Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 23 764
  • 629
  •   2
Отговори
# 615
  • София
На кой регулатор? И къде е разписано, да взема да го прочета?
Това да се пере с все по-малко вода е една от неолибералните политики на сегашните управляващи ЕС. Същото, като с измислените въглеродни квоти.
Ето, какво са написали Бош, друг прехвален производител:

# 616
Ако искаш си търси и си чети. Информация за регламенти има един куп. Недей да разводняваш темата (в буквалния смисъл).
Дори и в сайта на Технополис към всеки уред има приложен продуктов фиш/информационен лист и най-отдолу на него са изброени регламентите. Не става само с недоволство.

Скрит текст:
Това е борд с програматор на пералня Горенье,  произведена около 2003-4 година. На нея не стществува еко-програма:

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 20:07 от petiaivanov

# 617
Ето потреблението за последното ми пране. Програмата е памук, около 6 кг:

# 618
Значи, нивото на вода ясно го виждам като пусна пералнята да се чисти празна.
На Боша - програма памук, която предполага най- много вода и кг, едва - едва се вижда. Аз защо я смених… имах програми, минали са 20 минути от началото и вътре- сухи петна по дрехи. Пералня, в която абсурд да изпереш юрган или дебело яке. Е, за какво ми е?. Да доливам вода, да дебна изплакнала ли е добре…
И новият Самсунг пере с по-малко вода отколкото стария, но пак е по- добре от Боша.
Помня, че и Тета, и друг потребител казваха, че доливат вода.

# 619
  • София
Хубаво е като цитирате някакви регламенти или каквато и да било, да давате линкове, иначе звучи несериозно.
Какви са тези регламенти, които задължават производителите да имат еко програми. Аз имам Аег на две години и тя няма такава програма.
После, какъв регламент ще ги задължава от всички програми които имат, да цитират само тази, която звучи най-добре. Тези 53 литра не трябва ли да са някаква средна стойност за всички програми.
Всъщност Миеле, а най-вероятно и всички производители са си изписали разхода на вода на най-икономичната програма.

# 620
Хубаво е като цитирате някакви регламенти или каквато и да било, да давате линкове, иначе звучи несериозно.
Какви са тези регламенти, които задължават производителите да имат еко програми. Аз имам Аег на две години и тя няма такава програма.
После, какъв регламент ще ги задължава от всички програми които имат, да цитират само тази, която звучи най-добре. Тези 53 литра не трябва ли да са някаква средна стойност за всички програми.
Всъщност Миеле, а най-вероятно и всички производители са си изписали разхода на вода на най-икономичната програма.
Кой модел е това АЕГ? Стана ми интересно.

# 621
  • София
Има еко програма, отидох да проверя.
Извинявам се.
Първата, най-отгоре.

# 622
Ето ви линк:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/de/qanda_19_5889
Проследете и промените - консолидирана версия :
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A02019R2023-20210501
Добре, че  се извинихте! Голяма работа сте 😉Ползвате битов уред на който не сте се запознали с инструкция за употреба и настройки. Хайде със здраве и умната с критиката и претенциите

# 623
  • София
Какво общо има това, че съм се объркала за нещо, с критиката към производителите на перални?
И някаква информация на език различен от български, няма смисъл да пращате Все пак сме в България, поне аз.
Но, както казахте, да не разводняваме темата.

“Еко програмата” сега я разгледах. Работи само на 40С, 3 ч. 11 минути програма. Доста дълга.
Аз повече аег няма да си купя, защото най-кратката програма на 60С е 2ч. и 34 мин., което ми се вижда много, освен това вода не се вижда, само мокри дрехи.

Разгледах на Миле сайта. Имат брошура под всяка пералня. Няма подробности за това всяка програма с колко вида изпира и колко време пере.

# 624
Какво общо има това, че съм се объркала за нещо, с критиката към производителите на перални?
И някаква информация на език различен от български, няма смисъл да пращате Все пак сме в България, поне аз.

“Еко програмата” сега я разгледах. Работи само на 40С, 3 ч. 11 минути програма. Доста дълга.
Аз повече аег няма да си купя, защото най-кратката програма на 60С е 2ч. и 34 мин., което ми се вижда много, освен това вода не се вижда, само мокри дрехи.

