Отговори
# 105
Здравейте отново!
Аз съм с първичен холангит от 17 г и покрай това съм с тежък колит, който ми създава проблеми. Отскоро обаче имам нови оплаквания. Щом хапна нещо съвсем малко ми става тежко, започвам да се оригам непрекъснато в продължение на около час. постоянно ми пари от стомаха по целия хранопровод, чак до езика.пари ми и в корема до ануса, особено след като ходя по голяма нужда. В последно време нямам нито запек, нито разстройство, но изхождането е светло кафяво. Не е от жлъчката, извадиха я преди 3 месеца. Не зная дали  става въпрос за колита, или имам гастрит, рефлукс или нещо друго се е появило. Пулсет подходящ ли е за тези симптоми? Имам контролен преглед другия месец, но не искам да се мъча дотогава.

Здравейте!
Направете консултацията, която сте планирали, по-рано, ако може. Бихте могли да вземате Пулсет дотогава, няма да Ви навреди, но имате нужда от преглед с по-подробна анамнеза задължително.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 11:38 от Рaдост

# 106
Здравейте д-р Симеонова .Аз отново да се включа с питане. След преглед при личния лекар ми беше казано , че имам хемороид и ми изписа хапчета , които да пия два месеца. Детралекс  500. Имам кървене , което започна от май месец. Дали е правилно лечението , защото не виждам кои знае какво подобрение?

Здравейте!
Не мога да коментирам диагнози, които друг е поставил, но ако кървенето продължава все още, то трябва да се обърнете към гастроентеролог за допълнителни изследвания. Имате ли направена колоноскопия досега?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 11:38 от Рaдост

# 107
  • там, където ми харесва
Здравейте д-р Симеонова .Аз отново да се включа с питане. След преглед при личния лекар ми беше казано , че имам хемороид и ми изписа хапчета , които да пия два месеца. Детралекс  500. Имам кървене , което започна от май месец. Дали е правилно лечението , защото не виждам кои знае какво подобрение?

Здравейте!
Не мога да коментирам диагнози, които друг е поставил, но ако кървенето продължава все още, то трябва да се обърнете към гастроентеролог за допълнителни изследвания. Има те ли направена колоноскопия до сега?
Не. Ако не спре ще поискам направление. Личния ми лекар твърди , че направлението трябва да е за хирург . А също мисля , че съм за гастро.

# 108
Здравейте Доц.д-р Симонова! Преминах през РМЖ и в момента съм диспансеризирана. На поредния скенер измериха черния ми дроб с кранио-каудален размер 184мм. Увеличен ли е? Пия Тамоксифен и Золадекс инджекция за РМЖ. Чернодробните ензими са в норма. Какво мога да приемам и как да процедирам? Благодаря./ Онколога ми не обърна внимание на това/

# 109
  • Пловдив
Здравейте, доц. Д-р Симонова. Имам дете на 8г с аутизъм. Има проблем. На ден ходи по голяма нужда по 12-17 пъти. Невъзможно е да изпразни чарвата на веднъж, не знам каква е причината. Мислех, че е психологическа, но сигурно може и да има някакъв проблем. Като цяло като беше малък имаше често запек.

# 110
Здравейте Доц.д-р Симонова! Преминах през РМЖ и в момента съм диспансеризирана. На поредния скенер измериха черния ми дроб с кранио-каудален размер 184мм. Увеличен ли е? Пия Тамоксифен и Золадекс инджекция за РМЖ. Чернодробните ензими са в норма. Какво мога да приемам и как да процедирам? Благодаря./ Онколога ми не обърна внимание на това/

Здарвейте! Какво точно значи РМЖ? Напишете ми точно, за да не говорим за различни неща. Ако размерът на черния дроб е наистина 184 мм, то той е увеличен. Това, че чернодробните ензими са в норма, е добре. Добре е да се консултирате с гастроентеролог, ако онкологът Ви не Ви дава достатъчно информация за състоянието на черния дроб.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:56 от Рaдост

# 111
Здравейте, доц. Д-р Симонова. Имам дете на 8г с аутизъм. Има проблем. На ден ходи по голяма нужда по 12-17 пъти. Невъзможно е да изпразни чарвата на веднъж, не знам каква е причината. Мислех, че е психологическа, но сигурно може и да има някакъв проблем. Като цяло като беше малък имаше често запек.

