Работливи ли са българите?

• 9 675
  • 291
  •   1
Отговори
# 195
Хммм, интересно виждане.
За мен не е здравословно да плащаш данък обществено мнение, но явно се чувстваш добре от това.

Казах го иронично, като шега. Ако питат детето в училище, какво работят родителите ти (жена ми не работи, няма смисъл) - стоят си вкъщи, някак не е опция и навежда мнение към един етнос.

ПП добре че не написах какво мисля, за избягалите по време на прехода към капитализЪма, че явно си по - серт Simple Smile.

# 196
  • София
Аз не съм бягала никъде, така че не ме касае. Особено по време на прехода.
Не всеки живял и работил навън в различни етапи от живота си, е бягал от нещо.

# 197
Много народ живеят със стоическа партизанска гордост, като че ли после ще ги приемат в партията.
Да, и масово се приема с много добро око, когато в CV имаш описан повече от 10-годишен опит в някоя фирма. Пък че за тия десет-петнайсет години може по никакъв начин да не си се развил, а даже обратното, хич не го мислят. Вероятно защото и при тях е същото.
Аз бях изумена например от едни полски партньори, с които работехме за какъв кратък срок (по-малко отколкото е изпитателния в БГ) си повишаваха служителите в длъжност. Даже малко ме беше яд, защото хората им допускаха много грешки, които ние трябваше да оправяме, ноо...факт, че ги издигаха и стимулираха да се развиват.
А не като при нас. Търси се секретарка с три западни езици и/или две висши - да прави кафета и за "изтривалка".

# 198
Аз бях изумена например от едни полски партньори, с които работехме за какъв кратък срок (по-малко отколкото е изпитателния в БГ) си повишаваха служителите в длъжност. Даже малко ме беше яд, защото хората им допускаха много грешки, които ние трябваше да оправяме, ноо...факт, че ги издигаха и стимулираха да се развиват.

И какво излиза по темата? Че сме по - работливи, просто по неефективни по отношение на фирмената структура и организация и неоценени. И органзацията на тази международна фирма е: бачкай нещо, все някой българин след теб ще го дооправи, ти след 2 месеца си заместник директор.

# 199
  • София
Повечето у нас в началото работят с ентусиазъм, после виждат реалността и спират да си дават зор, затова изведнъж всичко забива и остават няколко ентусиасти, които влачат останалите на гърба си. И не ги повишават, че да не спрат да работят.
Виждала съм как човек работи качествено 15-20 и повече години някъде и стои на едно място, докарвайки на фирмата си буквално милиони. Забелязват го конкуренти и му дават добра оферта. Той от лоялност първо предлага на фирмата, в която работи, да го оцени - финансово, социално, професионално и т.н., но те му обясняват как няма незаменими хора и да си трае. Той напуска и отива в новата фирма, където го ценят повече, а в първата целият отдел изведнъж лъсва колко неефективен е без него, почват да работят на загуба и накрая го закриват, а от спечелените милиони не остава нищо, пък и нов човек не иска да дойде да се гърчи.
Това особено и в сила конкретно в големи фирми, в държавни предприятия, по институции.

# 200
Всъщност, това е истината. За мен пък обратно - не всичко е пари и на мен вече не ми се работи. Не искам повече да се доказвам и тепърва да ме оценяват. Наскоро ми пожелаха на празник - "да изкарвам с малко работа много пари". Всъщност сбъдна се преди години, но на фона на яко бачкане и учене преди това. Иначе за цифричките в банковите сметки - ЕТО нещо интересно, как се учат децата на НЕмързел, и това което искам да науча моето дете, че не всичко идва свише - тока, водата, храната, облеклото, топлината. Че парите са цифрички, а неговия труд ще замени за да получи от труда на другите.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 09:06 от Seiko7075

# 201
  • София
Започва работа на 16 и ще се научи.

# 202
Какво ще се научи? Че и млад може да получиш дископатия и че скулеозата не се лекува ?

# 203
  • София
Не е казано да го пращаш да става хамалин. Wink
Научава се на самостоятелност, на точна преценка, амбицира се да постигне нещо повече и т.н.
Пък може и да 30-40-50 да спи в детската и родителите да му плащат сметките.

# 204
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Не е казано да го пращаш да става хамалин. Wink
Научава се на самостоятелност, на точна преценка, амбицира се да постигне нещо повече и т.н.
Пък може и да 30-40-50 да спи в детската и родителите да му плащат сметките.
Между това човек да стане хамалин на 16 или да спи при мама до 50 има хиляди хора, които все някак са си подредили живота.
Твоите деца също не са почнали на случайни места, по обява, а с все с протекции, роднини... И другите ще се оправят, не ги мисли толкова.

# 205
  • София
Изобщо не мисля никого. Написах го в конкретен контекст.
Моите деца не са работили на случайни места на 16, защото е нормално тогава родителят да е сигурен къде ги праща.
След пълнолетие не е имало нито как, нито с какво да ги подпомогнем по отношение на работата. Нито сме в държавата, където живеят, нито имаме досег с професиите им.
И никъде не съм споменала моите деца, за да ги намесваш.

# 206
Какво ще се научи? Че и млад може да получиш дископатия и че скулеозата не се лекува ?
Еми все някой трябва да се жертва, да получи дископатия, да произведе храната, да построи домовете ни, да ни даде енергия, полезни изкопаеми. Не може само леж па яж. Предпочитам така, пред ТОВА

# 207
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ами споменавала си достатъчно, за да запомня. Няма нужда да разводняваме повече.
Лично според мен голяма част от хората работят прилично, стига да имат условия за труд,  и да получават
добро възнаграждение.
Преди 20 години работих в една фирма с участие на италианци, договори, ако се работи извънредно, се плаща,
празници се спазват и т.н., готин кът за почивка, кафе, вода...
Някъде на десетата година бизнеса е бил изкупен от българския партньор, и сега фирмата вече не съществува.
Лошо управление. ( Все още имам контакти с двама от хората, които са работили там)

# 208
  • София
В конкретния контекст не съм и коментираме точно по темата.
Всеки споделя личните си наблюдения.
В наши фирми рядко съм виждала осигуряване от работодателя на нещо повече от вода. Евентуално в големите фирми със силни синдикати или в семейните фирми, в които работят само близки хора.
Аз самата едно време имах студентски стаж в такава чужда фирма - преди близо 30 години. Имаха още тогава условия, гъвкаво работно време, социални придобивки и т.н. След време, аналогично на твоя пример, фирмата беше продадена на българския управител. Преди това той беше добър управител. Като собственик - съсипа фирмата за няма и 6 месеца и проблемът беше точно в новите отношения и условия - 85% от хората буквално избягаха, промени цялостната политика и всичко се разпадна. Просто беше невероятен пример за антимениджмънт и отстрани изглеждаше като пълно безумие. От добър мениджър човекът се превърна във феодален собственик. Изби някакъв скрит манталитет явно.

# 209
Еми все някой трябва да се жертва, да получи дископатия, да произведе храната, да построи домовете ни, да ни даде енергия, полезни изкопаеми. Не може само леж па яж. ...
Действай Сейко. Аз в момента имам 3 ма пенсионери , които цял живот са работили, на бюро наистина , но как се работеше едно време инженер с очила , набор чертожни материали, статив и лампата отгоре. Ами последствията след десетилетия работа са драстични, а здравеопазването не е това, което беше. Превенцията при пълен раб. ден с амбиции и стрес е никаква, защото човек не усеща как минава времето и как се влошават нещата.

Общи условия

Активация на акаунт