Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 105 671
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 2 055
Аз един "практически" казус. Кандидатстват близнаци, само единият е приет. Какъв е редът да се подадат документи и за втория, при записването на 1вия ли става ?

# 2 056
Да, при записването на единия близнак, записваме и втория. Аз също съм с близнаци, не може да запишем едното дете, а другото да продължи да участва в класирането и после да искаме да ползваме предимството за близнаци.

# 2 057
Аз един "практически" казус. Кандидатстват близнаци, само единият е приет. Какъв е редът да се подадат документи и за втория, при записването на 1вия ли става ?
При записване записваме и втория близнак, ако не е участвал обаче в изпитния процес за училищата с индивидуален изпит, няма как да се случи. Тук проблемът е, че няма как да са в различни паралелки. При моите момчета конкурентният момент е доста силен и това, че бяха в обща паралелка последните три години не се отрази добре. Вие си познавате децата и знаете, кое е най-добро за тях.

# 2 058
И аз се надявам, всеки да успее да влезе, където иска и да ги разделя , ама най-вероятно няма да стане. Единият иначе иска да учи математика и биология, другият английски, че ще му е най-лесно 😀

# 2 059
IMV, със сигурност може да са в различни паралелки. Във випуска на голямата ми дъщеря, която завърши миналата година гимназия, едната близначка беше в нейния клас, другата в съседния.

# 2 060
  • София
Да, при записването на единия близнак, записваме и втория. Аз също съм с близнаци, не може да запишем едното дете, а другото да продължи да участва в класирането и после да искаме да ползваме предимството за близнаци.
Не е вярно това. Може.  При това на всеки  етап от класиранията, понеже  това място не е  отнето от друго дете, приемът е надпланов. Тоест имам  близнак, справил се е по-добре от мен,  записва се още на 1 класиране, а аз до последно се пробвам за своето лично желание. Ако стане, добре, ако ли не - или се записвам, където последно съм класиран, или отивам при брат ми/сестра ми. А дали ще  може да сме в една паралелка зависи от това какво предлага училището. Ако има повече от една със същото профилиране, може. В противен случай - не. От позицията на времето отчитам като родителска грешка записването на двете ми дъщери след 1-во класиране  в един клас заради моето удобство с родителски срещи, с опцията  за навременна информация  от едната към другата при отсъствие  и т.н, хем ме попитаха при записването  дали искам да ги разделя при налични 7 еднакви класа. 13 години бяха заедно - от предучилищна до 12 клас вкл.. И в университета не дадоха да се издума да са дори в един град, а всяка  в желаната специалност - деляха  ги  300-400 км и се чувстваха страхотно от този факт.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:19 от Просто русалка

# 2 061
Simple Smile Моят въпрос касае 4класничките ми, но вижда, че редът е сходен.

# 2 062
Записвате единия и играете с другия в класиранията. После записвате двамата на по-хубавото място.
П.п. Най-малкото реве, че не е близнак на голямото. Вика щях да съм си в хубаво училище без да уча... Мързел страшен

# 2 063
IMV, със сигурност може да са в различни паралелки. Във випуска на голямата ми дъщеря, която завърши миналата година гимназия, едната близначка беше в нейния клас, другата в съседния.
Значи, че може е повече от ясно, но според правилата на РУО София конкретно съм питала и ми се отговори ясно и кратко.. НЕ МОЖЕ.. както ще да го въртя. Ако училището е склонно към подобни маневри е страхотно.

# 2 064
Питай ги писмено Wink

# 2 065
Значи нищо не съм разбрала, тоест мога да запиша близнака с високия бал на първо, а другия да продължи и на второ класиране да участва, така ли?  И чак, ако не ми хареса какво е приет на второ, да го запиша при брат му?

# 2 066
  • София
Не опира до това дали е  писмено или устно питането  в случая. Ако  единият е приет в паралелка с  испански и португалски в 164 ГПИЕ, как да запишат  другия в съседна, като тя не е   еквивалентна на  първата, понеже вторият език ще е  със сигурност друг. Но ако е приет първият  в испанската пак, но с втори език италиански, вторият може да е  в другия клас, понеже има две такива паралелки. Или в 91 НЕГ може да се приземи във всяка една от седемте по-слабо справилият се, че и да е в обратна смяна  със записания по-рано...
Vsl, не само след второ класиране може, а и после..

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:34 от Просто русалка

# 2 067
И до четвърто може да си участва другият близнак.

# 2 068
Simple Smile Моят въпрос касае 4класничките ми, но вижда, че редът е сходен.

След четвърти клас едното повлече крак. Направих непростима грешка да събера децата в една паралелка. Няма как да правя аналог с Вашия случай, щото не съм в обувките Ви. До ден днешен страдам, заради избора, който направих тогава. В заявлението бях записала изрично да не са заедно, но не бе уважено това. Измъчиха се и двамата.

# 2 069
Много благодаря! То е доста удобно в този случай, щом може чак до четвърто да чакаме.

Общи условия

Активация на акаунт