Битката на поколенията - тема 1

• 4 682
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
Единствено панелът имаше смислени изказвания.
Е да, щото липсва Емо Каменов от панела. Ама така ще е до следващия път Grinning
Още не съм гледал епизода, така че не коментирам.

# 31
Гледах почти до края епизода - ами не е сериозно за медицинска тема като психичното здраве да се канят инфлуенсъри. ОК, те може да са преживели някакви проблеми и да имат своя си опит, но не е сериозно от екрана за психично здраве да ме поучават ... нереализирани спортисти и кифли, които не могат дори да обяснят с две изречения какво работят и като цяло хора, прочели 2 книги в живота си (и двете - за оцветяване).

Подкрепям изцяло мнението, че панелът даде смислено и съдържателно представяне на темата – водеше се нормален, човешки разговор, без излишни нападки или пози. Хареса ми откровеността на гостите и фактът, че не се притесняваха да споделят лични неща – нещо, което все по-рядко виждаме в публични формати.

Но не съм съгласна с обобщения като "кифли" или "нереализирани спортисти" – нека не слагаме етикети. Все пак живеем във време, в което новото и модерното инфлуенсърско общество не може да бъде игнорирано. Мнозина ще гледат епизода точно заради конкретен човек, когото харесват, а това също е легитимна причина за интерес към темата.

Особено силно ме докосна подтекстът за психичното здраве – дали не живеем в общество, в което се налага да прикриваме емоциите и болката си, само за да не ни "изкарат слаби"? Паник атаките, тревожността, вътрешното напрежение често се случват заради страха "какво ще кажат хората". А това е тема, която заслужава още повече дискусия – не само между поколенията, а между всички нас като общество.

Затова – браво за формата, но нека продължим да говорим открито, честно и без предразсъдъци.

# 32
Гледах почти до края епизода - ами не е сериозно за медицинска тема като психичното здраве да се канят инфлуенсъри. ОК, те може да са преживели някакви проблеми и да имат своя си опит, но не е сериозно от екрана за психично здраве да ме поучават ... нереализирани спортисти и кифли, които не могат дори да обяснят с две изречения какво работят и като цяло хора, прочели 2 книги в живота си (и двете - за оцветяване).

Разбирам ти гледната точка, но точно това мислене е част от проблема. Хората с психични затруднения не са длъжни да имат диплома по психология, за да говорят за това, което са преживели. Психичното здраве не е само академичен въпрос – то е човешко преживяване. И точно затова не е нужно да си експерт, за да изкажеш мнение или да споделиш през какво си минал.

Инфлуенсъри, спортисти, „кифли“, както ги наричаш – всички те също са хора. С тревожност, с паник атаки, с депресии. Понякога тъкмо те могат да кажат нещата така, че да стигнат до онзи, който никога не би слушал „панела“ или някой с титли. Защото личният опит е не по-малко валиден от научната теория.

Да се обиждат хора, които говорят открито за психичното си състояние, било то нескопосано или непълно, е точно причината мнозина все още да мълчат. А когато хората мълчат, проблемите не изчезват – те се задълбочават.
Нужни са ни и експерти, да. Но са ни нужни и хора, които имат смелостта да кажат: „На мен ми се случи. Не съм сам. И ти не си.“ Това не се учи в университет. Това се живее.

# 33

Разбирам ти гледната точка, но точно това мислене е част от проблема. Хората с психични затруднения не са длъжни да имат диплома по психология, за да говорят за това, което са преживели. Психичното здраве не е само академичен въпрос – то е човешко преживяване. И точно затова не е нужно да си експерт, за да изкажеш мнение или да споделиш през какво си минал.

Инфлуенсъри, спортисти, „кифли“, както ги наричаш – всички те също са хора. С тревожност, с паник атаки, с депресии. Понякога тъкмо те могат да кажат нещата така, че да стигнат до онзи, който никога не би слушал „панела“ или някой с титли. Защото личният опит е не по-малко валиден от научната теория.

Да се обиждат хора, които говорят открито за психичното си състояние, било то нескопосано или непълно, е точно причината мнозина все още да мълчат. А когато хората мълчат, проблемите не изчезват – те се задълбочават.
Нужни са ни и експерти, да. Но са ни нужни и хора, които имат смелостта да кажат: „На мен ми се случи. Не съм сам. И ти не си.“ Това не се учи в университет. Това се живее.

И аз разбирам мнението ти, но стоя твърдо зад думите си.

Именно защото по важни въпроси, като психичното здраве, слушаме "инфлуенсъри" и всякакви "известни" вместо експерти, за това като цяло обществото върви назад. Това важи за всяка сфера на обществения живот - хора, станали известни, най-вече заради красив външен вид или някакви спортни "постижения" изведнъж са ни референция за това за кого да гласуваме, как да инвестираме парите си, как да се лекуваме или как да си гледаме децата. Пълен абсурд! Какво общо има моят живот с този на Тейлър Суйфт, П Диди или Мъск например, че да гласувам като тях ? Или да слушам абсурдните твърдения, че някой си нереализиран спортист си оправял паник атаките с "правилно" ядене ?

