Благодаря за възможността да задам въпрос!
Преди около 10 години лежах в гастроентерологично отделение с цел колоноскопия и гастроскопия по повод хроничен запек и подут корем.
Тогава ми казаха, че не е добре да се пият хранителни добавки на билкова основа, защото не се разтварят напълно в стомаха и се получават наслагвания в червата, които водят до проблеми. Но след това други лекари , не гастроентеролози, са ми изписвали именно такива добавки и са били изненадани, когато формулирам причините за отказа си от тези добавки с изтъкнатото наслагване.
1. Вашето мнение какво е? Получава ли се такова наслагване и ако например приемам дадена билкова добавка под формата на сироп или си варя отвара, пак ли ще има наслагване, или важи само за таблетки/капсули?
2.Към днешна дата регулирам запека и подуването с диета и пробиотици, но периодично се налага да сменям пробиотика, защото спира да действа. В момента пак издирвам пробиотик и ще бъда благодарна, ако ми препоръчате такъв.
Здравейте!
"Тогава ми казаха, че не е добре да се пият хранителни добавки на билкова основа, защото не се разтварят напълно в стомаха и се получават наслагвания в червата, които водят до проблеми"
Това твърдение категорично не се базира на никакви факти. Категорично не е вярно!
Може да употребявате билкови препарати с лаксативен ефект, както и пробиотици. Смяната на пробиотици не е проблем, на пазара има много видове и може да ги редувате.