Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 14 064
  • 383
  •   2
Отговори
# 90
  • София
Кой модел на пералня Bosch да купя? Искам да може да пере и по-малко от 5 кг. пране.
Bosch добър избор ли е?
Всяка пералня ще пере под 5 кг. За сам човек е нормално да пуска под максума който пише на инструкциите.

Бош е много хвалена марка напоследък, но гледам че новите ги правят в Турция.

От повече от 20 години правят част от пералните там. Друга част правят в Полша, трета - в Испания, а някои от най-скъпите модели и сега се произвеждат в Германия. Всичките им фабрики са модерни и високотехнологични, оборудвани са с техника е от Германия. Производството е роботизирано, мениджмънтът е германски, както и всички основни разработки.

Турция разполага с квалифицирани кадри, достъп до суровини, силно развита логистика и други условия, благоприятстващи поддържането на производствени мощности там. Същото важи за Полша и Испания. Качеството е добро във всички тези фабрики. То е резултат от много фактори и това в коя страна се намира дадена фабрика не е сред тях.

Страната на производство има отношение единствено към цената на крайния продукт. Всички искаме да купуваме на добри цени, а изнесените производства са начинът това да стане. Важно е не къде се произвежда нещо, а кой го произвежда. Ако някой умее нещо, той го умее дори и когато отиде на друго място.

Между другото, сред сериозните производители на перални, германските са само два - Miele и Bosch. Miele също правят част от пералните си в Полша, част от сушилните си в Чехия, а някои компоненти - в други страни. Което всъщност е добре за нас потребителите, защото можем да купим техни продукти на по-добра цена.

Който пък държи пералнята му непременно да е правена в Германия, може да си вземе съответния модел, на съответната цена - и двете фирми предлагат модели, произведени в германските им фабрики.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 16:04 от Vilemina

# 91
Както съм казвала и преди, това че е сглобена в Германия, не означава, че Ханс я е сглобил. По- вероятно е да е бил Хасан.
Казвам го в кръга на шегата и с най- добри чувства, а и за мен няма никакво значение къде е сглобен уред на добра марка.

# 92
При избора на съдомиялна, всички ме съветваха да е Made in Germany,  мисля че не сгреших. Така и си останах с недоверие към сателитното производство въпреки че фурната ми пак Бош е сделана в Испания.
За пералните виждам голяма разлика в цената. Примерно един Бош 6 та серия ако е правен в Турция, цена около 1200-1300лв, то 8ма серия правена в Германия скача на 2200лв. Еми тоя Хасан много скъпо взима пък!

# 93
Ами то е нормално 8-ма серия да е по-скъпа от 6-та, защото е по-нова и съответно с повече екстри сигурно. Въобще кое къде е правено няма значение, има значение какви материали са използвани.
Есме, не слушай какво ти говорят търговците, че ще се прибереш с някое Беко накрая. Те гонят таргети, не им пука дали на теб ще ти върши работа.

# 94
  • София
При избора на съдомиялна, всички ме съветваха да е Made in Germany,  мисля че не сгреших. Така и си останах с недоверие към сателитното производство въпреки че фурната ми пак Бош е сделана в Испания.
За пералните виждам голяма разлика в цената. Примерно един Бош 6 та серия ако е правен в Турция, цена около 1200-1300лв, то 8ма серия правена в Германия скача на 2200лв. Еми тоя Хасан много скъпо взима пък!

Не Хасан, а германската държава взима скъпо, за да имаш производство там. Данъци за издръжка на федералното и местното правителства, общината и т.н., осигуровките на Хасан са високи, има задължително минимално ниво на заплащането му и т.н. Освен това, същият Хасан (или братовчед му) в Турция взима по-малко, но пък и животът му е по-евтин. Същото важи и за поляка Ян, а донякъде и за испанеца Хуан.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 17:49 от Vilemina

