Работливи ли са българите?

• 10 013
  • 291
  •   1
Отговори
# 90
  • Между гори и планини
В България се сещам за няколко поговорки :
" Татко носи, мама меси - да живей труда!"
" Учи мама, да не работиш!"
" На хляба мекото, на работата лекото."
Национални герои като Хитър Петър, бай Ганьо, Кума Лиса и др.
Все неща в народопсихологията ни, заложени от векове. Все неща които не мога да преведа на мъжа ми ( чужденец ) и които той не разбира. Например приказката " Болен здрав носи" , "Сливи за смет" и други.
Не казвам, че българите са мързеливи, или работливи. И от двата вида има, но като цяло хитреци на дребно. Дори самият факт, че се пускат болнични, за да се вземат 2-3 повече почивни дни, да се слеят с Гергьовден, с Великден, с други празници какво говори?

# 91
Нищо не ми говори за болничните, защото тук в Германия се вземат много повече болнични.

# 92
  • Между гори и планини
В темата се пита за българите, не за германците, нали?

# 93
И какво от това? Точно чрез едно сравнение може да се внесе яснота по въпроса.

# 94
И какво от това? Точно чрез едно сравнение може да се внесе яснота по въпроса.

Съгласна съм, че българите много трудно излизаме в болнични за разлика от германците.

# 95
Според базата за сравнение. Тези българи, които съм срещал в чужбина са работливи, като цяло. Обаче в сравнение с източноазиатци или определени етноси латиноси, не сме.

# 96
  • Пловдив
В България се сещам за няколко поговорки :
" Татко носи, мама меси - да живей труда!"
" Учи мама, да не работиш!"
" На хляба мекото, на работата лекото."
Национални герои като Хитър Петър, бай Ганьо, Кума Лиса и др.
Все неща в народопсихологията ни, заложени от векове. Все неща които не мога да преведа на мъжа ми ( чужденец ) и които той не разбира. Например приказката " Болен здрав носи" , "Сливи за смет" и други.
Не казвам, че българите са мързеливи, или работливи. И от двата вида има, но като цяло хитреци на дребно. Дори самият факт, че се пускат болнични, за да се вземат 2-3 повече почивни дни, да се слеят с Гергьовден, с Великден, с други празници какво говори?
Не знам как си чела "Сливи за смет", но поуката е точно обратната.

# 97
  • Пловдив
Е, как, бе - момата няма смет и тарикатее, иска да изхитрува с чужда. Grinning

# 98
  • Пловдив
Е, как, бе - момата няма смет и тарикатее, иска да изхитрува с чужда. Grinning
Няма смет защото е работлива. И чуждата смет са и я дали защото им е помагала да метат. https://chitanka.info/text/27750-slivi-za-smet

# 99
Тоест пада се по една работлива мома на село.  Simple Smile

# 100
Ами именно! Момата е работлива, което е някаква рядкост и за това се налага да я търсят по този начин.

# 101
  • Тра-ла-ла
Aaaa, да ме извинявате, ама си имаме и "работливи" поговорки.
-"Залудо работи, залудо не стой"
- "Който не работи - не трябва да яде"
- "Трудът краси човека, а мързелът го грози"
- "Работа на ум учи" и др

Много държави имат своя еквивалент на Хитър Петър и Бай Ганьо. Тези характери не са български патент.

# 102
  • Countryside
Българите са не по-малко работливи от един германец, до човек си е. Има хора, които си изпипват нещата, има и тарикати. За турците не знам, но на изток не можем да ги стигнем. Там наистина за лудо работят, а не стоят, имам впечаления за Япония, Китай и Ю.Корея, но там общото благо е над личното, и всички работят за него, кой както може и е срамно да не работиш или да учиш, при това често в ненормални размери.

# 103
Хайде пак Германия.
В България се взимат за всичко болничен, дори само по телефона, като над 50% е защото искат да почиват, да работят  или просто така искат.
Всеки втори удря макс лимит за болничен. Някои и по комисии ходят след това за болничен, фалшиви счупени ръце и пр

Не случайно намалиха на 2 дни болничния към фирмата, ама повечето взимат седмица за добър ден.
Лично знам много  хора, които не ползват  отпуска, пазят си я и карат само на болничен.

Както се каза, българите са хитреци на дребно, но и на едро, не случайно половината страна е с ТЕЛК-ове и взимат пенсии, които пък аз плащам и ми вдигат всяка година макс осигурителен праг с 10+%

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 06:49 от Alexslav

# 104
  • София
Това е вярно.
Имала съм колежки, които от 24.05. до 15.09. всяка година са все "болни", докато децата им с ученици. И все се лекуваха по родните си градове или по курорти.

Общи условия

Активация на акаунт