Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 20 083
  • 672
  •   1
Отговори
# 210
А възрастните хора, които са били бити, ритани, недохранени? Възможно ли е да имало двоен стандарт? Едни пациенти се гледат без насилие, за другите - бой и глад...? Съмнявам се.

Според мен е съвсем възможно. Тези, които са с акъла си и се самообслужват, поне на елементарно ниво, не вярвам някой да ги тормози. Хората, с деменция или психически заболявания, които създават затруднения на персонала, явно са го отнасяли. Те, в крайна сметка не могат и да се оплачат, така че са по-лесна жертва.

# 211
Точно тези, които се оплакват, изглеждат напълно с акъла си.

# 212
Да бе, институциите пресолиха манджата. Снимките са достатъчно красноречиви. Докато майка ми работеше в спешна помощ в малък град постоянно ходеха в един от хосписите там на адрес, вечено за обезводнени и недохранени възрастни хора, десетки, стотици пъти са подавали сигнали. Реагирал ли е някой? Едва ли. Наскоро чух от познат за същото отношение, минали са повече от 15 години от тези събития. Публична тайна там беше, че правят всичко възможно да се отърват от хората. А има и такива, които са доволни, но и тук опираме до това, че е малък град и явно щом се познаваш със собстеник, персонал или друг замесен - близките ти са гледани добре. Не казвам, че в случая е така и затова вашата близка е гледана добре, казвам, че това е моето наблюдение за хосписа в родния ми град. На такива места е абсолютно възможно да има двоен стандарт.

# 213
  • Beyond the stars
Понеже многократно чух, че условията в Ягода били мизерни...знаете ли какво е в психиатричните болници? По-голяма мизерия едва ли има. И там е била връзвана, и там храната и отношението лоши. Мръсна, раздърпана, постоянно с въшки. На който не му е дошло до главата, не знае за какво става въпрос.

Гледали са филми със зелени полянки, йога терапии и щастливи, усмихнати хора в бели ризи.
Психиатричната грижа у нас е на ниво филм на ужасите. Сори нот сори. За физическата невъзможност и пряка опасност да се грижиш адекватно за човек с отклонения няма да споменавам. Сигурно и в тези случаи близките са виновни.

# 214
Ето жена, която е бита, без да буйства: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20679318. Жената е съвсем адекватна. На 69 години. Гледах я и по телевизията, още една жена също говори по медиите. И тя си беше съвсем адекватна.

А мъж е бил пребит, защото се е опитал да избяга. Явно в Ягода така са „процедирали"...

Строги наказания за хората, които са го направили!

# 215
Това, че някой развява предубежденията си срещу едно цяло съсловие и се гордее с позицията си е, дума да няма, похвално и обективно. Радвам се, че го видях саморъчно написано. То се вижда и с просто око и без това. Оттам нататък за мен конкретиката в твърденията доста олеква, защото причината е ясна. Доста неща фактологично са неточни, според информацията с която разполагам. Други са преекспонирани и представени едностранно. Думите ми са тежко изопачени, тълкувани, с вложен съвсем различен смисъл. Продукт на авторовото отношение към героя, както се казваше едно време по литература.
Психотерапия по НЗОК не знам да има.
Едно време имаше лозунг проверката е най-висша форма на доверие и с времето разбирам, че в нея има много смисъл.
Четох още неща от близки на т.нар пациенти. Самите те го казват. Отишли един път за 2 мес, извели им го на количка, във видимо лошо състояние, като бил влязъл на крака преди няколко седмици. Не предприели нищо. Не попитали? Не поискали консултация с лекар? Не го взели, за да го заведат те, при видимо влошаване? Защо? Поведение на загрижени роднини? И изненада- след 2 седмици човекът умрял!
За себе си практикувам "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се" доколкото ми е възможно, и при осмислени реалистични опции взимам осъзнат избор, със своите + и -. И последствия, и последствия. И не си заравям главата в пясъка и не обвинявам друг за моите избори. Е,да, по добре богат и здрав, отколкото беден и болен, ама действителността е такава, каквато е, тук и сега. Не можем да я променим, можем само да изберем какво да предприемем с максимална полза и минимализиране на лошото.

# 216
  • гр.София
Естествено, че ако има случаи на насилие и тормоз този, който го е направил, трябва да си понесе наказанието. Не отричам, може и да е имало, но тук е малко дума срещу дума. Защо са били връзвани хората? Буйствали ли са, били ли са опасни за себе си и околните? Самоинициатива на персонала ли е, ей така за удоволствие? Аз видях една снимка с вързани крака на възрастна жена. Защо, не става ясно. Ако има и други щяха ли да ги покажат или са следствена тайна. Само можем да гадаем.
Аз просто педставих и друга гледна точка, защото по ТВ показват само тези, които се оплакват и са недоволни. Естествено, останалите не са интересни за интервюта и репортажи. Даже се учудух през уикенда, че случайно пуснаха изказването на една жена, която каза, че са доволни от грижите.
И какъв интерес има този дом нарочно да умори възрастните хора? Нали на негово място ще дойде друг човек. Дали ще вземат таксата от Х или от Y едва ли има някакво значение, че да си докарват подобни обвинения. Много може да се разсъждава по въпроса. Да видим какво ще бъде доказано в съда.
Моята близка не е била с протекции и специално отношение. Съвсем непозната и достатъчно устата, за да си каже ако някой я тормози.

