Шестокласници 2024-2025 (тема 5) Ваканция от ъгъла наднича. О, лято колко много те обичам!

• 24 868
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Аз винаги купувам нещо за завършване на годината. Някак си като жест за добре свършената работа. После си правим и малка екскурзия. Сега сме решили до Кърджали.
Иначе аз съм алергична и няма как да имаме домашен любимец. Обаче имаме една забавна случка, когато беше малка. Искаше куче и сестричка, не помня какво съм ѝ обяснявала, че не може, но един ден покрай нас мина майка с бебе в количка и куче на каишка. Тя започна да ме дърпа и сочи"Мамо, виж може и бебе, и куче!" И до момента много иска куче, чака с нетърпение да заживее сама и да си вземе. Става ми жал към нея, но просто няма как.

# 196
  • Някъде по Дунава
В понеделник било нормален учебен ден? Така казали в нашето училище. Кога последният учебен ден е бил с часове по програма? Как е при вас?
По принцип е учебен ден, но те върнаха в четвъртък учебниците. Другият шести клас ще ходят тогава на екскурзия, нашите ще лапат мухите. За поредна година класната им нищо не им организира. Ще освободя сина си от училище с бележка.

# 197
  • Варна
Помагала и аз съм купила две по БЕЛ и ако намеря и това с текстовете за редактиране ще взема и него.
Изтървала съм, кое е това помагало с текстове за редактиране?
На мен ми похвалиха едно на БГ учебник - "Литературният цитат от осмислянето до тълкуването", та взех и него. Плюс тренировъчните тестове за 6 клас.

# 198
Аз съм взела това преди години, не е с текстове за редактиране по формата на НВО 7, но има много упражнения, обяснения, не е "бебешко" и като цяло доста полезно ми се вижда.
https://m.helikon.bg/209186-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1% … %D0%B2%D0%B5.html

# 199
"Забавно редактиране"на Весела Кръстева.

На който тийн му се види забавно, да мине да ми се обади Simple Smile
Всъщност става дума за големите любовни истории на големи личности, като се започва с Пушкин.
Всяка история е разделена на десетина абзаца за редактиране, а в края е верният цял текст.
Като минус отчитам, че не посочва колко грешки се търсят и май са различни за всеки текст, но за лятна работа е доста добро.

# 200
Помагала и аз съм купила две по БЕЛ и ако намеря и това с текстовете за редактиране ще взема и него.
Изтървала съм, кое е това помагало с текстове за редактиране?
На мен ми похвалиха едно на БГ учебник - "Литературният цитат от осмислянето до тълкуването", та взех и него. Плюс тренировъчните тестове за 6 клас.

Месечинке, аз взех това, което беше препоръчано от Beeps.
Изглежда добре, само на мен лично не ми харесва, че не пише колко са грешките в текстовете.

# 201
  • Варна
А има ли все пак верните текстове накрая или гадаем дали сме открили всички грешки?

# 202
Има ги, да!

# 203
  • Варна
От друга страна може би е по-добре да няма точен брой, защото моят син понякога търси примерно 14 грешки, открива някоя, дето всъщност не е грешка, вижда, че бройката му излиза и спира да търси повече.
Направих списък с помагала. Само да има кой да ги чете и решава. Ако не - ще подобрявам собствената си грамотност hahaha

# 204
Обаче Месечинке, бай Ганьо все пак не е просто един смешен човечец. Той е събирателен образ на нововъзникващата капиталистическа класа в следосвобожденска България. И за съжаление и на голяма част от сегашната. Плюс че е събирателен образ и на много сънародници, особено във времето до влизането ни в ЕС. Откакто сме в ЕС, много се очовечихме, много общо имаме вече с развитите нации на Европа, което преди не беше баш така. Огромна част от сегашните младежи вече не са като бай Ганьо. Аз затова напълно разбирам Гиги-гаги, че я е срам като го чете. То си е за срам, и именно затова е една изключително въздействаща сатира за много от националните ни черти, и поради това произведението е обществено значимо и запазва актуалността си и до днес. Персонажът е много повече от един смешен човечец, той може да бъде и опасен, например, когато прави избори, и в крайна сметка е убил и автора си, спомнете си безсмъртната картина на Илия Бешков "бай Ганьо убива автора си", като Алеко е олицетворение на образованост, възпитание, идеали и ценности, фина душа, велик творец, което го е доказал с целия си житейски път и именно бай Ганьо го убива и физически.

# 205
  • Варна
Всичко това може да е вярно, но аз не го приемам така. Когато чета някоя книга, никога не изпадам в дълбоки размисли какъв събирателен образ е някой персонаж, каква класа символизира и т.н. Това е моят начин и толкоз. За мен художествената литература е само за развлечение, ако искам да разсъждавам, ще чета друг тип книги и статии. Не твърдя, че другите трябва да правят като мен, всеки може да чете и възприема книгите както си иска.

# 206
Моята и на нея ще й е трудно да прочете задължителната литература. Миналата година отказа да чете "Под игото". Тази година като минаха през произведението прояви интерес и каза, че иска да я прочете цялата през лятото.
За баткото бях взела ето тези класиките преразказани за ученици. Не знам доколко е добро, защото баткото си четеше произведенията и не влезе в употреба.
https://m.helikon.bg/231536-%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BA … ggestions-title=1
Аз чак днес успях да видя оценки. Нашите са на НЕИСПУО и не се отваряше от вторник. Нотификации нямаме. Днес успях да отворя и е оформена по всичко. На "Хъшовете" и на "Бай Ганьо" е ходила, но тя обича да гледа театър и балет. Едва ли обаче ще й е останало нещо в главата след 2 години Smile. Приключиха уж официално. Заради проблемите с дисциплината са единственият клас, който не ходи на еднодневна екскурзия и няма да имат празненство за завършването. Тя щяла да се организира с приятелчетата и да ходят да играят боулинг.

# 207
Честно казано не мисля, че сме се очовечили след влизането в ЕС. Мисля, че образът на Бай Ганьо е в кръвта на доста българи, особено при псевдо патриотарите, но това е друга тема и определено е по-скоро за на чаша бира....

# 208
До голяма степен съм съгласен, Гиги-гаги, и все пак промяна има.

# 209
Да някои малко се префиниха, но ако ги засечеш по пътя жална ти майка. И не само там....

Общи условия

Активация на акаунт