Разгледах на Миле сайта. Имат брошура под всяка пералня. Няма подробности за това всяка програма с колко вида изпира и колко време пере.
Сменете си го езика. Горе имате опция за избор. Купете си каквато искате и за която можете и искате да платите. Каквато си изберете, това ще ползвате. Като си прочетете ръководството ще се ориентирате за програма, функция , опция и настройки. Не боли🤔. Да не знаеш, че пералнята ти има Еко програма  е забавно и тъжно. Смях се от сърце. Лека вечер😃

# 625

Нищо не си разгледала и нищо не знаеш за уреда си. Не работи само на 40 градуса еко-програмата.Също така никой не ти е виновен, че не владееш езици. За такива хора има и "гугъл преводач".
За това, че еко-програмата е дълга, си права.
В 21 век сме и пералните перат според количеството пране.

# 626
  • София
И тук специалисти. Това, че не знам немски, не значи че не знам “езици”. Но, никога не бих си купила каквото и да е, ако производителя не го е превел на български. Според мен въпрос на съхранено достойнство.

Що се отнася до “еко програмата” да, не съм я видяла, но нищо “еко” не ме интересува. Не бих я и използвала. Жалко, че насила се е наложило да я платим, явно заради изисквания на политическото ръководство на ЕС.

Следващата пералня ще я избера по това с колко вода пере памучни дрехи на 60С и колко време.

# 627
Вижте ani n. , всички електроуреди са с упътване. Някои с традиционен хартиен носител, а все по-често е ваш избор дали да го четете на екран или да го разпечатате на хартия. /може да прочетете защо е така/
И не е въпрос на достойнство за което парадирате, а на...
Дали еко програмата ви интересува персонално Вас, не е важно, защото не сте фактор, но може да не я ползвате.
Тъй като съм убеден, че няма да прочетете регламента на ЕС, но ще продължите да пишете "забавни неща",Ви слагам една извадка за наместване на "хард диска". На бълг език е. 😉Прочетете го внимателно🤔:
"Според Регламент (ЕС) 2019/2023 на Комисията от 1 март 2021 г., пералните машини,продавани в Европейския съюз, трябва да включват задължителна програма
"еко 40–60". Тази програма трябва да може да почиства нормално замърсено памучно пране, което е указано да се пере при 40°C или 60°C, в един и същ цикъл. "

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 23:35 от niljaniljo

# 628
Зетят миналата година купи пералня АЕГ, ползваме я във ваканционна къща и имам преки наблюдения - много добре си пере, не съм забелязала водата да е недостатъчно, има си и по-дълги, и по-кратки програми - според тъканите и количеството. Не помня  обаче модела. Преди да я ползвам за пръв път, четох подробно упътването, не ми направи впечатление нещо необичайно в сравнение с пералните, които са в употреба у дома в момента - Simens и Neff. Еко програмата не съм ползвала, впрочем такава ползвам само на съдомиялната и то при слабо замърсен деликатен порцелан и чаши, с намалено време на 1 час, ако съм преценила, че програмата за чаши не ме устройва в конкретна ситуация.

# 629
  • София
Значи, нивото на вода ясно го виждам като пусна пералнята да се чисти празна.
На Боша - програма памук, която предполага най- много вода и кг, едва - едва се вижда...

Точно 8 поста по-горе написах, че това, което виждате през прозорчето е нивото на водата в момента, а то няма нищо общо с количеството използвана вода, защото тя се сменя многократно по време на цикъла. Пералнята пълни казана донякъде, после източва, после пак пълни и т.н.

Пак там споменах, че на програма „памук“ нивото е най-ниско, а на „деликатни тъкани“, „вълна“ и „ръчно пране“ - най-високо. Обаче количеството вода, преминало през казана на програма „памук“ е повече от това на програмите за деликатни.

Това е така, защото при високо ниво дрехите само плуват във водата, а не се търкат една в друга, каквото всъщност би трябвало да представлява прането. При ниско ниво на водата има много повече търкане и затова дрехиге се изпират по-добре.

Ако някой си мисли, че дрехите трябва да плуват, може да опита да ги пусне в един бидон със сапунена вода и след един час да ги извади. Ако са изпрани, значи може да си спести 1000-2000 лв. за пералня и да пере в бидон за 20 лв.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт