Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 198
  • 672
  •   1
Отговори
# 75
Милена, по дефиниция хосписите може и да са за хора в терминално състояние, но в България, понеже процедурата за настаняване в държавните домове е бавна и тромава - иска се доклад от „Социално подпомагане" по местоживеене; становища от лекари; бележки, че лицето не е заразно  болно, а често няма и места, както и други писаха в тази тема, хосписите приемат и хора с телкове, които просто се нуждаят от грижи. Там настаняването става веднага. Имах един такъв познат. Майка му трябвало да влезе в болница и нямало кой да се грижи за него.

Приемат хора, на които настаняването е наложително в момента, и които могат да си плащат.

Ето и един случай от преди няколко години, който също е ужасен: https://www.flagman.bg/article/126394.

Тогава също широко го отразяваха в медиите.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 21:45 от Radilena

# 76
  • Пловдив
Имаше и един случай наскоро, пак жена беше собственичката, не се сещам за името и. Дето уж сключила брак с един от настанените. Дъщерята на друг от "таргетираните" като прехвърлители на имоти настанени стари хора казваше, че тя ходела и искала да го види, но и казвали, че той отказва. В същото време той е държан упояван и не му се съобщава, че дъщеря му го търси. Някак се беше усетил старецът, де. Дали не го бяха карали и някакви пълномощни да подписва в такова състояние, не помня. Той беше юрист пенсионер, но стар и болен, беше починал впоследствие - извън дома. Та колко му е да се направи някаква магария с като това с упояването. Ако е без връзване и бой, още по-лесно никой да не разбере. И близките виновни, че не ходят и са си захвърлили човека, гадовете ниедни.
Да, ако ти, близкият, поне не си упоен и неадекватен, на втория-третия отказ да се срещнеш с роднината си би трябвало да се усетиш, че нещо не е наред, но кой знае как е в реалността...

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 22:04 от Магдена

# 77
Да, Магдена, гледах този репортаж. Ето го: https://nova.bg/news/view/2025/05/09/497034/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D … 0%BF%D0%B8%D1%81/.

# 78
  • Пловдив
Да, тази същата беше - Юлияна.

# 79
Две дъщери има и е изкарала няколко години в този ужас"

„Заключват ни като кучета още в 6 часа. Дадат две филии хляб. Питаш ли в тази горещина вътре? Не отварят мрежата – страх ги е, че ще избягаме. Много трудно прекарах.“ Така започва разказът на Милка Ралева – жена, оцеляла след четири години в нелегалния старчески дом в село Ягода.

Тя казва, че оцеляла благодарение на Бога и на вярата си. „Много хора умряха – гладни, без доктори, с рани. Връзват хората. Мръсотия… Не смееш да живееш вътре.“

Избавление – едва вчера

След извеждането си от дома, Милка за първи път усеща, че е спасена. „Сега съм добре. От вчера съм навън, няма да ме бият, няма да ме тормозят“, казва тя с облекчение, докато чака някоя от дъщерите си да я прибере."

От цялата статия става ясно, че жената е напълно с акъла си. Толкова години да не се поинтересуват как е....
Последен проблем ни е държавата.

# 80
  • Пловдив
Не е баш последен ("ни е" - на кои ви е последен? на "българина"? щото другите сами си организират гледането, нали, без държавата), защото тази жена има деца, други може да нямат или да не са близки с тях, тях какво...
Интересно ще е да се види версията на дъщерите. Във всички случаи е шокиращо да я оставят толкова време и вероятно са проявили безхаберие, но все пак искам да чуя тяхната гледна точка.
Има и хора с психически заболявания, които могат да говорят смислено, но нямат топли отношения с близки и не винаги имат реална преценка. В никакъв случай не казвам, че тази жена пресилва, не, разбира се - но понякога може роднините да не вярват (макар и неоснователно), докато не се разшуми. Спомена се горе, за оплаквания от старец с деменция, че роднините му искат да го убият - и аз съм чувала за такива. Не знам как изглежда откъм близките.

# 81
Две дъщери има и е изкарала няколко години в този ужас"

„Заключват ни като кучета още в 6 часа. Дадат две филии хляб. Питаш ли в тази горещина вътре? Не отварят мрежата – страх ги е, че ще избягаме. Много трудно прекарах.“ Така започва разказът на Милка Ралева – жена, оцеляла след четири години в нелегалния старчески дом в село Ягода.

Тя казва, че оцеляла благодарение на Бога и на вярата си. „Много хора умряха – гладни, без доктори, с рани. Връзват хората. Мръсотия… Не смееш да живееш вътре.“

Избавление – едва вчера

След извеждането си от дома, Милка за първи път усеща, че е спасена. „Сега съм добре. От вчера съм навън, няма да ме бият, няма да ме тормозят“, казва тя с облекчение, докато чака някоя от дъщерите си да я прибере."

От цялата статия става ясно, че жената е напълно с акъла си. Толкова години да не се поинтересуват как е....
Последен проблем ни е държавата.

Няма дъщери тази жена, няма. Някакви изродки са това.
4 години не са погледнала майка си, как е що е.
Как е оцеляла тази жена.

