Работливи ли са българите?

• 10 008
  • 291
  •   1
Отговори
# 105
Това е вярно за вас, около мен такива неща няма, така че вие не можете да говорите за всички българи. Това са си само ваши приказки
Най-малкото заплатата е по-ниска. Няма да се ровя в момента, но не съм никак убедена, че във всички държави в Европа искат бележка от лекар за 2 дена настинка, както трябва да давам тук.

# 106
И около мен това не е вярно. Според мен това масово взимане на болнични идва от факта, че в много фирми се чувстваш все едно ти предстои кръстоносен поход, когато ще искаш отпуска и трябва на колене да се молиш.

# 107
Когато работих в България никой от колегите не си е вземал болнични, или инцидентно, ако наистина е болен и не може да стане от леглото.

# 108
  • София
Не, това беше, когато работех в администрацията. И сега е така, слушайки близки и познати в тази сфера.
Ползват си и всички неплатени по закон и реално отсъстват по половин година. Пак масово не е, но си е стар тарикатлък, когато имат и друг доход или гръб.
В кантората имахме една такава дама, но бързо си прекратихме отношенията.
Зависи от мястото, но в големи колективи се среща редовно.
Особено тези с малки деца, които ползват дни и за себе си, и за децата.
В някои други страни е неприложимо, защото болничните не се заплащат и реално взимаш неплатен отпуск.

# 109
  • Между гори и планини
Синът ми работи в голяма компания и сега лятото му е рая за overtime, защото всички излизат в отпуски. Зимата пък все бяха болни и пак работеше извънредно. За него не е проблем да работи и по празниците, когато офиса е празен, всичко това му се заплаща много добре.

# 110
След 40 тия календарен ден, болничните в България също са неплатени, освен ако не са от ЛКК. Познавах една майка на която й се налагаше да ползва и от неплатените, детенцето беше с някакво хронично заболяване и нямаше помощ от никъде. Но беше на държавна работа и с около минималното заплащане. Иначе повечето хора, които познавам, не си вземат отпуска дори и когато са болни, освен ако не са супер зле.

# 111
  • Между гори и планини
На мен ми е грозно, когато учат и децата си на тарикатлъци. Когато синът ми беше малък, много болни съученици лъсваха в социалните мрежи на почивка на ски например. За 12 години моят син е отсъствал наистина когато е бил болен и вероятно 10 дни сумарно по семейни причини.

# 112
  • София
След 40 тия календарен ден, болничните в България също са неплатени, освен ако не са от ЛКК.

Тези, които знам, ходят на ЛКК на частно и винаги им дават дълги болнични.
После качват снимки във ФБ от почивки.
Но пък този тип служители и на работа не вършат нещо особено и само чакат да им мине работния ден.

# 113
Една роднина, която живееше допреди 2-3 години в Германия много интересно си промени вижданията. Докато беше още там и си идваше за празниците, все говореше: Оо, вие тука хич не сте свикнали да работите.
Като се върна - друга песен запя. Все ѝ много натоварено, все много недоволна и все търси работа-айляк за много пари. И все не намира. Това щото в Германия, както се вижда "са я научили да работи". Но най-вече да не се оплаква. Точно германците няма да ги забравя с техния "стрес". Почти от всичко на работа бяха стресирани.

# 114
  • Другата България
Няма частно ЛКК.

А относно ТЕЛК и това, че “половината страна“ била с такива - недоволството трябва да е насочено към хората, които ощетяват наистина болните и имащи право на висок % ТЕЛК, за сметка на целокупното ромско население, което не половината, а цялото е “невалидно“ /така се изразяват, дори не могат да произнесат правилно думата инвалид/.
Тъй че обобщението за “българина, който бил хитрец на дребно“ изобщо не важи що се отнася до инвалидизацията.
Пък потребителят нека си плаща, на ромите, щом има да плаща - да плаща.

# 115
.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:50 от Seiko7075

# 116
  • София

Не знам какво е, но съседката ми я пращат от допълнителния фонд и си плаща за комисията, а после си гледа детето цяло лято.
Нямам идея какъв е механизмът, защото съм ползвала само при бременност преди години и документите ми ги движеше гинеколожката ми.

# 117
  • Другата България
Явно е нещо към ДЗО.

# 118
Няма частно ЛКК.

А относно ТЕЛК и това, че “половината страна“ била с такива - недоволството трябва да е насочено към хората, които ощетяват наистина болните и имащи право на висок % ТЕЛК, за сметка на целокупното ромско население, което не половината, а цялото е “невалидно“ /така се изразяват, дори не могат да произнесат правилно думата инвалид/.
Тъй че обобщението за “българина, който бил хитрец на дребно“ изобщо не важи що се отнася до инвалидизацията.
Пък потребителят нека си плаща, на ромите, щом има да плаща - да плаща.
Аз пък си помислих, че някои други са виновни, не ромското население.

Ромите сами ли си  вадят телковете или плащат добре на разни интелигентни и умни лекарчета?
А тях горките   живи да ги оплачеш, даже на протест бяха наскоро.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 22:42 от Alexslav

# 119
  • Тра-ла-ла
В Германия мисля, че имаш право няколко пъти годишно за по 1-2 дни просто да кажеш,че няма да отидеш на работа без да дължиш обяснение защо и без болнични. Ни не съм сигурна, че важи за всички сектори там. В България, в частния сектор не се ходи на работа само, ако си на умирачка. Всеки се влачи сополив, кашлящ и с температура, което е нелепо.

Скоро в една фирма не позволиха на един отдел да си пуснат 1-2 дни отпуска, за да слеят празниците 1-6 май. При условие, че хората са взаимозаменяеми можеше едните примерно да почиват 1-4 май, другите 3-6 май и всички да са доволни, а работния процес да не спира. Само, че прекият им началник е една мазна гад и е избрал да ръководи чрез гърч. Ами как да не си пуснеш 1-2 дни болничен

Общи условия

Активация на акаунт