Аз си казвам че съм чертожник, знаещ елементарните строителни правила, но архитектът/инженерът си носи правата и отговорността. Казвам си, че не разбирам много, но точно тая работа, мога да я работя от всяка точка на света защото няма за какво да ме търсят. Не нося отговорност. После разбира се проектантите си преглеждат начертаното от мен и те си слагат подписите. Затова те си взимат и големите пари - моя подпис го няма никъде. Ами явно ми имат доверие, щом вече 21-22 години съм при тях. Но те са от повече години. Понякога ги търсят за довършване, поправка, изменения след 20-30 годишни проекти. Как един онлайн работник от дивана в Бангладеш ще ми даде сигурност за струващата милиони жилищна сграда, кой да търся? Чертожник в Банглдеш - да, но проектант ... ми не, благодаря! Това, че съм представил в дигитален/хартиен вид идеята, поизправил съм му драснатите на ръка черти, не ме прави проектант. Или, че съм дигитлизирал в word/exel количествени сметки, записки, изчислителни сметки. А тези хора архитектът/инженерът са всеки ден по обектите, имаме активни над 20 проекта, които се движат. Нямат време да цъкат с мишката по цял ден. И решават на място конкретни проблеми, не можеш всичко да предвидиш в проекта с чертичките/цифричките. Особено при реконструкции, не може да си забелязал всичко зад бутната стена. И в това им е силата - казват и решават на място, в момента. Имат самочувствието, познават ги и им имат доверие всички - думата им е закон. Защото имат опит и цял живот са били по обектите. Един диванен проектант ще забие нос в компютъра и ще пита ChatGPT, ще направи визуализация на новия детайл след 1 седмица, кой ще го чака?