Дистанционна работа

• 5 720
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ние сме на хибриден режим, но имаме десет дни месечно хоум офис, които ние самите си избираме как да разпределим в месеца. Част от колегите си ги взимат присъствените в началото на месеца и след това са само хоум, други редуват дните или в зависимост от ангажиментите си ги разпределят.
За мен е ок така, макар да бих предпочела изцяло дистанционно. Повечето колеги си ползват изцяло дните за хоум офис макар че има и такива, които предпочитат и са си всеки ден в офиса.

# 76
Аз също много искам дистанционна работа, но не съм се ориентирала още в коя сфера. Иначе моя приятелка е към хотел, правят резервации на клиенти, но при нея искат един основен език и един допълнителен - тя е с немски флуент и английски, като в началото минаваш обучение. Има и с други, но повечето английския е като втори задължителен.
Рядко търсят само и единствено с английски. Иначе има и чуждестранни фирми, но пак много зависи каква сфера искате.
Софтуни също предлагат курсове и обучения, с които после може да се работи дистанционно.
Но не бих казала, че всяка хоум офис е свобода и рахат 😀 особено ако е свързано с клиенти в повечето време си си на компа със слушалките и микрофона и най-много да идеш до тоалетна и с обедна почивка и това е.
На мен ми допада идеята да няма нужда да пътувам до работа, особено тук, в София, моето работно време е точно когато има много трафик и е просто дразнещо. 8 ч работен ден, от които 10 ти стават общо. Ако трябва да идеш до магазин или искаш да свършиш нещо не остава време, аз след работа често съм убита. И психически и физически.
Но не ми позволява моята позиция да работя от вкъщи.

# 77
  • По света и у нас
Аз бях хоум офис 5 години и рядко се виждах с колегите. Не ми е било зле, а и си имам приятели извън офиса, просто става еднообразно и изолирано по цял ден да си сама. А като свърши деня няма сили да се социализираш.

Бихте ли споделили какви работи вършите от хоум офис и за БГ ли става дума? И аз търся работа, повечето фирми сега при мен искат присъствие, по- малко искат работа от къщи.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 12:32 от PriMadonna

# 78
  • София
Бихте ли споделили какви работи вършите от хоум офис и за БГ ли става дума? И аз търся работа, повечето фирми сега при мен искат присъствие, по- малко искат работа от къщи.
Аз съм спедитор PriMadonna - работата ми е само на компютър, има малко документация с която се справям за един ден от седмицата в офиса, но всичко останало са мейли и телефон и се е убило за дистанционна работа. Мога и я върша буквално отвсякъде стига да имам интернет и компютър. В БГ съм да, но мога преспокойно да работя и от чужбина ако има кой да се ангажира с документацията докато ме няма.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 13:36 от Линдичка

# 79
  • София
Аз съм в айти сферата, не съм програмист.

# 80
Аз съм СЕО копирайтър, а синът ми е медиен анализатор. И двамата работим само хоум офис. Намирам за страхотен факта, че не съм виждала никога шефа си на живо, а работя за него от 8 години.

# 81
Аз съм в областа на човешките ресурси, travel coordinating, workforce planning, scheduling. В момента съм между работи, но пак ще си остана в сферата защото от това разбирам, и такъв опит имам.
Не съм интроверт, в никаъв случай, трудно ми се затваря устата, но не желая да ходя в офис 5 дни седмично. Ако ми дойде мерак да се накипря, то не е за офиса...не знам, много сме различни.
Всеки човек е една отделна вселена.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 15:29 от So Lucky*

# 82
  • Berlin
Аз съм в софтуерна фирма.
Закрихме изцяло офиса преди две години, доста пари се пестят от наем. Минахме на coworking space, за който не иска да работи изцяло от вкъщи (обикновено млади татковци ходят, за да си починат от децата).