7 години аз и майка ми сме гледали баба ми.
Помислихме си да я дадем, трудно ни беше с работата, попитахме и за хосписи.
Двама трима ни казаха /плюс и личната лекарка/ че отношението и гледането в такива домове е под всякаква критика и ако си я обичаме да не я даваме.
И спряхме да се интересуваме.
Абе справихме се.
Но дори и да я бяхме дали, то и да работехме парите нямаше да ни стигнат май за читав дом за възрастни.

# 82
  • София
Скрит текст:
Не е баш последен ("ни е" - на кои ви е последен? на "българина"? щото другите сами си организират гледането, нали, без държавата), защото тази жена има деца, други може да нямат или да не са близки с тях, тях какво...
Интересно ще е да се види версията на дъщерите.
Скрит текст:
Във всички случаи е шокиращо да я оставят толкова време и вероятно са проявили безхаберие, но все пак искам да чуя тяхната гледна точка.
Има и хора с психически заболявания, които могат да говорят смислено, но нямат топли отношения с близки и не винаги имат реална преценка. В никакъв случай не казвам, че тази жена пресилва, не, разбира се - но понякога може роднините да не вярват (макар и неоснователно), докато не се разшуми. Спомена се горе, за оплаквания от старец с деменция, че роднините му искат да го убият - и аз съм чувала за такива. Не знам как изглежда откъм близките.
И на за мен ще интересно.
Не че не може да са зарязали майка си, но съм виждала и "родители", които не могат да се нарекат такива (тук се изразявам много сдържано). Каква е предисторията конкретно в този случай, не знам.

# 83
Хора със заплати 1000- 1500 лв. и пенсионери с 700 лв. пенсия няма как да отделят 3000 лв. месечно за такса в старчески дом. Това са 36 000 лв. на година. Който има такава сума, ще наеме човек, да се грижи за стареца у дома.
Не е сигурно, че ще намери.
И този проблем го има в Бг. Да наемат работници от трети страни! Хората от тук заминаха в чужбина да обгрижват стари и болни, сега ние да внасяме болногледачи от другаде. Проблемът е неотложен.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 00:10 от DNT177

# 84
Може би идеята за гледачи от други страни е добра.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 00:18 от Bеа_2022

# 85
  • Другата България
Това нали вече се публикува веднъж?

# 86
Много ми е интересно как някои си представят семейство с деца да живеят заедно с човек с деменция. Апартамент  50--60 кв., две малки деца, работа да се издържат.
Хората с по- тежка деменция ( и не само)не могат да правят сделки с имотите си , защото нотариус няма как да разбере волята им,  а близките им нямат право, защото не са собственици. Докато не се поставят под запрещение, а това отнема време, понякога и година. (Затова и тръгна разследването за имотната мафия, явно това се случва в хосписи за хора, които. не са под запрещение и им признават “ подписа”.
Навън няма как да стане лесно.
Настаняването в държавна услуга изисква ТЕЛК и направление от дирекция Социално подпомагане. Както и свободно място…..

# 87
Аз се разплаках, толкова е тъжно и ужасно..

# 88
  • София
И домът в Говедарци е незаконен - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/i-domut-za-stari-ho … darci-e-nelegalen

От 3 до 12 години затвор за собствениците от Ягода -  https://offnews.bg/obshtestvo/ot-3-do-12-godini-zatvor-za-sobstv … e-v-i-845739.html

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 09:49 от milenaka

# 89
Много ми е интересно как някои си представят семейство с деца да живеят заедно с човек с деменция.
Скрит текст:
Апартамент  50--60 кв., две малки деца, работа да се издържат.
Хората с по- тежка деменция ( и не само)не могат да правят сделки с имотите си , защото нотариус няма как да разбере волята им,  а близките им нямат право, защото не са собственици. Докато не се поставят под запрещение, а това отнема време, понякога и година. (Затова и тръгна разследването за имотната мафия, явно това се случва в хосписи за хора, които. не са под запрещение и им признават “ подписа”.
Навън няма как да стане лесно.
Настаняването в държавна услуга изисква ТЕЛК и направление от дирекция Социално подпомагане. Както и свободно място…..

Има хора си правят вятър на устата и като не им е дошло на задника не разбират.
Моята баба почти през цялото време беше на легло за тия 7 години. Та имахме възможност просто да и сложим шишето с вода и да излезе да свършим работа за 2-3 часа.
Но имах роднина, която гледаше също много години дементната си майка. А тя си ходеше. И не знаеше какво прави. Я ще сложи прах за пране в супата или манджата ще изсипе в пералнята.
Веднъж ме помолиха да я гледам, ама наистина да я следя какво прави.
Взе си одеалото и искаше в тоалетната да го навира. На такива хора нон стоп грижа им трябва.
И я одобриха да и стане асистент. То се води 8 часа, но се сещате, че това 24 часова работа за минимална работна заплата.
А в този град се намираше работа, но за много ниски пари и пак нямаше смисъл да почва и да я дава дом, а и тя беше чувала лоши неща за домовете.

Общи условия

Активация на акаунт