Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 105 489
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 2 130
..., когато чух, че хората си разделят близнаците бях буквално потресена, защото не можех да си представя моите братя в различни класове Simple Smile Но, хората са различни, времената също.
Ти си нямаш представа какво е термоядрен синтез в реални условия. Само да вляза в тоалетната и апартаментът се превръща не в бойно поле.. в ЦЕРН... избита дограма, порутена печка, стените падат, тавани се сриват и това за части от секундата..  Е, щом се наложи аз, с моето канско търпение просто да си хвана кученцето и да изляза, и да не се прибера с часове... Но пък бе интересно като се прибрах, щото за тях е ново. Мамо, ти къде беше... ох леле.. темата е друга инак мога роман да напиша. Не, не са за една територия. Опасно е. Нормалните братя не правят така.. тия не знам какво делят, но не са за обща среда.

# 2 131
  • София
Наши познати още от първи клас си разделиха близнаците в различни паралелки. Нашите толкова са свикнали една с друга, че няма да забравя първия път в който едната я намерих вечерта се смъкнала на долното легло при сестра си, да спят заедно...оттогава редовно се случва.
Нашите момичета търсеха просто специалностите, които са си харесали да ги има в едно училище. Но иначе всяка е влече различно. Усещам, че ще им е неприятно и тегаво да се разделят, но самите те разбират, че е важно всяка да учи това, което и харесва.  Според мен колкото двойки близнаци толкова и различни отношения между тях и виждания по въпроса.
С интерес продължавам да следя и аз темата, особено когато дойде момента с нареждането на училищата.

# 2 132
  • София
I♥M♥V♥, моите братя не бяха изобщо от кротките. Това, което описваш, обаче не знам как да го коментирам. Никак не ми се струва добре за братя, независимо близнаци или не.

# 2 133
  • София
Пак не е малко, спокойно.
А ще ми дадат ли поне 0.5-1 точки, ако съм решавал по начина, с който се решава, но с грешни градуси?

И ти ли като моя син си направил ъглите вместо 1:9:2 - 1:2:9? Simple Smile

# 2 134
А ще ми дадат ли поне 0.5-1 точки, ако съм решавал по начина, с който се решава, но с грешни градуси?

Не объркал съм равни страни.

# 2 135
  • София
Здраве да е, пак ще успееш.

# 2 136
Благодаря, а вашият син как се е справил по мат? Късмет и на него

# 2 137
  • София
23 му е големия препъни камък (слято ли се пише 😁), иначе е добре, като целта ни е професионална гимназия. Но да видим все пак оценителите. Благодаря ти. 🙂

# 2 138
Благодаря, а вашият син как се е справил по мат? Късмет и на него
Тази година балът ще е по-нисък си мисля аз.
Конкретно за Варна разглеждах статистиката по математика
2023 г. -  има 41 пълни 100 точки, но около 230 деца с бал над 92 ( все едно решена 23б)
2024г. - има 24 пълни 100 точки, но почти двойно повече деца с бал над 92.
Ти имаш ли някакви представа как са се справили на други места ?
Аз индиректно разбрах, че дори и в МГ ги е препънала тази подточка.

Аз тези, които знам, че са я решили, не са се справили с 21ва. Моето момиче е сбъркало 22б Grinning

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 04:50 от BacuTy

# 2 139
  • София
Аз като не съм близнак и като нямам близнаци, мисля, че е малко странно да излизам някакви категорични мнения по темата за приема им където и да е.
След като българското МОН, което хич не е известно с човеколюбивост, е решило да се съобрази с тази особена връзка, която се счита да има между близнаците, значи нещата не са чак толкоз несъществуващи, въображаеми, измислени и каквито още термини се сетите.
Кога ще прекъсне тази връзка и по какъв точно начин си е работа на семейството, не наша.
Also, това е възможност, право, а дали ще се възползва от него си е работа на конкретното семейство.

Успех на децата, които се явяват днес: езици и рисуване.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 07:15 от зелено човече

# 2 140
ОК Общовалидни житейски истини са това, нищо неконвенционално. Ясно е от незапомнени времена, че който се учи, той ще сполучи.  И приемните изпити не са измислени сега.  Не знам, кое е доброто, след като учебното съдържание търпи критика, а на учебниците и помагалата хубавото е, че са на луксозна хартия и тежат много.
Хубаво би било , ако системата е "френдли" - материалът да се заучава леко и да не се забравя лесно.  Но сега чакаме килограмите хартия да преминат в къчествени знания - е как? С много зубрене? 
Качеството е отделна тема - аз говоря за структура и организация (че ми харесва), за което страшно много се мрънка. По отношение на качеството (на системно ниво имам предвид) има много какво да се направи естествено. В момента нещата са оставени на самотек - всеки, който може и има акъл и пари, да се оправя сам. Лично аз проблем нямам, но виждам какво се случва в отделни училища.
Да, хубаво би било системата да е "френдли".

# 2 141

Не объркал съм равни страни.
[/quote
Няма да има точки за правилен начин, кос грешни числа. Синът ми беше решил вярно подточка А) на едната задача, пренесъл грешно получения отговор и след това грешни Б) и В) т.е без точки 🥹

# 2 142
  • София
Аз не се чувствам компетентна да коментирам математиката, но знам, че изчислителни/технически грешки се санкционират само веднъж и се оценяват верните начини на решаване, макар и с грешни цифри. Миналата година синът ми беше решавал изцяло вярно и пълно 21-ва задача, но в някакъв момент един "+" беше станал "-" /вероятно при преписване на следващия ред/ и съответно това доведе и до грешно крайно решение и на следващата подточка. Бяха му отнели само 0,5т. за цялата задача общо. Т.е. вместо 12 точки на тази задача, той имаше 11,5. Не мога да преценя дали вашият случай е съизмерим, де.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 13:14 от sanaka

# 2 143
  • В кошера...
Sanaka, напрово се обнадеждих!
И синът ми е направил така. На 22-ра решението му уж е вярно, но изчислението - не. Изтървал някаква цифра и от там друг отговор.

# 2 144
Аз не се чувствам компетентна да коментирам математиката, но знам, че изчислителни/технически грешки се санкционират само веднъж и се оценяват верните начини на решаване, макар и с грешни цифри. Миналата година синът ми беше решавал изцяло вярно и пълно 21-ва задача, но в някакъв момент един "-" беше станал "+" /вероятно при преписване на следващия ред/ и съответно това доведе и до грешно крайно решение и на следващата подточка. Бяха му отнели само 0,5т. за цялата задача общо. Т.е. вместо 12 точки на тази задача, той имаше 11,5. Не мога да преценя дали вашият случай е съизмерим, де.
Това ми се вижда чудо, не мислех, че така оценяват...Да не би просто проверяващия да е бил свестен и да е видял, че детето е мислило логично? Аз си мисля, че е на принципа на тестовите отговори- гледат крайния резултат. Даваш ми напразни надежди, а не искам, че както бях спокойна и уж не се впрягах, така едва ми просветва пред очите Disappointed

Общи условия

Активация на акаунт