Работливи ли са българите?

• 9 655
  • 291
  •   1
Отговори
# 60
# 61
Петя, започвай да "дауншифтваш" (следващата хубава "БГ" дума Joy ).
Не са всичко парите, а щом си достигнала дотам да казваш, че взимаш "прекалено висока", значи няма за какво да се напъваш повече. Принципно нивото се задържа, но в един момент, ако си си подредила живота, намаляй напрежението и делегирай, сменяй поприще, ако трябва, може в същия бранш, или нещо друго, може хобита да развиваш. Разбира се това при условието, че си си навила малко, или много на масрафа, и постлала. Wink
Имам една позната живее на пъпа на София, собствен офис около Витошка, няма събота и неделя за нея, все нещо прави. Изобщо не я разбирам, няма деца, няма кредити, осигурена, има 2 кучета. Все няма време за личен живот и всичко върши след работа и между другото, иначе сериозна и готина мацка, оня ден ми се оплаква, че гърба я понаболва.

С "дауншифтването" е трудно, защото позицията ми е такава, че няма на кой точно да делегирам. За поприщата ги сменям през 4-5 години, за да не изперквам Simple Smile. Навила съм си на масрафа отдавна, за постилането не съм много сигурна Grinning. Тази позната сигурно е работохолик, аз се въздържам, но имам такива фази, или се налага спрямо количеството и сериозността на задачите в работата да съм.

В IT-ту е така, като има няма как да скатаваш, а то винаги има Grinning, макар че и там има флуктуации (друга хуубава БГ дума).

Аз съм дърт нърд още от 90те Grinning, не мога да си представя да не ровичкам и да не решавам проблеми, въпроса е в количеството и сроковете, а и всички като работят здраво около теб и другите екипи следваш ритъма.

Живот и здраве надявам се скоро да мога да сменя пак с нещо по-леко, но най-вероятно пак няма да е разходка в парка. Винаги съм "завиждала" на някакви хора, които по цял ден не правят нищо (има доста такива длъжности), но после се сещам, че ще се гръмна от скука на 1вата седмица...Няма угодия Grinning.

# 62
  • Пловдив
Според мен българите са работливи. Повечето хора в обкръжението ми работят на две-три места. Тези, които задочно познавам (техните роднини, приятели и познати), също. Много хора работят извън България. Но естествено, има и мързеливи. Като цяло сме работливи. Особено хората на село, които след работа започват "работата в двора".

# 63
  • Out of the Mix
Петя, аз имам хобита, скука няма, живея, парите ми служат и разумно харча, не им робувам, не ги мисля, но и не пилея, разполагам с цялото време и спокойствие на света, за завиждане съм, вярно е.
Не знам какъв живот водиш, но винаги може да се мисли за намаляне на стреса, по-качествена храна, спорт, духовно израстване, подреждане на обкръжението само с позитивни хора около теб.
Пожелавам ти да намериш своя дзен. Wink

Тези, които работят на 3 места, не го правят от желание, а от нужда, защото гърлата сигурно чакат, или са затънали в кредити, заеми и всякакви овъртолвания.

Има работохолици, да, оставям им на тях да копат, аз съм си намерил и подредил мекото.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:28 от Revoker

# 64
Петя, аз имам хобита, скука няма, живея, парите ми служат и разумно харча, не им робувам, не ги мисля, но и не пилея, разполагам с цялото време и спокойствие на света, за завиждане съм, вярно е.
Не знам какъв живот водиш, но винаги може да се мисли за намаляне на стреса, по-качествена храна, спорт, духовно израстване, подреждане на обкръжението само с позитивни хора около теб.
Пожелавам ти да намериш своя дзен. Wink

Тези, които работят на 3 места, не го правят от желание, а от нужда, защото гърлата сигурно чакат, или са затънали в кредити, заеми и всякакви овъртолвания.

Има работохолици, да, оставям им на тях да копат, аз съм си намерил и подредил мекото.

Аз също имам хобита, но съм интроверт и обикновено не включват и други хора Grinning. Харча за всичко необходимо + подаръци за тоя оня, почивки за родителите ми, иначе за типичните чанти, рокли, гримове и тн. нье Grinning. Обичам качествена техника, слушалки, грамофони, джаджи, но да кажем няма да дам 2К за телефон, за да може да има новата функция изрежи човек от снимката - все пак съм родена 80те, когато нямаше интернет и смарт телефони.