Здравейте! Не бих могла да дам отговор на Вашия въпрос, т.к. не съм педиатър.
Синът Ви е на 8 години и трябва да бъде прегледан от детски гастроентеролог. Изхожданията са много за 1 ден.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:57 от Рaдост

# 112

Здарвейте! Какво точно значи РМЖ? Напишете ми точно за да не говорим за различни неща. Ако размерът на черния дроб е наистина 184 мм то той е увеличен. Това, че чернодробните ензими са в норма е добре. Добре е да се консултирате с гастроентеролог, ако онкологът Ви не Ви дава достаъчно информация за състоянието на черния дроб.
РМЖ-рак на млечната жлеза. Благодаря ви за отговора.

# 113
Здравейте!
От няколко дни усещам дискомфорт в корема като болка няма, а се усеща като тежест главно вдясно на нивото на пъпа и в средата под гърдите. Имам дискомфорт и в дясната част на гърба.. Червата ми също къркорят. В понеделник на своя глава си пуснах ПКК + чернодробни и липиден профил и резулатите са отлични. На какво да обърна внимание? През нощта не усещам нищо, но през деня да и то главно в седнало положение и покой. Ще се радвам, ако и някой потребител помогне със съвет. Ако не отмине, разбира се, че ще посетя и специалист.

# 114
  • София
Здравейте доц. Симонова,

Имам въпрос във връзка с оплакванията на 15 годишния ми син. Историята на оплакванията му е дълга. От малък има болки в стомаха, затруднено изхождане, чувствителен е към определени храни като: боб. червена и обикновена леща, патладжан, има доказана лабораторно лактозна непоносимост. Преди няколко години след преглед от детски гастроенеролог се лекува от раздразнено черво с Дуспаталин 200 и Еманера 40г. Временно състоянието му се подобри, но от време на време отново се оплаква. Важен фактор, който ме притеснява и ме подтиква да пиша тук, е че в семейството му има случаи на тумор в стомаха (баба му по бащина линия и баща му са оперирани от такъв). Възможно ли е той да е наследствено обременен и трябва ли да се взимат туморни маркери на толкова ранна възраст? Какво трябва да предприема в тази насока?
Напоследък симптомите от миналото се повтарят отново: гадене, болки в стомаха и липса на апетит. Те се обостриха след прекомерна консумация на тестени храни, случило се напоследък. По принцип поддържам много стриктен хранителен режим с много зеленчуци, плодове, протеини, ограничени мазнини и бавно усвоими въглехидрати. Консумира само безлактозни продукти.
Моя въпрос към Вас е какви изследвания според вас са необходими за състоянието му и дали трябва да се задълбоча в изследвания за туморни маркери и от каква възраст?
Благодаря ви предварително за отговора

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 13:45 от Линдичка

# 115
Здравейте доц. Симонова,

Имам въпрос във връзка с оплакванията на 15 годишния ми син. Историята на оплакванията му е дълга. От малък има болки в стомаха, затруднено изхождане, чувствителен е към определени храни като: боб. червена и обикновена леща, патладжан, има доказана лабораторно лактозна непоносимост. Преди няколко години след преглед от детски гастроенеролог се лекува от раздразнено черво с Дуспаталин 200 и Еманера 40г. Временно състоянието му се подобри, но от време на време отново се оплаква. Важен фактор, който ме притеснява и ме подтиква да пиша тук, е че в семейството му има случаи на тумор в стомаха (баба му по бащина линия и баща му са оперирани от такъв). Възможно ли е той да е наследствено обременен и трябва ли да се взимат туморни маркери на толкова ранна възраст? Какво трябва да предприема в тази насока?
Напоследък симптомите от миналото се повтарят отново: гадене, болки в стомаха и липса на апетит. Те се обостриха след прекомерна консумация на тестени храни, случило се напоследък. По принцип поддържам много стриктен хранителен режим с много зеленчуци, плодове, протеини, ограничени мазнини и бавно усвоими въглехидрати. Консумира само безлактозни продукти.
Моя въпрос към Вас е какви изследвания според вас са необходими за състоянието му и дали трябва да се задълбоча в изследвания за туморни маркери и от каква възраст?
Благодаря ви предварително за отговора

Здравейте! Въпросът Ви е за педиатър-специалист по гастроентрология. Не е редно да Ви отговарям аз принципно. В медицината всяка възраст има своя специфика и затова има специалности за възрастни и за деца.

Общи условия

Активация на акаунт