Работливи ли са българите?

• 10 005
  • 291
  •   1
Отговори
# 120
В Германия зависи от трудовия договор. В някои фирми задължително представяш болничен щом отсъстваш. В моята до 3 дни не си длъжен да носиш болничен. За температура и кашлица не ходя на лекар. От цялата фирма имаме само една колежка с 2 деца, която почти няма пълен месец. Все тя или децата са болни. За болничните има хора и хора.

# 121
  • Между гори и планини
А да не са длъжни да им дават 1-2 дни, за да сливат празници? Егати и наглостта! Защо не си пуснат от платената отпуска, или неплатена?
Ей , за това говоря - тарикатлъци на дребно!

# 122
  • Тра-ла-ла
Платен отпуск не са им позволили,. Оффф, четете

# 123
Фалшивите болнични не са решение. А и никъде не пише, че в "дупката" между празниците задължително трябва да се почива. Ако не се разрешева ползването на платен/неплатен отпуск, има си законни начини за действие от страна на служителите. 

# 124
  • Тра-ла-ла
Да бъдем реалисти. Говорим за частния сектор в България. Тръгнеш ли срещу работодател, пряк началник - не те чака нищо добро.

Разбира се, че не е задължително кога точно да си пускаш отпуска. Но защо пък не, щом имаш това право?! И защо пък да не точно когато има по-голям смисъл?! Имам чувството, че у нас винаги има една ненавист от тези, на които им е по-трудно пускането на отпуски към тези, които използват на макс възможностите (законови) за сливане на повече дни за почивка.

# 125
Това се отнася за дребни фирми с 5-10 човека или 20 и особено тези които те осигуряват на друга цифра от реалната. Тогава болничния си е дърво.
 Във фирми  с трицифрено число персонал, всеки взима когато иска отпуск, както и болничен.

# 126
Във фирми  с трицифрено число персонал, всеки взима когато иска отпуск, както и болничен.
Няма такова нещо. Аз лично съм работила във фирма с трицифрено число персонал и там никой не взимаше отпуски когато иска. Казваше се от шефа примерно - август месец цялата фирма излиза за две, три седмици във ваканция, и това е. Ако искаш отпуска, ще изчакаш да решим кога ще е. Разбира се неплатена е тази ваканция за служителите. Зимата принудителни неплатени, когато им скикне, имат по-малко оборот и да пестят от сметки.
 Болнични за гледане на дете веднъж взех там и колежките разбраха. И едната възмутена ми вика ' Брей, виж я ти! Аз от 10 години работя тук и малко дете имам, веднъж не съм ползвала болнични!", и аз и отговорих, че не съм ѝ виновна, че не се е възползвала от правата си.

# 127
Във фирми  с трицифрено число персонал, всеки взима когато иска отпуск, както и болничен.
Няма такова нещо. Аз лично съм работила във фирма с трицифрено число персонал и там никой не взимаше отпуски когато иска. Казваше се от шефа примерно - август месец цялата фирма излиза за две, три седмици във ваканция, и това е. Ако искаш отпуска, ще изчакаш да решим кога ще е. Разбира се неплатена е тази ваканция за служителите. Зимата принудителни неплатени, когато им скикне, имат по-малко оборот и да пестят от сметки.
 Болнични за гледане на дете веднъж взех там и колежките разбраха. И едната възмутена ми вика ' Брей, виж я ти! Аз от 10 години работя тук и малко дете имам, веднъж не съм ползвала болнични!", и аз и отговорих, че не съм ѝ виновна, че не се е възползвала от правата си.
За теб може да  няма, за други има, а сега де?  и трицифрено може да е 100, може да е 900, демек 9-10 пъти разлика. Където има много хора е много по-лесно, това е. Иначе всеки ще си говори как е точно при него, което не е представително.
Останалите неща може да се случат и на малка и на голяма фирма, със задължителни отпуски и принудителни платени или неплатени, ако нямаш.

# 128
Точно така - няма константна зависимост между броя на служителите и отпуските, както ти се опита да обобщиш.

# 129
За да могат да отсъстват толкова време и то всяка година,значи са “някои” на шефовете.
Кой за Бога ще държи служител,който всяка година е “болен” в летните месеци?!
То един човек ако е бърз и компетентен може да свърши много работа,какво остава този да го няма по 3 месеца…
Аз също в ученическите си години съм се правела на болна(температура),но това със счупени части от тялото си е истинска подигравка.

# 130
  • Между гори и планини
Аз съм работила в малка фирма, 7 души с шефовете които работеха повече от всички. Още в първия работен ден на януари се носеше график и всеки казваше кога иска да почива. Аз си вземах две седмици юли, колежката след мен - август, другата юни. После си вземахме кой когато иска и зимата или пролетта или есента, въобще нямаше проблеми. Аз вземах по време на ваканцията зимата на детето, трупаха ми се с празници още повече дни. Не е било , за да ги сливам, а защото нямаше кой да го гледа. А пролетната ваканция си вземах неплатен отпуск. Всички бяхме взаимно заменими, всички с малки деца, почти набори. Някой е болен - друг го покрива. И понеже беше много приятно да се работи с разбрани хора, никой не шмекеруваше.

# 131
  • София /Абсурдистан
Болничен съм ползвала, когато съм била болна. То много голямо геройство да идеш на работа с грип и да изпозаразиш целия офис.

# 132
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Болничен съм ползвала, когато съм била болна. То много голямо геройство да идеш на работа с грип и да изпозаразиш целия офис.
Двама колеги редовно го правят това, мъкнат се болни на работа.
 Лошото е, че с единия имам преки контакти, миналата година ме зарази, останах си три дни вкъщи, била съм се глезела според него...
Той жив, умрял идва, щото да тече надника.

# 133
Абе има си болнави хора, болнави деца. Щом са зле, да ползват. Аз направо откачам от скука и затова работя, освен в краен случай, ако съвсем се налага.

# 134
  • София /Абсурдистан
Лекарствата вече са доста скъпи и лечението на една проста настинка вече си е цифра. Като се заразиш на работа, ще го донесеш и в къщи, ще се тръшнат и децата и става дълга и широка.

Общи условия

Активация на акаунт