Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 20 073
  • 672
  •   1
Отговори
# 165
  • Beyond the stars
Задълбахме в темата за "синовния дълг".
Надали са много случаите някой да изпрати самообгрижващ се възрастен и да плаща за това. Изключения винаги има, но масовият случай със сигурност не е .

П.С. Няма да забравя как баба цял живот това повтаряше - "Ех, само да не я докарам на легло да ме гледат като еди кой си" "Аз само децата ми не искам да ме гледат така", "Един ден мирно и бързо да си ида, никого да не мъча"..
Съдбата има жестоко чувство за ирония.

# 166
Какво задълбахте в темата за деменция, в този дом повечето хора не бяха с деменция. Тези, които показаха по тв си бяха напълно нормални, дори едната от жените ми се видя доста млада за да бъде в дом. Просто са изпратени там заради безхаберие или с користна цел, роднините да им вземат жилището примерно..

Казаха, че над 30 души от 75 са страдали от деменция или са били с психично разстройство. Това са около 50% от хората.

Разбира се, че по телевизията ще говорят само тези, които са в най-адекватно ментално състояние. Дементните може дори да не помнят какво точно се е случило.

# 167
Тук, където живея, има старчески дом, обаче е само за хора без сериозни заболявания, с акъла си, които могат да се обгрижват сами. Срещам някои от хората да се разхождат, да идват до магазина да си купуват нещо. Фризьорката ми е позната и съм я срещала преди да отива с едно куфарче в дома да подстригва. Мисля обаче, че са от цяла България възрастните, на някои децата са им в чужбина, така че не ги посещават често роднините повечето. Сравнително хубав е домът, но от позната, която работеше там, знам, че им е доста икономично яденето -бпримерно 2 кила картофи за манджа на всички тези хора, с още някакви продукти, разбира се, там персоналът готви, и си се дохранват от магазина повечето. Имат ядене 3 пъти на ден, но не е богато. Но не е за психически болни и дементни домът. Имат от възрастта повечето някакви двигателни проблеми, не всички могат до центъра да ходят, но тоалет и лично обслужване, някакви кратки разходки трябва да са в състояние да извършват. Някои и до града ходят с автобуса или познати с кола.

Това търсене на вина у роднините как те били виновни не по-малко от персонала, който ги държи гладни и ги малтретира, ми напомня за "балъците", които си купуват някакви неща от фалшиви сайтове, от фейсбук, получават някакви боклуци или нищо не получават, и се оказва, че няма никаква защита. Коректните търговци плащат данъци, имат сумати задължения към клиентите, а при некоректните клиентът е виновен, че е тъп, на тях нищо не могат да им направят. Едно лицензирано заведения има изисквания за грижата,  която предоставя, вероятно и лицензът се плаща, носи отговорност, подлежи на наказание, а пък стаите под наем са тръгнали да ги разследват заради предполагаеми имотни измами, не заради пациентите.

Има хора, които не могат да се гледат сами. Колко случаи има, при които възрастният си има собствено жилище, децата му са незнайно къде, ако ги има, и трупа боклуци в жилището, цапа, одира, събира десетки котки, които се размножават вътре, и всички съседи пропищяват от заразите, от миризмите, и се чудят как да го разкарат от блока. Някой беше пуснал клип с една баба, акушерка била, лежеше върху купчина боклуци и парцали, и май не мърдаше, хранеше се със захар от пакет със захар и някой от съседите ѝ носеше вода, а сигурно и захар. Нали е ясно бабата като си лежи върху боклуците, къде си извършва нуждите и колко често се къпе?

# 168
Елора, на колкото съм писала (не на 89, на 36!).

Аз написах защо съм против, написах и че в семейството сме имали достатъчно на брой случаи и то достатъчно тежки, за да имам преки наблюдения и за да им право да се изкажа. (Впрочем, нима ако не съм имала, нямам право да се изкажа?) В момента майката на мъжа ми е с големи усложнения след коремна операция - белодробна емболия, инфаркт, беше на командно дишане две седмици. Аз съм на разстояние, но така сме организирали нещата, че да се случват - изпратили сме жена в болницата да е денонощно с нея, мъжът ми всяка вечер след работа пътува 100км, сутрин се прибира зА работата, защото последната не му позволява отсъствия. Аз не мога да съм на място, защото също работя, а и съм с малко дете. Чисто сама се оправям с нея от няколко седмици. Знаем как се случват нещата, не е като да не знаем. Ти поне изглеждаше в другите теми по-разбрана жена. Какво ми размахваш показалец в момента, не мога да разбера.

# 169
Едно е да имаш преки наблюдения, друго е да го правиш сама, да ходиш на работа и да гледаш 2 деца, например.
А, даже ти си го написала... Наблюдател. Но с работа и дете не можеш. Ти да видиш.

# 170
А сега си представи, че ресурсите, който има семейството покрива дом, но не може да осигури платена денонощна грижа. Защото в много случаи е точно така. Не е хубаво да съдиш само по твоите възможности.

# 171
Те, щото хосписите са безплатни, нали?

# 172
За да настанят близките си в този "хоспис", водеща е била цената. Дали от недоимък, физическа невъзможност или друго, само те си знаят.
Yst_89, не знаеш значението на емпатия.
Лесно е да съдиш, през своята призма.

# 173
  • Beyond the stars
Не знам как хората не могат да гледат по-далеч от собствената си паничка. Представи си Yst_89 че километрите са 400; че децата ви са три; че финансите ви са други; че на място няма жена, която да гледа в болницата, понеже хора няма...
Не можеш да си в на хората обувките.
Тази услуга е задължителна за развитите общества, където отдавна хората не живеят всички семейства под един покрив и на полето. За да могат хората да си отидат достойно, без да се налага собствените им деца да им сменят памперсите. Защото това е нещо, което никой възрастен никога не е искал.