Постоянно се опивам да намаля стреса, храната е ок, без гадни меса и процесд фууд, плодове зеленчуци, но не съм маниак, мога да ям и мазна мусака, обичам биричка. Хората ококоло мен са подобни на мен както може да се очаква, но за 40 години съм се запознала с всякакви индивиди както може да се сетиш Simple Smile).

Не работя повече от 7 часа, дори понякога по-малко, но решавам наистина мн проблеми и то различни всеки ден. Духовното израстване е само клише, може да значи супер много неща..та там е мн разтегливо понятие...

Ти с какво се занимаваш, че си толкова дзен и доволен Simple Smile))

# 65
  • Варна
Колкото по-работлива съм, толкова повече НЕПЛАТЕНИ задължения получавам за вършене. Все някаква странична работа ми се намира за правене, която е извън договор, ама нямало да платят допълнително, че партньорите нямали навика...

Работи толкова, че да си свършиш задачите, но не опитвай да впечатлиш никого. Дали ще си свърша стандартните задачи или ще свърша тях+някоя екстра, на края на месеца е едно и също.

# 66
  • София
Колкото по-работлива съм, толкова повече НЕПЛАТЕНИ задължения получавам за вършене. Все някаква странична работа ми се намира за правене, която е извън договор, ама нямало да платят допълнително, че партньорите нямали навика...

Работи толкова, че да си свършиш задачите, но не опитвай да впечатлиш никого. Дали ще си свърша стандартните задачи или ще свърша тях+някоя екстра, на края на месеца е едно и също.

Нямаше ли някакво неписано правило в големите фирми, че повишават мързеливците, за да им дават по-малко работа, с която да се справят, а държат работягите на по-ниските позиции с повече отговорности? Grinning

# 67
Ако повишат работливите, кой тогава ще  върши работата? То си има логика...

# 68
Умните и можещи хора в България не са мързеливи, но… кипи безмислен труд.
Който не е обвързан със схеми местни или чужди, не му върви.
Администрацията е абдикирала и ако резултата от работата ти е свързан с нея, колкото и да се напъваш сам, не става. Търсиш връзка с Г.К., хасковски роднини и т.н. Тегава ситуация. Може да се пънеш и 20 часа, не става.
Работя като проектант, в границите на СО. От година нещата са на трупчета, а възлагащите трошат пари и пак не им се получава. Имам чувство, че на администраторите им е наредено да се бавят, да говорят, че всичко е наред. Като се стигне до решение на тези, които подписват/гласуват… няма ги. И не специалистите се бавят, не работят. Кмет, гл.арх, общински съветници (ние ги избираме) и т.н са фигури на интереси, уви.

# 69
Работливи ли са българите?
Зависи от мотивацията им. Може да са много работливи, но може и да не искат да вършат нищо .

# 70
  • По света и у нас
Мисля, че намерихме мома за Ревокъра в лицето на Петя. Чеква всички боксчета на изискванията, че и е заинтригувана!

# 71
Мисля, че намерихме мома за Ревокъра в лицето на Петя. Чеква всички боксчета на изискванията, че и е заинтригувана!

Ей веднага интрига да се сплете значи..Grinning. Малко трудно ще стане за момата, но няма лошо да се пробва.
Заинтригувана съм как хем човек да е доволен от работата си финансово и всякак, хем да не се трепе супер много. Нищо повече...Grinning

# 72
При нас например между 25 и 30 годишните , не се задържат, за повече от 5-6 месеца  . Струва им се твърде много работа , за парите които се предлагат .

# 73
  • Out of the Mix
При нас например между 25 и 30 годишните , не се задържат, за повече от 5-6 месеца  . Струва им се твърде много работа , за парите които се предлагат .

В кой бранш е това?

# 74
  • София /Абсурдистан
Работливи са, но са демотивирани. Има ли мотивация, работа кипи на пълна пара. Иначе кой ще е навит да прелива от пусто в празно, точно никой.

Общи условия

Активация на акаунт