Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 28 685
  • 775
  •   1
Отговори
# 750
Пералнята е чисто нова. Три пъти съм прала.
Ще отворя филтъра. Съмнявам се да не е влязла цветоулавяща кърпичка.
Чакам я да приключи. Няколко пъти си удължи времето. От няколко час пере две килимчета от банята. След центрофугата още имат пяна и вероятно затова удължава.
Сигурно си сложила прекалено много препарат. За две килимчета-нещо като супена лъжица препарат е достатъчно. Цветоулавящите кърпички е добре да се слагат в мрежичка за пране.

# 751
Извадих цветоулавяща кърпичка от филтъра. Вероятно тя в комбинация с многото прах е създала проблема. Автоматично дозиране на препарата само при Miele ли има? Досега със старата слагах на око или според указанията на кутията. С тази не знам как ще дозирам. Две килимчета ги пра 4-5 часа, защото постоянно увеличаваше времето. И не са изпрани Simple Smile Спрях я, защото мъжът ми се притесни, че щяла да прегрее.

# 752
Автоматично дозиране на препарата само при Miele ли има?
Не разбира се. Новите модели на Бош, АЕГ, Канди и Уърпул имат автодозиране. Даже мисля, че и новите Беко имат.

# 753
Дозирай буквално в чаена лъжица, максимум супена, както е писала и Петя. Щом 50-60 мл се дозират за 4-5 кг пране, си представи колко е нужно на килимчета,  които може да нямат и 1 кг, особено при мека вода.
Досега само древната Перла 04 ми е събирала туй онуй във филтъра, ама като знам, че съм сложила кърпичка, докато не я  видя, че е извадена с прането, не пускам друга пералня, така съм сигурна, че си е на мястото.

# 754
Аз винаги пускам по 2-3 кърпички и гледам да ги пръсна из прането. И за бройка на изхода не съм следяла. Вече ще ги слагам в мрежичка.
Не разбира се. Новите модели на Бош, АЕГ, Канди и Уърпул имат автодозиране. Даже мисля, че и новите Беко имат.
Моята е 8 ма серия Бош. Би трябвало да има. Но къде да го търся това чудо. При програмите в книжката ли? Аз видях само една програма, която сама си избира температурата от 40 до 60 според прането. Но за количеството прах нищо не видях.
Има и Смарт Старт. Но и той не е за праха. Да го активирам ли?

# 755
Дано не сте купили дефектна бройка, ако е така, ползвайте гаранцията.
Моят Бош за три години ползване нито веднъж не пра толкова време, колкото трае програмата, винаги удължаваше. С радост се отървах от него, сега е в гаража за работни дрехи и продължава същите магарии с удължаването.

# 756
Скрит текст:
Аз винаги пускам по 2-3 кърпички и гледам да ги пръсна из прането. И за бройка на изхода не съм следяла. Вече ще ги слагам в мрежичка.
Моята е 8 ма серия Бош. Би трябвало да има. Но къде да го търся това чудо. При програмите в книжката ли? Аз видях само една програма, която сама си избира температурата от 40 до 60 според прането. Но за количеството прах нищо не видях.
Скрит текст:
Ще ти го кажа директно без да искам да те засегна: явно това не  е била добре обмислена и информирана покупка.Този уред не е нищо повече от Бош серия 6 и не си заслужава парите. Не търси автоматично дозиране, защото няма.
Преди около 2 години Бош започнаха да правят и 6 и 8 серия с тези наклонените панели. Преди това 6 серия си беше със старите челни панели, а наклонените на 8-ма създаваха сериозни проблеми. Е....и започнаха и те да заблуждават яко клиентите. Слагат едно немско знаменце на снимката и който се върже-върже.  Съжалявам, но това е истината.
Това не е към теб, но да кажа, че българинът трябва да си избие от главата прословутата максима от бедните соц-години, че немско означава качество. Нищо подобно.

Това на практика е същата пералня, но значително по-евтина (има HomeConnect):
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … H24400BY/p/653362

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 11:34 от petiaivanov

# 757
Ще съм благодарна на мнение и предложение по дилемата ми! От 15 години не съм се и заглеждала по такъв уред, но ето че настъпи момент, в който трябва да избера заместничка на старата ми Самсунг. Особеното е, че трябва да е слим и с максимална дълбочина от 50см. Тази характеристика е по различен начин спомената в различните сайтове, та съвсем не разчитам на филтрите им. На първо четене се спрях на тези три:
AEG 1
AEG 2 
Samsung

Търсенето ми е горе-долу в този ценови диапазон. Държа да е 1400об/мин. и повече от 6кг. пране. Смарт функициите все още нещо не ме впечатляват, но не съм се и задълбочавала в ползите им засега. Това, което ми допада е програмата с пара. Не гледам Беко, Горение, Хайер, Аристон...

Приемам и други предложения Wink

# 758
Скрит текст:
Скрит текст:
Ще ти го кажа директно без да искам да те засегна: явно това не  е била добре обмислена и информирана покупка.Този уред не е нищо повече от Бош серия 6 и не си заслужава парите. Не търси автоматично дозиране, защото няма.
Преди около 2 години Бош започнаха да правят и 6 и 8 серия с тези наклонените панели. Преди това 6 серия си беше със старите челни панели, а наклонените на 8-ма създаваха сериозни проблеми. Е....и започнаха и те да заблуждават яко клиентите. Слагат едно немско знаменце на снимката и който се върже-върже.  Съжалявам, но това е истината.
Това не е към теб, но да кажа, че българинът трябва да си избие от главата прословутата максима от бедните соц-години, че немско означава качество. Нищо подобно.

Това на практика е същата пералня, но значително по-евтина (има HomeConnect):
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … H24400BY/p/653362
Не се засягам в никакъв случай. Нямах никакво време да чета и обмислям. Успях да прегледам набързо темите тук и да видя положителните ревюта в сайта на Бош. За този модел бяха много.
Бяхме набелязали няколко модела вкл. и испански. За турските ММ беше категоричен, че не иска. Купихме я много изгодно на черния петък. По-евтина ни излезе от тази, която споделяш. Някъде към 1450 лв.
Не ми изглежда дефектна. Махнах кърпичката и пуснах изплакване. Удължи времето само с 2 мин., което мисля е съвсем нормално.
Да разбирам ли, че машината не е добра и немските 8ма серия са по-несполучливи от другите?

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 17:35 от lucky duck

# 759
Машината си е добра. Аз се дразня на Бош, че се опитват да шикалкавят с тази 8 серия като половината от моделите им са като на 6-та.
Добре, че поне сте я купили на прилична цена, защото тя не заслужава повече предвид екстрите, които предлага.

# 760
Здравейте!
Не мога да се справя в настройката на новата пералня. Моделът е bosch wgg244z2by. Сложила съм якета, на едното от които има мазни петна, избрала съм програма вълна, но когато искам да избера допълнително изплакване и да избера петното за третиране,  бутоните само издават звук, премигват еднократно индикациите за всички петна на дисплея и това е. Как да знам дали съм избрала правилната програма за петна и избрала ли съм изобщо допълнително изплакване?

# 761
  • на Мелмак
На вълна мисля, че не можеха да се променят много настройките. Те вълнени ли са? Вижте си упътването. Ако са вълнени ги третирайте предварително с подходящ препарат.

# 762
Здравейте!
Не мога да се справя в настройката на новата пералня. Моделът е bosch wgg244z2by. Сложила съм якета, на едното от които има мазни петна, избрала съм програма вълна, но когато искам да избера допълнително изплакване и да избера петното за третиране,  бутоните само издават звук, премигват еднократно индикациите за всички петна на дисплея и това е. Как да знам дали съм избрала правилната програма за петна и избрала ли съм изобщо допълнително изплакване?
Не знам какви и колко тежки якета искате да изперете на програма вълна, но имайте предвид, че да е за около 1-2 кг сухо пране. Освен това е и кратка.
Нямате ли програма за връхни дрехи, или пък за спортни дрехи…

# 763
Не, не са вълнени, якетата са  пълни със силиконова вата, но от изчетеното реших да ги пусна на тази програма. Смених програмата с easy-care, избрах 40ʼС, 800 оборота и ми позволи да избера петно и допълнително изплакване. Благодаря!!! 😊

Пп. А вие на каква програма перете якетата си?🤔

# 764
  • Deutschland/HE
Това после как ще го изсушиш? Якетата ги пера на програма 40градуса и поне 1200 оборота, после задължително в сушилня на програма за пухени якета.

Приятелка миналата година ей така беше пуснала на 800оборота и после го оставила на простир и беше в шок, но го изпра втори път, после в сушилня и всичко беше наред.

Общи условия

Активация на акаунт