# 174
Хосписите са в пъти по-евтини от денонощна платена, домашна грижа, да. А ако се налага и посещение от лекар или медицинска сестра, става още по-скъпо.

Някъде напред в темата, някой беше споделил сумата от 4800 лв. за домашно денонощно обгрижване. За повечето семейства това е непосилно.

# 175
  • София
Темата е конкретно за този дом-концлагер. Не е за това кой как е гледал или ще гледа близките си. Не е За или Против домовете за възрастни хора. Ясно е, че има качествени обекти, където ежеседмично имат културна програма, канят певци, фокусници и т.н,, но цените са други.
В конкретния дом е евтино, но се плаща, за да измъчват хората,...Като тези пари най-вероятно са ги взимали от пенсиите на самите възрастни хора, а не от роднините им. Те нямат абсолютно никакъв ангажимент, никой не ги търси за нищо и не са давали лични средства...За някои може да са се доплащали 200-300лв, но за тези смешни пари спокойствието им е било гарантирано. Възрастните хора, работили цял живот и взиимащи пенсия, която директно се усвоява от управата, която ги бие и изтезава, с две думи те си плащат за да ги тормозят.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 12:02 от elix

# 176
elix, това е гадното. Реално си плащат да ги измъчват. Ужасно е.

# 177
  • София
Скрит текст:
Елора, на колкото съм писала (не на 89, на 36!).

Аз написах защо съм против, написах и че в семейството сме имали достатъчно на брой случаи и то достатъчно тежки, за да имам преки наблюдения и за да им право да се изкажа. (Впрочем, нима ако не съм имала, нямам право да се изкажа?) В момента майката на мъжа ми е с големи усложнения след коремна операция - белодробна емболия, инфаркт, беше на командно дишане две седмици. Аз съм на разстояние, но така сме организирали нещата, че да се случват -
изпратили сме жена в болницата да е денонощно с нея, мъжът ми всяка вечер след работа пътува 100км, сутрин се прибира зА работата, защото последната не му позволява отсъствия. Аз не мога да съм на място, защото също работя, а и съм с малко дете.
Скрит текст:
Чисто сама се оправям с нея от няколко седмици. Знаем как се случват нещата, не е като да не знаем. Ти поне изглеждаше в другите теми по-разбрана жена. Какво ми размахваш показалец в момента, не мога да разбера.
И ако нямаше жена от болницата, какво щяхте да правите? Защото е трудно да намериш човек. При това положение ти трябваше да ходиш там денем, а мъжът ти през останалото време. Или обратното.

За свекъра ми мъжът ми и брат му не успяха да намерят човек. За майката на приятелката ми, за която писах по-рано в темата, че е в дом, приятелката също първо се опита да намери жена и не успя. Тя не може да напусне работа и да се грижи за майка си, защото някой трябваше да издържа майка ѝ. Имат две деца и абсолютно не могат да си позволят приятелката ми да не работи. След като не успяха да намерят човек да се грижи в дом. условия, единственият вариант остана дом.

Ама много е лесно да размахваш пръстче на другите....

# 178
Yst_89, значи жалиш свекърва си, а мъжът си не жалиш? Колко време този човек ще издържи всяка вечер по 100 км да пътува и на другия ден на работа? Детето му няма ли нужда от вниманието му? Вашето семейство, какво става с него, ако това продължи с години? Винаги едното е за сметка на другото, не може да се огрее навсякъде.

И наистина, ти нямаш абсолютно никакъв опит и с нищо не си се справяла, мъжът ти има кратък опит, той се справя сам, работи, пътува ежедневно, дори не знаеш какво му е. Много самоуверено, много.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 12:36 от stefi2005

# 179
Няма какво да се лъжем, грижите за болни и възрастни хора е тежко бреме. Никой не иска да му се налага да го върши, нито сам да изпадне в такова положение, но съдбата поднася всякакви изненади.
Леля ми е с жена, която я гледа вкъщи, по 60 лв. на ден ѝ плащат, като леля ми е с акъла си, след 2 операции на счупени крайници. Вече се раздвижва успешно, но все пак снахата не иска да се занимава с това, а е в пенсионна възраст, но са препочели да плащат на жена.
Много е сложно и тежко с грижите за възрастни. Да философстваме колко е виновна държавата - не виждам смисъл. Това е публична тайна, че в повечето такива домове, болните се изпращат с цел да умрат, не да се полагат добри грижи за тях. Как ще искаш от една мургава санитарка да прояви загриженост и внимание, човещина? Тя е там за една мизерна заплата. Да върши много гадна работа. То за близките е неприятно, камо ли за чужди хора.
Трябва роботи да измислят, не виждам друг начин. На който не му се е налагало, само той може да мисли, че е лесно, 24/7 да си нонстоп ангажиран.
Аз съм сигурна, че има много болни, които са в домашни условия и пак са подложени на подобен терор от близките си, само че никой не знае. Вързани и неглижирани.
Такива, които са сравнително добре, с акъла си, очевидно просто са били натирени в този дом, нямало е опция да им се осигури друг вариант. Но пък 1000 лв. не са малко. Една квартира в нормално жилище е по-малко в малък град.
Не знам, не мога да съдя никого. Тежка е много темата.
Имам много близка приятелка, която поне 3, а може би доста повече години, се грижи за дементна свекърва, в отделно жилище. Ами тя вече е като призрак, съсипа се напълно. Свекървата е жива и здрава.

Общи условия

Активация на акаунт