# 217
Не знам, затова попитах. Всички опции бяха изредени, бяха им намерени слабите места, с+ и -.
Прогнозите са ясни. Няма обратен ход.
Добавка: всеки дементен е добре да бъде скениран, за да бъде изключена и най-малката възможност за друг процес, който води до деменция. Да се изследват нива на ТСХ, вит В12, вит Д. И ако не изскочи заек от трънката...рядко изскача....но има и такива случаи.
Споделям случай отпреди няколко години, отдавна беше и всички подробности не помня : не много възрастен човек, около 60 може би, докаран от хоспис, в който близките го настанили без предшестващи изследвания. При някакво ходене в лечебно заведение нито помня по какъв повод, нито нищо, един случайно минаващ в коридора лекар го видял как седи и ходи и ги спрял и им казал, че човекът е с Паркинсон и да помислят за лечение.  Попитах близките "предприехте ли нещо след като човекът ви го е казал?",  отговорът беше "не, не сме го водили на прегледи и изследвания". Станал все по-трудно подвижен, бавен, започнал да се залежава, да не може да се самообслужва, дементен и го дали, понеже не могли да го обгрижват. Лежал там колкото лежал, не беше повече от 2 мес, влошил се, викат бърза помощ, карат го в спешното. Подробен статус и лаб не помня. Трудно контактен, в съзнание, ригиден, без спонтанна двигателна активност. Направихме скенер на глава- излезе чудовищна нормотензивна вътрешна хидроцефалия с трансепендимна резорбция. Неврохирурзите му сложиха клапа /благодарим на Бога, че близките се съгласиха и я платиха/ и изписаха човека на крака, контактен, адекватен.
Та има и такива случаи. Реален, от първа ръка, от практиката.

Паркинсон не е лечим, може да се забави развитието на болестта, но до там. Сама казах, че е имал хидроцефалия и след като са му сложили клапа и са премахнали течността, която притиска мозъка, се е възстановил. Но това не е Паркинсон и няма общо с Паркинсон.

# 218
  • София
Да видим какво ще бъде доказано в съда.

Какво има да доказват в съда? Факта, че домът е бил незаконен и без лиценз  е достатъчен. Кой бил доволен, кой бил недоволен няма значение, при положение, че това е едно престъпление. А след това откриха и ще откриват още подобни "къщи за гости".

# 219
  • Пловдив
Нищо няма за доказване - щом е без лиценз, всички в затвора! Wink

Нали има конкретни обвинения към конкретни хора.

Всъщност и това по-горе не го разбрах:
Цитат
Покъртително е, че не се носи съдебна отговорност за управлението на незаконен бизнес. Ами то някой може да основе детска градина, пък вътре да е публичен дом. Пореден пропуск на съдебната ни система!
В какво точно се изразява "незаконността", какво значи "съдебна отговорност", какво точно не е направила "съдебната ни система" - карай да върви.
Щото не е вярно, че ако отвориш публичен дом в номинално детска градина, не се носи отговорност.
И тука така - ама какво има да се доказва...

# 220
  • София
Въпросът ми беше риторичен, разбира се, че ще има какво да се доказва, ще има обвинени и т.н.Ясно е, че щом е незаконен, оттам-нататък всичко е едно голямо обвинение в престъпна небрежност..

# 221
Много често при нормотензивна вътрешна хидроцефалия има ригидно променен мускулен тонус, което много наподобява този при болест на Паркинсон. Класическата триада по учебник е деменция, инконтиненция, апраксия на походката.
Ето: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15849-normal-pres … hydrocephalus-nph
 affects about 0.2% of people between the ages 70 and 80, and about 5.9% of people over 80. That means it affects about 8.4 million people over the age 80 worldwide.
Some of these symptoms may resemble movement-related symptoms of Parkinson’s disease
Няма грешка Simple Smile

# 222
  • София
Тоест, от целия ферман разбирам, че след като АЗ съм се доверила на лекар да ме лекува, платила съм му на ръка 5 бона, а той ме е увредил безвъзвратно и докарал до деменция на 35 годишна възраст, сама съм си виновна, така ли да разбирам? А титлата "доктор по медицина", "професор" и т.н. не носи никакви задължения на кичещия се с нея, така ли? Ама кажете си го направо, защо изобщо съществуват тези "професионалисти", щом като ще е така?
Ето, по-горе ви казаха, че и в "случайния" ви пример, не става изобщо въпрос за Паркинсон, ама карай. Близките и пациентите сами са си виновни.
В старческия дом същото, плащат си пациентите/роднините им за услуга. И не я получават, а получават бой и глад. Но разбираш ли сами са си били виновни, щото имали били базова грамотност и сами са си избрали дома! Логика невероятна!

# 223
Вие сте на 35г и с деменция?! Наистина тъжно!

# 224
  • Пловдив
Въпросът ми беше риторичен, разбира се, че ще има какво да се доказва, ще има обвинени и т.н.Ясно е, че щом е незаконен, оттам-нататък всичко е едно голямо обвинение в престъпна небрежност..
Ами не е невъзможно и да се установят още факти, да се опровергаят някои от съобщените. Скандалът не е толкова в "незаконния" дом и бизнес, колкото в боя, глада, връзването, нелекуването. Не е невъзможно (надали, ама дано) изнесеното да е пресилено. Може, от друга страна, да се установи мамене на близките, какво ли не. Ясно е, че нещата не са били наред, но знаем, че понякога нещата изглеждат по един начин в медиите и по друг - на място. Дано да са близки до истината постовете на потребителката с близката, настанена там.

Общи условия

Активация на акаунт