Отговори
# 90
Здравейте! Вече съм отчаяна, не знам какво става - от около месец-два коремът ми е много, много подут, става все по-зле, засилва се около датата на цикъла ми (седмица по-рано, например). Не съм променила храненето, много активна личност съм, както съм била цял живот. Спортувам (силово във фитнес), ходя по 15-20000 крачки всеки ден, винаги съм била слаба и стегната. Не консумирам млечни. Сега съм качила и 3-4 килограма, тежат ми, коремът е като балон, все едно не е част от мен. Не знам какво да правя. На 33 години съм. Надявам се да ми помогнете и да премахна тази тежест, това ужасно подуване, да сваля кг., както и може би да регулирам цялостното неразположение, което имам 7-10 дни преди цикъл. Нямам нито констипация, нито диария.
Преди не бях така, но вече от известно време тези симптоми забелязвам (като ПМС): нямам болки, но съм цялата подута, особено корем (ниско, високо - целият). Нямам болки и по време на цикъл, олеква ми, като ми дойде.
Много съм нервна вече покрай този корем, не се чувствам добре в кожата си.

Здравейте! Трудно е да Ви отговоря без преглед, въпреки че обективно описвате състоянието си. Трябва да се направят лабораторни изследвания, ехография, по-обстойна анамнеза да се свали. Хормоналният стаус на човека се променя с времето също, нищо не остава без промяна. Целта на прегледа е да се отхвърли органична причина за симптомите.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 08:24 от Доц. д-р Мариета Симонова

# 91
Здравейте доц. Симеонова,искам да ви помоля за мнение и съвет. С последната ми бременност получих много проблеми със стомаха,запек,диария,киселини всичко за което се сетите. Като родих остана само запек. За да отида нормално до тоалетна ежедневно пия Лактулоза,известно време преимах и слабителен мармалад,но като цяло пия Лактулозата близо година и половина. Преди два дена получих болки в корема около пъпа,продължиха цял ден и привечер вече просто не издържах. Силна болка от която се изпотявам и ми се гади,корема ми става твърд и се чува къркорене от червата. Болката започна да се качва и към ребрата,започнах да си мисля да посетя спешен кабинет,но понеже бях на село и заради бебето не отидох. Понеже съм кърмачка пих   само но шпа,еспумизан,сода на таблетки и маточина. Отпусна ме след 9 часа болки и помислих,че просто е еднократен случай. Днес обаче,пих пак няколко таблетки но шпа,еспумизан и активен въглен,но сега вечерта пак започнаха спазми,световъртеж и гадене. След лекарствата хапнах и препечени филии и съм по -добре. Доста се притеснявам от тези болки,защото ето и тази седмица съпруга ми е почти всеки ден на работа по цял ден и няма кои да ми помага в грижите,не мога да си позволя да се превивам от болка и да лежа. Мислите ли ,че се касае за нещо сериозно или просто раздразнени черва? Бихте ли ми казали,какво мога да приемам като кърмачка и би облекчило състоянието ми?

Здравейте! Задължително трябва да Ви прегледа лекар. Може и да не е нещо сериозно, но трябва обективен предглед за да го изключи. Съобщавате за новопоявили се остри симптоми, който се повтарят и продържват няколко часа. Може и да бъде вирусна инфекция, но симптомите така описани не са за онлайн консултация.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 08:28 от Доц. д-р Мариета Симонова

# 92
Здравейте доц. Симеонова!
Имам камъни в жлъчката, открити случайно  при преглед с ехограф. До сега не са ми създавали проблеми, явно са резултат от две поредни бременности (преди това съм нямала). Четох, че  се препоръчва диета, която е богата на мазнини и ниска на въглехидрати, а не както преди се е вярвало, че трябва да се избягват мазнините. Вие на какво мнение сте?

Здравейте! Това категорично не е така! Диетата трябва да е бедна на мазнини, ако не искате да предизвикате жлъчна криза. Това е медицинското становище.

