Отговори
# 135
Скрит текст:
Здравейте, д-р Симонова и Честита Нова година! Нека е пълна с нови възможности и радост!
Благодаря за възможността да задам въпрос!

Преди около 10 години лежах в гастроентерологично отделение с цел колоноскопия и гастроскопия по повод хроничен запек и подут корем.
Тогава ми казаха, че не е добре да се пият хранителни добавки на билкова основа, защото не се разтварят напълно в стомаха и се получават наслагвания в червата, които водят до проблеми. Но след това други лекари , не гастроентеролози, са ми изписвали именно такива добавки и са били изненадани, когато формулирам причините за отказа си от тези добавки с изтъкнатото наслагване.

1. Вашето мнение какво е? Получава ли се такова наслагване и ако например приемам дадена билкова добавка под формата на сироп или си варя отвара, пак ли ще има наслагване, или важи само за таблетки/капсули?

2.Към днешна дата регулирам запека и подуването с диета и пробиотици, но периодично се налага да сменям пробиотика, защото спира да действа. В момента пак издирвам пробиотик и ще бъда благодарна, ако ми препоръчате такъв.

Здравейте!
"Тогава ми казаха, че не е добре да се пият хранителни добавки на билкова основа, защото не се разтварят напълно в стомаха и се получават наслагвания в червата, които водят до проблеми"
Това твърдение категорично не се базира на никакви факти. Категорично не е вярно!
Може да употребявате билкови препарати с лаксативен ефект, както и пробиотици. Смяната на пробиотици не е проблем, на пазара има много видове и може да ги редувате.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:54 от Рaдост

# 136
Скрит текст:
Здравейте,

Пиша Ви за сина ми на 8 год. Всичко започна преди близо 8 дни с оплаквания за болки около пъпа и запек - това се появи 2 дни след като пристигнахме в Тайланд. Давам му Дуфалак 15мл вечер + червена боровинка с пробиотици. Първите дни от запека повръщяше от напъване и акаше много малко на ден 7ми се изака хубаво 2 - 3 пъти, сега ден 8 ака през около 1 час по много малко тънки и меки фекалий.
В България 1 седмица преди да заминем пак го болеше около пъпа ходихме на видеозон и казаха, че е на нервна почва и му дадоха хомеопатично Неврохил и Спакуприл.
Давах му и от тях 7 дни днес ги спрях.

Като цяло в момента просто ака доста често по много малко и след всяко хранене му се ходи до тоалетна. Може ли да ни дадете съвет? С харненето тук е много трудно дава ме му диня малко, ябълков сок, пуканки, но яде картофи и пиле само другото ядене не му харесва. В момента не го боли корема.

Здравейте!
Аз съм специалист по гастроентерология за възрастни пациенти, т.е след 18-годишна възраст. Възрастта 0 – 17 години е предмет на педиатрията и за тази възраст въпросите трябва да са насочени към детски гастроентеролог. Не е бих могла да отговоря на въпросите Ви, т.к. Вие търсите от мен професионално мнение, а аз в този случай не съм правилният специалист.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:54 от Рaдост

# 137
Здравейте, докторе!

От десетилетия съм с хроничен колит и се справям някак с проблема. Обаче от февруари тази година започна нещо, което няма общо с колита и досега не съм успяла да разбера какво е. Ще го опиша в скрит текст, защото е неприятно.
Скрит текст:
Започва неочаквано  и се повтаря на всеки 1-2 до 3 месеца, като следва една и съща схема. Някоя сутрин се събуждам и имам кашаво изхождане със силна миризма. Независимо от това, че взимам мерки с лека храна и пробиотик на другия ден обикновено получавам разстройство със слуз, но без кръв. Затягам диетата и пия лупедиум или смекта и след 1-2 дни разстройството спира, но проблемът се задълбочава, защото дебелото черво започва да се пълни с някаква слузеста течност, червата ми бълбукат, боли ме остро корема, непрекъснато имам позиви за ходене по голяма нужда и излизат много газове, а тази слузеста течност изтича на силна струя. Това ме облекчава временно за около 1-2 часа, после пак. Не мога да спя, защото и през нощта ставам непрекъснато до тоалетна, но изпражнения не излизат, а само слузеста течност. Нямам температура, не повръщам и не губя апетит, но е ужасно тежко и уморително. Това продължава 3-4 дни като редовно взимам ентерол и съм на диета, но без резултат. След тези 3-4 дни отново получавам разстройство и след 1-2  дни то също спира, слузестата течност изчезва и всичко се оправя. Случва се още 2-3 дни да откривам по малко слуз на хартията понякога, друг път направо всичко си е както преди. Всичко приключва за около 9-10 дни. През останалото време нямам сериозни оплаквания от червата. Целият ми проблем е свързан с тази слузеста течност, на нея се дължат всички проблеми. Казах на гастроентеролога, при който се лекувам за този проблем, защото този месец беше прекалено тежко и тя ми каза да си пусна изследвания за клостридиум и копрокултура. Излязоха отрицателни в лаборатория Рамус, но аз реших да ги повторя отново в Писанец. Там също резултатът е отрицателен за всичко изследвано. През тези 8-9 месеци съм си правила също изследване за хранителни непоносимости като съм включила всички храни, които консумирам. Правила съм също изследване калпротектин и окултна кръв и всичко е било отрицателно. Спазвам диета без пържено, мазно, тежки храни, пикантни, не пия газирано и алкохол, не пуша. Не знам какво става и съм отчаяна. Имам нужда някой да ми каже накъде да се ориентирам за изследване и установяване на проблема. Очаквам съвет.