# 95
Ами то е нормално 8-ма серия да е по-скъпа от 6-та, защото е по-нова и съответно с повече екстри сигурно. Въобще кое къде е правено няма значение, има значение какви материали са използвани.
Есме, не слушай какво ти говорят търговците, че ще се прибереш с някое Беко накрая. Те гонят таргети, не им пука дали на теб ще ти върши работа.
Не е по-нова. Сериите на Бош-2, 4, 6, 8, Home Professional, вървят паралелно, като най-ниската серия е най-базова, а другите надграждат с екстри.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 17:58 от petiaivanov

# 96
Този К2R така ли се ползва- едно саше в отделението за прах и после програма на 60 градуса.
Имам крещяща нужда от очила вече😀
Откакто смених ДМ- скоя прах и минах пак на Ариел, само след три пранета,- страшна смрад след пране и видимо неизпрани дрехи. Попаднала съм явно на някоя кофти партида.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 17:49 от Mateah

# 97
Този К2R така ли се ползва- едно саше в отделението за прах и после програма на 60 градуса.
Имам крещяща нужда от очила вече😀
Откакто смених ДМ- скоя прах и минах пак на Ариел, само след три пранета,- страшна смрад след пране и видимо неизпрани дрехи. Попаднала съм явно на някоя кофти партида.
С течен препарат ли переш и на колко градуса?

# 98
Не, само с прах на 40/60 градуса.
Не е от пералнята- нова е, от праха е.
А и е време за почистване.

# 99
Пералнята ми е около 3 годишна вече. Пера само с прахообразен Ариел - нито мирише, нито имам проблем с изпирането. Да не е турски твоя?

# 100
Аз пера с низвергнатия и анатемосан течен Ариел. Нищо не мирише. Но никога не съм прала на под 40 градуса, най-често на 50 или 60.

# 101
К2 го слагам в контейнера за прах и пускам програма "памук" на 75 или 90 градуса. Може и на 60 (според упътването на опаковката), но предпочитам на по-висока температура. Едно време бяло памучно пране перях на 90 градуса, сега материите не биха издържали, та поне при почистване да е толкова. 

# 102
По принцип и аз почиствам с програма на 90 градуса, но ми се видя препоръчително да е на 60, затова попитах.
Иначе с Ариел кутия за 18/20 пранета чешко производство пера от поне 5 години, почти не съм използвала друг.
Тази партида нещо не е ОК- влажна, жълтее, без специфичния аромат , петната стоят и най- лошото е кофти миризмата  на дрехите и на пералнята.
Дадох му три шанса, изхвърлих го преди малко.
Сега да му оправя пораженията като си почистя пералнята.
Благодаря, ще пусна о аз на 90 гр. Памук.
Очарована съм от ДМ ския за цветно пране, премахна стари петна пт кръв по бели тениски, супер икономичен е. Единственият минус е, че са твърди дрехите и има бял налеп в пералнята, отдавам го на зеолитите в него.
Течен гел ползвам Персил и Тео бебе, допадат ми.
Прах за бяло не ползвам, нямам нищо чисто бяло освен тениски за спане , които се перат на едно обличане и не е важно как изглеждат.

# 103
В темата наблюдавам, че се търси под вола теле".
Хасан или друг изпълнител, съблюдава зададени параметри от ОТК, а дали те са действащи е друг въпрос.
Глад за технически грамотни кадри има отдавна и се чака по заявка м /у 2 и 4 месеца. /някои си затвориха професионалните училища/
Да припомним факторите, довели до де деиндустриализация и миграция  на призводство с параметрите към тях.
Съвременните ПМ, разчитат на дизайн и програми и опции, които един средно интелигентен индивид, би могъл да осмисли и предвиди и по друг начин.
.
Водосъдържетелите  от композитен материал, освен че "смърдят", са трудно рециклируеми. Някои са по-добри от други,  но е въпрос  на преценка.
За останалите технически въпроси не е поставен въпрос.
Същото важи за програми и опции
Или оше казано, всички са от "едно котило" . За вас предстои въпросът :коя марка, защо?, надеждност и удовлетворение.
Желая късмет на избирашите.

# 104
Пуснах пералнята с К2R , наистина почиства добре.
За пръв път ми се случва по барабана да останат полепени едни дребни белезникави нещица тип кир- ефект. Явно наистина действа в дълбочина.
Ще го купувам и занапред.

Общи условия

Активация на акаунт