Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 108 109
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Пожелавам от сърце на всички деца да се успокоят и да се съберат за изпита в петък.

Според наборът на първи модул ще му вземат 2 точки за тезата, другото е вярно. За преразказа на черновата не е писал, нарисувал си е всички моменти, писал е само в сегашно време, стискаме палци проверяващите след ДЗИтата и НВОтата на 10 клас да не са мега изнервени...

Ще си позволя и един личен призив - нека не забравяме, че около нас има деца, които не се явяват на НВОта, защото не могат. Повторете и на себе си, и на децата, че само животът и здравето са незаменими.

# 856
Това са критериите за оценяване на преразказа: https://www.otlichnik.bg/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-png/

Всичко друго е в публикуваните отговори.
Аз се вълнувам дали за 16ти можем да вземем една заветна точка... Simple Smile

# 857
Преразказа ,написан от неутрален разказвач в кое време е преразказано от вашите деца?Има спор между съученици...
Минало предварително грешно ли е?

# 858
Това са критериите за оценяване на преразказа: https://www.otlichnik.bg/%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-png/

Супер полезно, благодаря!

# 859
Преразказа ,написан от неутрален разказвач в кое време е преразказано от вашите деца?Има спор между съученици...
Сегашно.

# 860
  • София

Сегашно + ретроспекцията в минало неопределено. Това са указанията на нашата учителка. Спазила ги е. Аз не съм наясно.

# 861
Нямам дете в 7 клас, но прочетох разказа. Основно време-сегашно историческо"влиза в хотела, виждат семейството, предполагат, че са от Япония..." (преразказвам по памет).
Помощно време-минало неопределено" Срещнал се е с учителя, научил е японски, изненадал се е от скромните мебели..."

# 862
А минало предварително грешно ли е?Ще бъде ли анулирано или ще вземат точки?

# 863
  • София
Пожелавам от сърце на всички деца да се успокоят и да се съберат за изпита в петък.

Според наборът на първи модул ще му вземат 2 точки за тезата, другото е вярно. За преразказа на черновата не е писал, нарисувал си е всички моменти, писал е само в сегашно време, стискаме палци проверяващите след ДЗИтата и НВОтата на 10 клас да не са мега изнервени...

Ще си позволя и един личен призив - нека не забравяме, че около нас има деца, които не се явяват на НВОта, защото не могат. Повторете и на себе си, и на децата, че само животът и здравето са незаменими.
Няма да сме изнервени. Simple Smile

# 864
Светкавица-Благодаря! Детето е притеснено много защото е писало в минало предварително време 😒

# 865
  • София

Аз се вълнувам дали за 16ти можем да вземем една заветна точка... Simple Smile

И аз, защото "Правило" явно ще се счита за грешно. Остава законът.

# 866
  • София
А минало предварително грешно ли е?Ще бъде ли анулирано или ще вземат точки?
Нищо няма да е анулирано според мен, Освен това се дават точки. Т.е. ако за правилно глаголно време се дават от 0-4 точки, проверяващия избира какво да даде. Може да е 0 ако тотално са оплескани, а може и да е 3

# 867
Vache-благодаря♥️
За въпрос 6 се пита за синоними от текста или отговора изобщо не е свързан с текста?Може и да е обсъждано назад,но съм пропуснала..

# 868
Моите 5 стотинки за НВО-то: дано децата са се справили, но има няколко факта, които лично на мен ми направиха впечатление още на първо четене:
1. Текстът за четене с разбиране е по-обемен от предходните години и по-затормозяващ за декодиране - достатъчно е да споменем само прословутия 16. въпрос, който на всичкото отгоре се появява на съвсем нелогично място - въпросите върху текста са съвсем в началото, после има въпроси върху съвсем отделни изречения и изведнъж отново идва въпрос, свързан с основния текст.
2. Цитатът за създаване на теза тотално ме озадачи; Йовков е титан, "Серафим" е разказ, изпълнен със смисъл и можеше да се подбере нещо много по-подходящо и благодатно за разсъждение.
3. Текстът за преразказ е доста объркващ като структура и е възможно доста деца да не успеят да го предадат правилно и да не отсеят настоящите от миналите събития, съответно да не подберат правилно допълнителното глаголно време, което се изисква в случая. Имам чувството, че умишлено се търсят все по-екзотични текстове за дидактическата задача. Децата ни и без това не четат много, така че вероятността да се падне непознат текст за преразказ е доста голяма. Е, тогава поне текстът можеше да е по-нормален... Grinning

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 20:19 от D. Dupree

# 869
  • София
Ако е посочен само "закон" или само "правилник", ще имат по една точка. Така е разписан въпросът, че няма как да е иначе.
Иначе на проверителите дават подробни критерии/указания, но те не се публикуват никъде.

Общи условия

Активация на акаунт