# 93
Здравейте,.Имам следите оплаквания и ще съм благодарна, ако ме насочите дали съм за преглед при гастроентеролог .
Чувството реално е от повече от година,но на моменти е по силно изразено,а последните няколко седмици вече стана нетърпимо ,и честно казано стигам до моменти в които имам чувството ,че ще припадна.Стомаха ми е постоянно като стегнат,всякаш съм си поела въздух да си глътна корема ,от там се усеща и като стягане и дърпане в областта над гърдите , и гушата.Всякаш ми се  стяга гърлото и имам нещо "залепнало" в небцето и зад носа ,нямам хрема или секрети,стигнах до там ,че да си чистя носа с физиологичен разтвор по няколко пъти на ден,и  имам постоянна нужда да преглъщам при което всякаш езика ми залепва и се стяга и  както и всичко надолу и не мога да си поема въздух.Имам нужда да си поемам въздух дълбоко през целия ден всякаш да махна това чувство,от това следва сърцебиене и нещо като изпадане в безтегловност.При седене или лягане е по зле ,както и след хранене или пиене.Нямам киселини обаче.Понякога се случва и без да ям ,просто ако съм седнала или легнала.Освен това се чувствам задъхан а и без почти нищо да съм правила ,дори само от говорене.От около две седмици имам и гаден дъх в устата и чувство за постоянно гадене,но без повръщане.Ако не съм обяснила добре,много се извинявам,но мисля ,че ще може да добиете представа.Благодаря ви предварително за отговорите.

Забравих да допълня ,че имам и нещо като пулсирания под ребрата вляво ,а от няколко дни и отпред в корема,също така,дори и при лек натиск на корема имам чувството ,че ми е изкаран въздуха ....

# 94
Здравейте,.Имам следите оплаквания и ще съм благодарна, ако ме насочите дали съм за преглед при гастроентеролог .
Чувството реално е от повече от година,но на моменти е по силно изразено,а последните няколко седмици вече стана нетърпимо ,и честно казано стигам до моменти в които имам чувството ,че ще припадна.Стомаха ми е постоянно като стегнат,всякаш съм си поела въздух да си глътна корема ,от там се усеща и като стягане и дърпане в областта над гърдите , и гушата.Всякаш ми се  стяга гърлото и имам нещо "залепнало" в небцето и зад носа ,нямам хрема или секрети,стигнах до там ,че да си чистя носа с физиологичен разтвор по няколко пъти на ден,и  имам постоянна нужда да преглъщам при което всякаш езика ми залепва и се стяга и  както и всичко надолу и не мога да си поема въздух.Имам нужда да си поемам въздух дълбоко през целия ден всякаш да махна това чувство,от това следва сърцебиене и нещо като изпадане в безтегловност.При седене или лягане е по зле ,както и след хранене или пиене.Нямам киселини обаче.Понякога се случва и без да ям ,просто ако съм седнала или легнала.Освен това се чувствам задъхан а и без почти нищо да съм правила ,дори само от говорене.От около две седмици имам и гаден дъх в устата и чувство за постоянно гадене,но без повръщане.Ако не съм обяснила добре,много се извинявам,но мисля ,че ще може да добиете представа.Благодаря ви предварително за отговорите.

Забравих да допълня ,че имам и нещо като пулсирания под ребрата вляво ,а от няколко дни и отпред в корема,също така,дори и при лек натиск на корема имам чувството ,че ми е изкаран въздуха ....

Здравейте! Оплакванията Ви не са гастроенетрологични, а по-скоро психогенни. Но за да се потвърди това е важно да Ви прегледа лекар, може и личен лекар или гастроентеролог. Целта на прегледа е да изключи патологична находка - оплкванията Ви не отговарят на оплаквания от ГИТ, но медицината не е виртуална. Всеки личен контакт с пациента носи много информация за поставяне или отхвърляне на диагноза.

# 95
Здравейте,въпроса ми най-вече е на базата на симптоми и оплаквания при хиатална херния които намерих,която също може да дава оплаквания като дърпане и стягане в стомаха и нагоре към слънчевия сплит и гърлото,и се провокират при седене(притискане),или при хранене.

Здравейте! Оплакванията Ви не са гастроенетрологични, а по-скоро психогенни. Но за да се потвърди това е важно да Ви прегледа лекар, може и личен лекар или гастроентеролог. Целта на прегледа е да изключи патологична находка - оплкванията Ви не отговарят на оплаквания от ГИТ, но медицината не е виртуална. Всеки личен контакт с пациента носи много информация за поставяне или отхвърляне на диагноза.

# 96
  • София
Здравейте, д-р Симонова.
Какви изследвания се правят за доказване на abdominophrenic dyssynergia? Вижда ли се на ултразвук? И каква терапия има за това заболяване?
И още нещо, има ли в България неврогастроентеролози?

Общи условия

Активация на акаунт