Нека разкажат своите истории, защото, за съжаление болестите могат да застигнат всеки. Но свободните им съчинения и особено здравните им съвети - не мерси. Лошото е, че младежи и деца взимат и ще взимат пример от тях, а не от смислените и знаещи хора.

# 34

И аз разбирам мнението ти, но стоя твърдо зад думите си.

Именно защото по важни въпроси, като психичното здраве, слушаме "инфлуенсъри" и всякакви "известни" вместо експерти, за това като цяло обществото върви назад. Това важи за всяка сфера на обществения живот - хора, станали известни, най-вече заради красив външен вид или някакви спортни "постижения" изведнъж са ни референция за това за кого да гласуваме, как да инвестираме парите си, как да се лекуваме или как да си гледаме децата. Пълен абсурд! Какво общо има моят живот с този на Тейлър Суйфт, П Диди или Мъск например, че да гласувам като тях ? Или да слушам абсурдните твърдения, че някой си нереализиран спортист си оправял паник атаките с "правилно" ядене ?

Нека разкажат своите истории, защото, за съжаление болестите могат да застигнат всеки. Но свободните им съчинения и особено здравните им съвети - не мерси. Лошото е, че младежи и деца взимат и ще взимат пример от тях, а не от смислените и знаещи хора.

Честно казано, не мисля, че е честно да отхвърляме всички инфлуенсъри като безсмислени или вредни. Да, има такива, които говорят неподготвено и дори опасно, но има и много, които с личния си опит са помогнали на хиляди хора да се почувстват разбрани и чути.

Не всеки има силата веднага да отиде при психолог. Понякога точно историята на някой познат от екрана – който открито говори за паник атаки, депресия или трудни моменти – може да бъде първата крачка. И това не е за подценяване.

Да, важно е да правим разлика между лично преживяване и медицински съвет. Но според мен добрите инфлуенсъри не заместват експертите – те просто отварят теми, за които дълго време се мълчеше. И ако го правят с искреност и отговорност – защо не?

# 35
Божана отново показа защо много хора я възприемат като човек, с когото е трудно да се води нормален разговор. Шумна, арогантна, нетърпелива, сякаш ѝ е физически невъзможно да изслуша някого, ако в този момент не се чува нейният глас. Неуважението към останалите беше очевадно, както винаги.
Тя е не само арогантна, а и изключително проста и невъзпитана. Доказала го е в няколко тв формата. Направо съм в потрес, че е и печелила един от тях.

Гледам от 30 минути.  Ина (от "Диви и красиви") не е казала една дума. За сметка на това Моника Валериева е взела думата, захапала е и не пуска.

И да, разбира се, че който не го е преживял, няма как да знае какво е паник атака, ще се подиграва, ще иронизира, ще подценява. До момента, в който не му се случи на него.
Скрит текст:
By the way по тв рекламират едно "Леваксан", което доста помага за по-спокоен сън. Аз съм от тези, дето често не могат да спят по цели нощи от тревожни мисли и се въртят до сутринта. И се заспива чак след изгрева. И това нещо (на билкова основа, основно лавандула), помага.  Валидол не ме хваща никога, все едно не съм го пил. Или валерян-мента-глог.

# 36
Божана определено не страда от излишна скромност – влиза, прекъсва, говори без спирачки и ако трябва, ще те заглуши и с вилица в ръка. 😄 Не е лошо да имаш мнение, но понякога е добре и да чуеш другите. Има разлика между самоувереност и просто липса на възпитание – а тя често я прескача без да ѝ мигне окото.

Никой не иска всички в студиото да мълчат като в библиотека, но малко уважение към събеседниците не е излишно.

Моника Валериева – да, хвана се за темата и не пусна, но поне говореше по нещо важно. Паник атаките не са за присмех, а за съжаление у нас все още ги гледат като "прищявка".

# 37
Панелът се справи най-добре, но само женската част от него. Крум е супер зле. Стана ясно, че не му се е случвало и изобщо не разбира за какво става въпрос. Ударили го на някакъв стадион със стъклена бутилка, правили му операция, боляло го... и вика "не получих паник атака". Ама защо трябва да получиш паник атака от нещо физическо? Това издава тотално неразбиране и неглижиране. И същият този Крум Савов на няколко пъти иронизира останалите, говори саркастично и се подиграва.
Йоан пък го обвързва със здравословното хранене. Ивка и тя не знае за какво говори.  Гошко и Ина пък изобщо не се обадиха през цялото предаване.

Водещият само се хили,  всеки въпрос го задава през смях, вижда се, че изобщо не вниква в темата. И просто прави опит да модерира. Често като робот каквото му е написано на аутокюто и се смее по време на цялото предаване. Пълен идиот е този Благо.