# 83
  • Sofia
И ние се занимаваме с поддръжка на софтуери (и сървъри), но през Outsourcing компания. Тоест голяма част от инженерите и мениджърите са в различни държави.

# 84
  • По света и у нас
Супер. Аз бях проектант на газопроводи и по КОВИД преминахме на постоянно ремоут  (хоум офис) - единствено ходех в полето от време на време, като има нов проект да видим от къде ще минем и разни проблемни зони, минаваш през офиса да си вземеш кола и тръгваш към поляните. Цялата фирма продължи като хоум офис 5 г. с възможност за идваме когато се налага (веднъж седмично/месечно). Никой не видя повече смисъл да горим бензин и време в каране до офиса.

# 85
  • София
Аз съм ръководител проекти (проджект мениджър) и също работя само на компютъра, цялата документация е онлайн, колегите и клиентите също - работят както с колеги от България, така и с хора от цял свят. Не бих казала, че хоум офиса е пълен рахат - зависи от много фактори. Ако имам много работа, мога и по 10 часа да не стана от стола пред компютъра, да не говорим да пускам пералня или да ходя да пазарувам. Ако работата е малко, защото проектите са в някаква определена фаза, мога спокойно да си свърша нещо извън работата в работно време. Като цяло, не си позволявам да излизам за повече от час в работно време, освен ако не е е абсолютно наложително (например да ида на лекар). Също така, работата ми е динамична, имам много срещи, звънят колеги (основно в тиймс, нямам служебен телефон, не ме търсят и на личния), клиенти и някак не успявам да усетя особената свобода на ХО, освен това, че не губя време в път. За оправяне - аз и в къщи понякога слагам лек грим, никога не започвам работа по пижама или несресана. Понеже имам работно време, в което трябва да съм на линия, няма как да се чляя по кафета и паркове с лаптопа - поне за мен  е малко несериозно да ми звънне клиент, а аз да съм в кафе на плажа, примерно, в работно време. Ако бях фрийлансър, да кажем, по-мога да разбера, но в работа с фиксирано работно време, не бих казала, че имам особена свобода с времето си през деня.
Аз споменах, че мен перманентната дистанционна работа без контакти ме натоварваше, защото трябваше да полагам целенасочени усилия да мисля с кого да общувам, да правя планове - ето сега ще изляза с Гошо, утре ще се обадя на Мария, другиден - на Петкан и т.н. и това изключително много ме напрягаше.

# 86
  • София
Т.е. всичко зависи от професията и от естеството на работата.

# 87
  • По света и у нас
И при нас се следеше кой колко работи и какво. То си има софтуери които те следят.
Ако трябва да изляза в работно време казвам на шефа - не е правил проблем, но после отработваш.
Но ако има някаква досадна среща в която аз съм слушателка, а не презентьор, веднага пускам една миална и подреждам хола. То си е движение, нужно е за да не се изгърбиш от седене.

# 88
Работя дистанционно над 10 години. Освен това работата е такава, че не изисква да работя определени часове, а имам обем работа, която да свърша за месеца.
Ей това е най-хубавата работа! 2 пъти съм работила така (по време на майчинствата) и е най-доброто, което може да се случи на човек! (Е, по-хубаво е само да имаш достатъчно пари, за да не ти се налага да работиш, а да го правиш, ако искаш. Stuck Out Tongue ) Имаш определен обем от работа, който трябва да свършиш до дата Х. Никой не се интересува всеки ден ли работиш, от колко часа и по колко часа. Всичко останало ми звучи като затвор вкъщи. Защо ми е ХО като имам работно време и съм вързана за лаптопа? Освен, че спестява времето за пътуване до работа, не виждам нито едно друго предимство. Шернатият екран направо ме остави без думи, не бих могла да работя така. Звучи ми супер гадно.

# 89
Аз не виждам плюсове в офиса, освен уж срещи с колеги, но ние се разбираме далеч по-добре с моите, когато не се гледаме всеки ден. :д

Общи условия

Активация на акаунт