Седма тема на чакащите

• 28 405
  • 468
  •   1
Отговори
# 15
Добри и нефелни родители има във всяко поколение. Децата трябва да са в крак с времето, в което живеят, да са адекватни на това, което то предлага. Доброто възпитание никой не го е отменил, но те са родени и живеят в 21 век, докато ние сме се родили и формирали през 20 век.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 08:50 от Mama Ru

# 16
Оооо, имаме си нова тема. Мама Ру, благодаря.

Моя синковец е на 12, най-после е ваканция. Много трудна година беше, със страшно много проблеми. Малко ще си починем лятото и поемем глътка въздух преди "великия" 7 клас.

# 17
Синковеца е в 4ти клас, завършва в Понеделник. Малката завърши преди 2 седмици, в момента е при баба си, много и е добре там. Той е още при нас, но  ще отиде,само че при другата баба. Да Ви кажа, нарочно пробвахме да ги разделим, а то се оказа, много полезен ход.
Иначе ще е война у нас.

# 18
Мама Ру, нямам конкретни препоръки за книга, но можеш да погледнеш тук:

https://www.book.store.bg/afn-gjj/knigi-s-shrift-adys.html

Много си ми сипмпатична. Винаги премерена, мъдра, изключително човечна. Аз се боря все още с крайностите си, опитвам се да не съдя, както някой тук беше написал: никой не е в обувките на друг и отстрани нещата изглеждат по един начин, но често не са.
Симпатии имам към всички останали пишещи. Наистина съм благодарна, че има място, където да споделяме заедно.

Аз съм на 38, момиченцето ни е на 4 и въпреки това ми е мъчно, че съм закъсняла. Искаше ми се да стане по-рано. Мъчно ми е за времето с нея, което съм пропуснала, никога няма да я видя бебе. Но пък Бог така е решил и дано я видя как расте и се превръща в добър и стойностен човек.

# 19
beach_please, благодаря. Повечето неща няма да му привлекат вниманието, но "Под игото" ще я взема, че следващото лято ще трябва да я прочете. Аз я имам от баща ми, старо издание, но кака му не можа да се справи, а е/ беше четящо дете. На мен ми е любима от ученическите години. Някъде я видях и на комикс, още по-подходящо за съвременните деца.  Синчето завърши вече (оформен е), с годишен успех Отличен (5,50), отреден успех от НВО Отличен (5,50). Кака му има още две седмици, нейният успех в края на осми клас ще е около 3,40 като гледам. Малко ме притеснява, че по един предмет няма нито една оценка, а по един седи с двойка от три месеца. Но каквото, такова.
За съжаление няма как да няма пропуснати моменти, дори и с бебе под 6 месеца. Просто колкото по-малко е детето, толкова по-малко са тези моменти.
Dyado Yag, чудесно е, че имате възможност да ги пратите при бабите и то по отделно. Така и вие ще отдъхнете и ще съберете сили, и децата ще имат своите моменти, когато ще са единствени и център на вниманието. Доколкото схващам, има борба между твоите, вероятно борба за внимание. И при моите го има, нищо че разликата им е 4 години, не две. Аз като единствено дете много си мечтаех за братче или сестричка, за другарче. Затова и пожелах две деца минимум, но се хващам как покрай проблемите и нуждите на каката май ощетих малкия. И не мога да вървят времето назад и да поправя грешката си.
П@нди, важен е седми клас и тежък, напрежението е голямо. Миналата година се пекох на този огън. Ако можеш свали напрежението до минимум. Без училище няма да остане, момче е, възможностите са повече. Пък и може да дебнете през годината  за свободни места и да преместите при нужда и възможност. За осми клас говоря, но и за седми, ако средата, където е не е спокойна.

# 20
Здравейте, скъпи дами! След струващото ми е безкрайно дълго чакане от 2.4 г. (Макар да не е така на фона на всички чакащи) Получихме дълго чаканото писмо, по-скоро обаждане, писмото все още се подмята някъде по пощата.
Прекрасни РОМСКИ близнаци на 11 месеца. Всичко до тук е наред. Харесваме си ги макар да са си чернички, къдрави и чернооки.
Имам само едно притеснение по отношение на здравословното състояние и ви моля искрено, ако някой е минал по този път да сподели мнение.
1. Едното момченце е кривогледо, мисля че се коригира, но и да не се не е проблем. Детето си вижда добре
2. Единият близнак е роден 1730, а другия 1680 в 35 г.с. от неороследявана бременност.
3. Родени са с пълна херния, лекувани са за рахит с вит. Д.
4. Родени са с мозъчен кръвоизлив съответно 1ва степен и 1-2 степен, след направена трансфонтанелна ехография всичко изглежда наред, пише че децата са претърпели обратно развитие, което било окей.
5. В момента се водят с коригираща възраст 9 месеца, вместо реалните 11
6. Децата са били в кувьоз от раждането 02.07.2024 до 18.07.2024 г. И са преместени в дом за медико социални грижи, макар всички да ме уверяват, че са здрави, но са там защото не искат да го местят и приемните семейства не искат да гледат две деца, защото заплата мила с минимална разлика на фона на двойната грижа.
Децата са контактни, отговарят на имената си
Макар да не е винаги, единствено гугат и издават сричките да да, друго звуци не издават. Изправят се само, седят, но не правят опити да ходят, грубата и фина моторика са окей по мои наблюдения. Не се усмихват обаче, плачат когато са гладни, кротки са. Пляскат с ръце, ако аз пляскам, но не се смеят ако им правя физиономия или аз се усмихвам. Това малко ме притеснява. Последните изследвания са когато са били на 5 месечна възраст.
Има ли повод за притеснения. Единственото, което ме плаши е този кръвоизлив в мозъка и евентуалните последици от него. Мисля, че деца на 11 месеца трябва да са по-развити, може ли да се дължи на преждевременното раждане с ниско тегло?
Моля тези от вас, които са минали по този път и искат да споделят своя опит и как се развиват децата им в по-нататъшна възраст.
Благодаря!

# 21
Здравей. Трудно е да се каже така отстрани без дори да сме видели децата. Мога да възстановя по памет за моята девойка, която е родена в 33г.с 1610 грама, 41 см. В момента е почти на 15, висока е около 160см и тежи 40-41кг. До пубертета беше много слаба, сега е добре вече. Била е 8 дни на кислород, изписана е на 41 или 42 ден, от четвъртия месец след раждането е приета в ДМСГ. Относно развитието по спомени - сяда на 11 месеца (не коригирани), изправя се на 13 (не коригирани), прохожда на 17 или 19 (не коригирани). КоР - 62, при приемането в ДМСГ на 4 месеца КоР е 85. Когато я взех на 3 години и 4 месеца по развитие отговоряше на дете на 15-18 месеца максимум. Заради недостига на кислород е била с енцефалопатия, имаше форамен овале , който се затвори около четвъртата година без медикаменти или операция. Доста активно дете, импулсивно, трудно се концентрираше и задържаше внимание. Към днешна дата има леки обучителни затруднения, но вече в осми клас се справя самостоятелно, макар и повече с тройки, тук-таме четворки или петици. А до шести клас с моя помощ поддържаше успех Много добър (4,60-4,80).
Това, че децата са гледани в ДМСГ е минус , защото се развиват по-късно, отделно, че са и недоносени. Гледайте на коригирана възраст какво отговоря в развитието. Опитайте да направите консултация с невролог и педиатър относно развитието на децата, но не вярвайте и на 100%. Усмивките, емоцията идват на по-късен етап, първо трябва да ги видят. Ако имат ДЦП все трябва да се прояви на тази възраст.
Моят съвет е, ако решите да вземете децата да отидете с документите им в ОЗД във Вашия град и да поискате направления за кинези терапия, плуване, на по-късен етап логопед. Ще си ги консултирате с невролог, който да ги следи в развитието, може наистина всичко да мине без последици.

# 22
Здравейте, скъпи дами! След струващото ми е безкрайно дълго чакане от 2.4 г. (Макар да не е така на фона на всички чакащи) Получихме дълго чаканото писмо, по-скоро обаждане, писмото все още се подмята някъде по пощата.
Прекрасни РОМСКИ близнаци на 11 месеца. Всичко до тук е наред. Харесваме си ги макар да са си чернички, къдрави и чернооки.
Имам само едно притеснение по отношение на здравословното състояние и ви моля искрено, ако някой е минал по този път да сподели мнение.
1. Едното момченце е кривогледо, мисля че се коригира, но и да не се не е проблем. Детето си вижда добре
2. Единият близнак е роден 1730, а другия 1680 в 35 г.с. от неороследявана бременност.
4. Родени са с мозъчен кръвоизлив съответно 1ва степен и 1-2 степен, след направена трансфонтанелна ехография всичко изглежда наред, пише че децата са претърпели обратно развитие, което било окей.
6. Децата са били в кувьоз от раждането 02.07.2024 до 18.07.2024 г. И са преместени в дом за медико социални грижи, макар всички да ме уверяват, че са здрави, но са там защото не искат да го местят и приемните семейства не искат да гледат две деца, защото заплата мила с минимална разлика на фона на двойната грижа.
Макар да не е винаги, единствено гугат и издават сричките да да, друго звуци не издават. Изправят се само, седят, но не правят опити да ходят, грубата и фина моторика са окей по мои наблюдения. Не се усмихват обаче, плачат когато са гладни, кротки са. Пляскат с ръце, ако аз пляскам, но не се смеят ако им правя физиономия или аз се усмихвам. Това малко ме притеснява. Последните изследвания са когато са били на 5 месечна възраст.
Има ли повод за притеснения. Единственото, което ме плаши е този кръвоизлив в мозъка и евентуалните последици от него. Мисля, че деца на 11 месеца трябва да са по-развити, може ли да се дължи на преждевременното раждане с ниско тегло?
Моля тези от вас, които са минали по този път и искат да споделят своя опит и как се развиват децата им в по-нататъшна възраст.
Благодаря!