# 38
Панелът се справи най-добре, но само женската част от него. Крум е супер зле. Стана ясно, че не му се е случвало и изобщо не разбира за какво става въпрос. Ударили го на някакъв стадион със стъклена бутилка, правили му операция, боляло го... и вика "не получих паник атака". Ама защо трябва да получиш паник атака от нещо физическо? Това издава тотално неразбиране и неглижиране. И същият този Крум Савов на няколко пъти иронизира останалите, говори саркастично и се подиграва.
Йоан пък го обвързва със здравословното хранене. Ивка и тя не знае за какво говори.  Гошко и Ина пък изобщо не се обадиха през цялото предаване.

Водещият само се хили,  всеки въпрос го задава през смях, вижда се, че изобщо не вниква в темата. И просто прави опит да модерира. Често като робот каквото му е написано на аутокюто и се смее по време на цялото предаване. Пълен идиот е този Благо.

Съгласна съм с теб относно Крум Савов – наистина се видя, че темата му е чужда и подходът му беше повече ироничен, отколкото разбиращ. Коментарите му за паник атаките и опитите да се шегува в неподходящи моменти просто показаха липса на емпатия.

Но за Благо не мога да се съглася. Аз лично го преоткрих в неговия подкаст и мога да кажа, че е нещо съвсем различно от това, което медиите и телевизията са изградили като негов образ. Там се вижда колко дълбок, уравновесен и приемащ човек е – говори с уважение, слуша внимателно и дава пространство на гостите си. Личи си, че е израснал в чужбина – има един по-спокоен, западен подход към нещата, не се пали, не съди и гледа по-философски на света. В студиото може би изглежда по-„лек“, защото такава е и ролята на водещия – да държи баланса и да не задълбава твърде много в конфликта.

Особено любим ми е епизода с Алекс Сърчаджиева: https://www.youtube.com/watch?v=p34JUHlplwo&list=PLnpGLC0JBk06yk … Pc9OJ_lc&index=17

# 39
И аз не съм съгласена с критиките към Благо. В подкаста му се вижда съвсем различна страна – спокоен, уравновесен, дава думата на гостите и не търси евтини сензации. Личи си, че гледа по-философски на нещата.
Любимият ми епизод е този със Софи Маринова – много човечен и искрен разговор.

# 40
Каква "дълбочина на разговора", само се лигави и през смях си задава въпросите на иначе доста сериозните теми. Личи, че грам не е в темите, чете като робот каквото му  е написано на ауто кю-то, не може нито да води, нито дори да модерира. Като виждаш, че е минал повече от час и още не са взели думата нито Ина, нито Георги, ами дай думата на тях, не да задаваш нов въпрос на Божана. И подкастовете са му само лигня и хилеж. Този с Дзами го гледах, направо не се трае. Доста ниска топка е Благо, изключително нисък интелект, повърхностно мислене, ниска обща култура... става за шут, да разказва вицове и да го избива на лафче с простотии от кварталното кафене, но не става за сериозни разговори, за теми, от които не разбира, нито за водещ, нито за модератор става. И съм си изградил мнение не от това, което медиите насаждат, а от всяко едно участие с него. И от Брадъра, и от Сървайвър и от гостувания в различни телевизии. Беден речник, ниска култура, повърхностен човек.
Казвам го в отговор на изречението "мога да кажа, че е нещо съвсем различно от това, което медиите и телевизията са изградили като негов образ". Ами.. изобщо не се съгласявам.
Но не е нужно да мислим еднакво, разбира се.  И каква "дълбочина" е показал, след като постоняно взимаше на подбив и се подсмихваше за паник атаките, ясно демонстрирайки, че не е неговото и изобщо нито се вълнува, нито знае, нито иска да знае какво са паник атаките, само пуска бъзици по темата. Това е пародия на водещ. Но понеже е известен, има връзки, намерил е спонсори, нека печели. Но от Кристина Патрашкова и от Детелина (психоложката) го делят 2 вагона книги. И личи.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 16:54 от diziler

# 41
Разбира се, всеки има право на мнение – и е ясно, че твоето е оформено на база доста наблюдения.
Лично на мен пък ми беше интересно да видя друга страна от него – по-неформална, по-човешка. Да, не всичко е перфектно и на моменами има леко закачлив тон, но пък за мен това внася някаква лекота в иначе тежките теми.
Не всеки подкаст трябва да е с академична тежест – понякога и през смях могат да се кажат важни неща, дори да не звучи сериозно на пръв поглед.
Но да – хубавото е, че има избор за всеки вкус. Аз лично предпочитам по-непринудените разговори, дори и с малко лигавене.

# 42
Мда. А следващият епизод ще е на се**уална тематика. Представям си отсега какво ще се лее..-

# 43
Интересен формат се е получил. Допада ми. Чакам с интерес

# 44
Новият епизод е на тема: Разкрепостени ли сме в леглото:

Участници:
Десислава Цонева - ВИП Брадър 8
Иво Аръков - ВИП Брадър 6, Муха в супата
Емрах Тунчер (Стораро) - Денсинг Старс 5
Николас Николов - Къщата на инфлуенсърите 1, Инфлуенсърски лагер 1
Илиан Илиев (Дзами) - Островът на стоте гривни
Теа Добрева - Ергенът 3, Диви и красиви 1
Eл Вон Ди - инфлуенсър