Работливи ли са българите?

• 9 656
  • 291
  •   1
Отговори
# 225
А пациентите, които чакаме двойно по-дълго време? Или това няма значение? И въпросът не е да се намалят заплатите на служителите, а шефовете са си намалят малко алчността, да продадат единия мерцедес и да наемат, колкото хора са необходими.

# 226
Kакво съвпадение, и аз днес се сетих за темата след кратък разговор с близка съседка сутринта.

Дамата работи като ЧР в голяма фирма, специализирана в разрушаване на сгради. Преди около 2 години ме помоли да отделя малко време да превеждам на важен разговор с новоназначени техни работници от България, които са с много лош или никакъв немски. Съгласих се. Оказаха се няколко млади момчета от етноса, много нахъсани за работа, с обичайния външен вид и поведение. Преведох каквото трябва, подписаха каквото трябва - добре информирани и разбрали подробностите. Накрая на разговора дамата им каза "Много сме доволни до момента от вас. Продължавайте така, забелязва се колко усърдно работите. Имаме нужда от още работници като вас, така че ако познавате такива хора търсещи си работа, доведете ги. Ще получите бонус за всеки доведен и останал във фирмата човек." Преведох, но я попитах сигурна ли е. Сигурна била.
Тази сутрин я видях тръгвайки на работа и я попитах какво става с тези хора. Тя каза, че вече имат две изцяло български бригади, с български отговорници. Много са доволни от тях, много добра работа вършат.

# 227
  • София
А пациентите, които чакаме двойно по-дълго време? Или това няма значение? И въпросът не е да се намалят заплатите на служителите, а шефовете са си намалят малко алчността, да продадат единия мерцедес и да наемат, колкото хора са необходими.

Пациентите се предполага, че могат да отидат другаде, където ще ги обслужат по-бързо.
Защо да е алчност? Става дума за непрактичност.
Нямам представа какви коли карат собствениците на лаборатории и не намирам връзка.

# 228
В обслужващия сектор е така, взимаш отпуските на останалите и те твоите. Рядко има и пари отгоре, защото при работата на смени часовете трудно излизат. Кофти е.

# 229
Оф, като почнете...
Де да беше само в Бг, и дори не е само в малки и средни фирми!

Само, ако си част от екип, заменяем, както при производствата, фабриките...само тогава не се чувства, че някой от екипа е в отпуска.
Врътката е да има някой от ръководството, който да изпълнява фунциите/ поне частично , в пикови моменти/ на отпускаря.

# 230
Това с Бодимед звучи много нехигиенично, каквито и ръкавици да ползват. Дори при дюнерите не правят вече така.

# 231
Според мен да. Наблюдавам как хора работят по много за жълти стотинки, следователно не се скатават. Аз обаче съм изключение. Мързелива съм и работя малко часове. А и понякога работата не се състои в посещение на работно място от 9:00 до 17:00, а в земеделска работа, чистене, ремонти и т.н.

# 232

Пациентите се предполага, че могат да отидат другаде, където ще ги обслужат по-бързо.
Защо да е алчност? Става дума за непрактичност.
Нямам представа какви коли карат собствениците на лаборатории и не намирам връзка.
И как точно да отида другаде като е редно да си правя изследванията в една и съща лаборатория, а и навсякъде е едно и също?
И става въпрос точно за алчност. От достатъчно време работя, на различни места съм била и винаги, ама винаги става въпрос за алчност на чорбаджиите, а не за глупост или непрактичност. А връзката с колите е много пряка, защото вместо да се дават нормални заплати и да се назначават достатъчно хора, шефовете живеят в лукс на гърба на служителите си.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 09:30 от Acid_Burn

# 233
  • София
Аз бих подала оплакване.
За контакт:
0700 70 113
office@bodimed.com

# 234
Днес имах повод да се сетя за тази тема. Отидох сутринта до лаборатория Бодимед и установих, че вместо обичайните две служителки - едната, при която се заявяват изследванията и се плаща и втората, която взима кръв, на работа е само една жена, която непрекъснато снове от рецепцията до лабораторията. Отпускарски сезон било. Ето заради такива примери българите вече не сме работливи, защото шефът вместо да наеме достатъчно служители и да може да запълва "дупки" от болнични и отпуски, той наема минимума и експлоатира до дупка.
За съжаление това съвсем не е български патент. Моя колежка от Полша се разболя и влезе в болница миналата година за 2 месеца. Познайте тези, които трябваше да я заместват, колко работа ми свършиха за тези 2 месеца? НУЛА. Друга излиза в отпуска за 2 дни и НЯМА КОЙ да подаде нужните данни на друг колега! В Германия е същата работа. Хайде да не се изкарваме най-калпазаните в Европа!

# 235
През социализма - учиш, бачкаш по направление, фиксирано работно време, ползваш си отпуската - баам с карта на моренце за 14 дни

През демокрацията - учиш, често бачкаш не по специалността, работиш.овъртайм, понякога и на 2 места, работиш в обедната си почивка, летят имейли, дрънчат служебни телефони, всеки хвърчи, всичко е спешно за вчера. Едвам те пуснат в отпуска за 1 седмица - телефонът ти не спира да звъни. Колко да сме мързеливи?!?!?!

И са можели да се пенсионират на 50 и кусур, а ние ще си носим ковчезите на работа за всеки случай.

# 236
  • София
Кой точно ще определи колко хора са нужни, за да не страдат клиентите? Ами и 10 да са, но да лепнат едновременно тежък вирус, тогава пак ще се окаже, че няма достатъчно заместващи.

# 237
  • По света и у нас
Аз съм излизала в отпуска за по 3-4 седмици най редовно и никой никога не ми е вършил работата. Като излязох в майчинство за 9 месеца ми казаха, че пак никой нищо не бил правил по моите неща. И кво, нито са се оплаквали нито нищо, не се свърши света. Ако някой е говорил зад гърба ми само ми е направил реклама.
Аз това им харесвам на американците, че са непукисти и общо взето не правят от мухата слон имат някакъв такт и консидерейшън за чуждите граници. Да живее ХР-то.

# 238
  • Тра-ла-ла
.
Надали същите лаборантки ще са доволни да им намалят заплатата, за да се плаща на още една, вместо да си поемат за кратко една на друга работата
И защо да намаляват от заплатите на работещите?! Да се бръкне работодателят с някой дребен, джобен лев (за него).

# 239
  • София
Надали един бизнес, който има възможности да се разрастне, няма да го направи. Не знам. Далеч съм от тази професия и този бизнес.
Джобен тук, джобен там и накрая може нищо да не остане. Не знам.
Конкретната лаборатория не съм ползвала и я знам само по име, затова не знам кой стои зад нея и какви възможности има. Не искам и да знам.
Но пък управлявам юридическа кантора, в която си имаме определени щатове и не бих назначила някой, понеже на клиент му се е наложило да изчака. Водя се от нашите нужди, а клиентите имат право дали да изберат услугите ни. Важи и за служителите, които не са крепостни и имат опция за смяна на работодател. За мен е напълно аналогично. Предполагам и за конкретния собственик. Не бих седнала да смятам чужди пари.

П.П. Интересно ми е как би бил ангажиран през останалото време служител, за който реална работа, извън заместване 20-30 дни в годината,за да заслужи заплатата си.

Общи условия

Активация на акаунт