Работливи ли са българите?

• 9 670
  • 291
  •   1
Отговори
# 15
За мързел ли питаш, или за смешни заплати? Има разлика.
Аз не съм работлива, но не съм и мързелива. Върша моята работа, но няма да се хвана да върша чужда или ничия работа, ако нямам полза от това (усъвършенстване, пари), а аз най-често полза нямам.

# 16
Толкова сме работливи колкото сме гостоприемни

# 17
  • София
С ниска заплата няма как те стимулират да си работлив. Извиването на ръце, понеже нямаш избор, е нещо съвсем различно, защото става дума за безизходица.
Примерът в началото не е релевантен.
Когато човек има избор, надали от обич към работата ще стои да работи здраво и да получава пари, недостойни за труда му.
Често пък истински мързеливци, когато са стимулирани достатъчно добре финансово, проявяват завидна воля да се докажат професионално и да си заслужат парите. Стига да нямат "вуйчо - владика".

# 18
Работливи сме. Никой не може да ми каже друго.

# 19
Не,не са работливи. Повечето са дребни тарикати,гледат да не се прекарат,да свършат по-малко работа. Малко са работливите хора. И статистиката това показва-2,2 милиона работещи. 26% от не работещите изобщо не си търсят работа.

# 20
И тези 26% не си търсят работа, защото са мързеливи?Колкото до източване на чуждите соц. системи, сами са си виновни.Сума ти години не виждат и не ги интересува какво става.Все бълг. власти им помагат да хванат тарикатите.Кореняците британци от различни раси и религии. много ли са работливи?В коя сфера се открояват?

# 21
Работливи сме, но има един проблем, където се подиграват с хората, които работят много.
Например на мен ми казваха, че съм била балък, защото работих много, без почивка.
Обидих се и почнах да мързелувам, тогава пък станах безчувстнената и без съвестната.
Работим, работим бе, но угода няма.
Лоши хора много, много завист.
Новото поколение не иска трудната работа.
Аз също искам в офис, но така и не успях и на всеки на когото съм казала, че искам такава работа, каза, че мога само да мечтая.
Не можах да повярвам първо, не бях наясно с истинското положение в България, но след 2 години безработна, почнах физически активна работа. Някои от тях бяха без почивка и ми беше много трудно.
Винаги, като видя някой да има читава работа, мисля, че има много връзки.
Сега ще кажете, ти принцеса ли си, че искаш уютна работа.
Еми не, но и не искам да съм робиня.
Нито маникюр мога да си направя, нито токчета не мога да обуя.
Бе това не е проблем, но ми се е случвало 7 дни в седмицата да работя и накрая да ми се карат за 5 минутна почивка и да се оплакват на шефа, че не съм работила, заради 5 минутна почивка.
На работа, според мен, колегите са като хищници. Където и да ходя, първото нещо, което забелязвам, че ги е страх да заема тяхното място.
Знаят много неща, нарочно не ме учат, за да са първи те винаги. Това са хора с дълги години опит, как се усъмняват от човек, който току що е почнал да работи.

# 22
Какъв офис? Ако не работите от вкъщи значи не знаете какво е живот.

# 23
Не, не е работлив. Хитър, пресметлив, ужасно нагъл и нахален, но не и работлив.
Ако българинът беше работлив щеше да се вижда в общите части пред всеки блок, пред всяка улица. Ако беше работлив нямаше да ги виждаме пушачите с цигарите по тротоара и в дворовете на фирмите. Ако беше работлив нямаше работния ден да започва около 9 и изобщо работливата нация нямаше нямаше да допусне мързеливи хора над себе си. Не говорим за работливите хора, които сме, и които познаваме. Говоря за масовата, преобладаваща част на обществото. Не живея и не работя в България и имам чудесна бази за сравнение. Работливите българи успяват и могат да ви разкажат как се работи извън България, останалите гледат да минат на социални помощи със същия аргумент “за тия пари по-добре да си седя у дома”, а като не им се получи се връщат в България и разказват колко лошо ги експлоатира белия западноевропеец.

# 24
  • Пловдив
Както обикновено - мързеливите, наглите и т.н.са "българинът", работливите и свестните са някой друг, който не е българин.

# 25
Както обикновено - мързеливите, наглите и т.н.са "българинът", работливите и свестните са някой друг, който не е българин.
Можеш да опиташ да ми сложиш каквито искаш думи в устата. Това, което съм написала е ясно. Когато се пита “българинът” не се разбира на нас какво не се иска, а какво е масово. Ако масово българинът беше работлив българската държава повсеместно щеше да цъфти и да е перфектна. Всички знаем, че не е така.

# 26
  • Пловдив
Значи само в цъфналите и перфектни държави народите са работливи, тоест малка част от света. Горе се дадоха турците като пример за работливи, за разлика, нали, от нас, но тяхната държава също не е цъфнала и перфектна.

# 27
Значи само в цъфналите и перфектни държави народите са работливи, тоест малка част от света. Горе се дадоха турците като пример за работливи, за разлика, нали, от нас, но тяхната държава също не е цъфнала и перфектна.
Ходила ли си в Турция? И това, което се видяла е било на нивото на България? В Анадола ли си била?

# 28
  • Пловдив
Ох, добре, цъфнала и перфектна е. "Аз с очите си видях" е работата тука, срещу тоя аргумент логичен насрещен няма.

# 29
  • В офиса
Поколенчески а не на националност е въпросът. Бабите и майките ни са били работливи. Това е било добродетел тогава. Тежък е бил животът им, трябвало  да работят, за да оцелеят. Мисля, че и ние сме работливи, или поне се борим, когато се налага. Сега се налага друга култура и това не идва от българския манталитет, а е европейска тенденция и засяга основно от Gen Z поколението нататък. Говорила съм си много по този въпрос с колеги от други държави, споделят същото мнение. Такава култура не се развива нито в Азия, нито в Щатите. Та, ще е много интересно да се гледа сблъсъкът между ИИ и тази култура. Ще има жертви, защото работодателите не са глупави. Само не знам ролята на синдикатите каква ще е и до колко те ще се опитат да предотвратят, или омекотят този сблъсък.
Ето, и аз в 10 часа пиша пост тук, а трябва да работя. Аз го правя по изключение, но като чета за много списващи тук е правило. И не, не им се плаща за писане в бг-мамма.

Общи условия

Активация на акаунт