Здравейте! Може да опитате (ако ви позволят) да ги заведете при ваш доверен лекар за още една трансфонтанелна ехография (ако още им е отворена фонтанелата).
Моето дете е било недоносено, в кувьоз и после в такъв дом за медико-социални грижи до петия си месец. Има малко забавяне -проходи чак на 1г.и 7м. Педиатърът каза, че е нормално да наваксва. Иначе е много умен и адекватен според мен. Не говори още , но всичко разбира.

# 23
Благодаря!

Здравейте! Може да опитате (ако ви позволят) да ги заведете при ваш доверен лекар за още една трансфонтанелна ехография (ако още им е отворена фонтанелата).
Моето дете е било недоносено, в кувьоз и после в такъв дом за медико-социални грижи до петия си месец. Има малко забавяне -проходи чак на 1г.и 7м. Педиатърът каза, че е нормално да наваксва. Иначе е много умен и адекватен според мен. Не говори още , но всичко разбира.

Благодаря, фонтанелата е затворена. Но са толкова прекрасни, мисля да станем семейство. В крайна сметка и да си го родиш не е гаранция, че няма да има проблеми детето.
Изглеждат здрави на пръв поглед.
Благодаря!

# 24
Аз мисля, че вие вече сте взели решение Simple Smile

Съвет не мога да дам, нямам познания, но мога от сърце да ви пожелая са сте безкрайно щастливи заедно. Вярвам, че всичко ще е наред.

# 25
НМ, пожелавам ви късмет, момчетата да се окажат здрави, много любов и сили, защото с две юначета хич няма да е лесно докато се очовечат, а и после ще е все по две - и радостта, и грижите, и парите 😀

# 26
Успех, НМ! Simple Smile

# 27
Успех!
Но с две деца, хич няма да е лесно. Казвам го от опит.Пригответе си ,голямо количество стъклени "хапчета" , ще Ви бъдат необходими. А за съвети , ние сме насреща!

# 28
  • при него
Мама Ру, преди няколко дни ми препоръчаха в книжарницата и купих, Туутико Толонен - “Чудовища бавачки”. Моя 11-годишен юнак, каза, че била много интересна. Снимам произволна страница, знам че е размазано, ако ти трябват подробности, сигнализирай.
Скрит текст:

# 29
Здравейте,чета темата може би от 2013г,когато взех решението,че ще осиновявам дете,но за първи път пиша провокирана от последните постове и най вече на den za den..Незнам дали аз съм сложила очила с много розов отенак,но бидейки майка вече от четри години на осиновено дете единственото,което виждам в моето дете е ,че тя има нужда от обич и то от много ОБИЧ.Мисля също,че ние осиновителите много сериозно сме забили в мисълта,че нашите деца са осиновени и всичко,което те направят или не направят го отдаваме на това,което е грешно според мен.Те са деца като всички останали деца и трябва да ги гледаме с тези очи,а не с очи които казват “ти не си мое родно дете”.Мога да пиша още доста,но мисля да спра до тук,че отсега виждам отговорите😃
Здравей!Не знам как изглеждам от страни и какво впечатление оставам с написаното от мен. Повече от всичко на света искам нещата да се случват, да има разбирателство, любов!Кой би влязал в нещо, което не желае. Кой би се решил да осинови ако не е убеден. 12-13 години съм с всичко от себе си в тази връзка. Иначе бих се отказал много преди. Но трудните неща са там на пътя и понякога изглеждат невъзможни. Колко пъти ми са се обажда ли родители, че е взела нещо чуждо. Потъваш в земята.Говориш, обясняваш, че не е хубаво, че не е нормално. Отговорът е "Голяма работа!Не искам да ге слушам". Учителите си я знаят каква е дръпната меко казано. Но когато си 24/7 в това нещо...понякога просто изнемогваш.24/7 да си недостатъчен, да си сбъркал в повечето случаи, да иска друг да я е взел(осиновил). Не обезсърчавам никой тук. Написах го и преди...вероятно е въпрос на късмет или е Божи план. Всеки има право на своята възможност и дано да е пълна с щастие.

Общи условия

Активация на акаунт