ПП. Имуносупресирана съм от почти 18 години заради автоимунно гастро заболяване - ПБЦ. През лятото ми извадиха жлъчката, тъй като имах съмнения, че камъните в нея може да ми правят тези проблеми, но явно не е това. Всички чернодробни изследвания  са ми в норма през цялото време, както и при последния контролен преглед преди 25 дни.

Благодаря!

Здравейте!
Всяка промяна в навиците на дефекация повече от 6 месеца изисква извършване на колоноскопия. Обърнете се към гастроентеролог, за да я направи. Трябва да се изключи възпалително чревно заболяване, особено при наличие на ПБЦ, въпреки че калпротектинът е в норма. Да се изключи и микроскопски колит. Копрокултура за патологични бактерии - максимално разширена. Да се изключи и екзокринна панкреасна недостатъчност.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:56 от Рaдост

# 138
Здравейте,д-р Симонова!
Лекувах ноември  хеликобактер по схема,изпих си всички лекарства и продължавам и досега с билкови и други препоръчани продукти и всичко към момента е ок ,изчезнаха доста симптоми,предстои в края на януари да направя отново дихателен тест за проверка за хеликобактер.До тук добре,но има моменти в които ако съм ядосана ,изнервена ,силно уплашена и стомаха започва да ме боли ,дори и в 2,3,4 сутринта,когато по някаква причина се опитвам да заспя ,но не става и се започва пак това стягане на стомаха на топка и болка !Не усещам рефлукс или киселини-просто като си сложа ръката на стомаха и усещам ,че е свит ,но и така боли ,все едно не е на едно място болката .При най-малък шум вечер и се стряскам и боли още по-силно ,после като се успокоя отминава .Правих през  март 2025-та , гастро и колоноскопия и освен хроничен гастрит в лека форма,който съответно докато се открие причина и направят изследвания дойде ноември месец и измина годината ...Та въпроса ми е да правя ли нова гастроскопия?Не може за всяка болка да ходим на гастроскопия, мисля аз ,но въпреки това тази болка ужасно ме притеснява и си мисля за други причини и се стресирам още повече така -(тя е примерно веднъж месечно  тази болка ).Възможно ли е ,след като нямам други симптоми,да е някакъв вид нервен стомах -Какво изобщо следва да се разбира под Нервен стомах?
Естествено,че ако след тези вече три месеца почти ,откакто лекувам и продължавам да лекувам бактерията ,тя пак Пази Боже излезе положителна ,аз ще ида на гастроентеролог и ще направя отново всички необходими изследвания ,но дотогава ще  се притеснявам и затова реших да Ви попитам.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 11:34 от Shampagne

# 139
Здравейте, доц. Симонова,
с чувствителен стомах съм, миналата година посетих Ваш колега, който не откри нищо притеснително, въпреки наследствената ми обремененост към язви (дядо, баща ми е с 2 (на стомаха и 12-пръстника), чичо ми). Обаче чувствам неразположение, когато ям или пия определени храни. Треньорката ми каза, че в такъв случай е добре да приемам ябълков оцет, защото киселините се дължат на липсата на киселина в стомаха и по този начин ще я туширам. Идеята да пия оцет на празен стомах ме кара да настръхвам, затова Ви питам дали има резон в съвета ѝ.
Благодаря и хубав и успешен ден!

Общи условия

Активация на акаунт