигателна активност. Направихме скенер на глава- излезе чудовищна нормотензивна вътрешна хидроцефалия с трансепендимна резорбция. Неврохирурзите му сложиха клапа /благодарим на Бога, че близките се съгласиха и я платиха/ и изписаха човека на крака, контактен, адекватен.
Та има и такива случаи. Реален, от първа ръка, от практиката.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 13:24 от ra2

# 188
  • София
Понеже няколко пъти назад обвиняваш близките и споменаваш как ги носят при вас "втасали", което ме отвращава. Затова те питам, ти си медик, какво трябва да се направи за да не втасват тези хора?

# 189
  • Beyond the stars
ra2 предполагам всеки в тази тема има пък реална история в реалния живот с отписан възрастен по лекарска преценка и "стига сте го мъкнали по лекари, колко повече да живее, само му удължавате мъките и т.н."...

На тази монета, и двете й страни не са хич симпатични.

# 190
"Задържаният управител на нелегалния хоспис в село Говедарци е освободен без повдигнато обвинение засега.

Мъжът беше задържан след акция на властите. На място беше установено, че домът за стари хора в Говедарци е функционирал без лиценз. Според Наказателния кодекс за това не може да се носи наказателна отговорност."

# 191
И аз съм с две ръце за евтаназията. Писала съм и в други теми. Унизително е такова съществуване.

# 192
Не обобщавам. Просто давам пример и какво съм видяла с очи, пипнала с ръце. И давам препоръка какво е разумно да се направи преди да се дойде до заключението, че това е то, дефинитивно.
Втасали в хосписите.
Аз не съм направила така,  че реалността да е отвратителна. Само я виждам и споделям какво виждам. И да, и мен ме отвращава. Което не ме прави виновна, че го виждам, че имам мнение по въпроса и го споделям. Надявам се. Предполагам. Може и да съм, че не си мълча и споделям.
Много простичко- да бъдат гледани добре и адекватно, без значение от кой и къде. Добре и адекватно. И нататък каквото Бог даде. Никой не е вечен, всички все някога ще умрем. Моля се за себе си да е изведнъж. За 5 мин, от здрав, прав, на крак до труп.

# 193
Зъболекарите не искат зъб да извадят дори когато е неспасяем, а тук с лека ръка се предлага евтаназия. От много предложения, мнения, грижи, не грижи се стигна до извода, че евтаназията е най- правилното решение.

# 194
  • София
От горния пример става ясно, че човекът е бил диагностициран с Паркинсон от случайно преминаващ лекар в коридора. Поради което са обвинени естествено близките, че не са предприели действия. Сега, този човек предполага се има личен лекар, който би трябвало да насочи за преглед при невролог, по законния път болния и близките му. Второ, този човек за да е настанен в подобно заведение е минал няколко прегледа, които би трябвало да отбележат състоянието му. Трето, лекарят в коридора така ли преглежда по принцип? Това ли е начина питам аз? Близките да си поставят сами диагноза, въпреки всичките прегледи и посещения при медицински специалисти и да се обвиняват? Айде да погледнем още една страна на монетата - медицинското съсловие и как си върши работата?

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 17:13 от January_

Общи условия

Активация на акаунт