Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 10 329
  • 309
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тези резултати са в норма, дори кръвта е леко "разредена" както казва АА. За мен те не налагат терапия.

# 121
Здравейте! Може ли коментар от някой, който е по-запознат? Изследванията са пускани след една неуспешна бременност с кухо яйце и във връзка с предстояща инвитро процедура. Благодаря ви предварително!

# 122
  • София
Нито една от мутациите няма общо с кухото яйце, но е добре че сте ги изследвали, за да вземете мерки преди следваща бременност.

Мутацията в PAI предполага вероятност за проблем във фибринолизата (разграждането на тромбчета), тълкува се заедно с резултат от изследването на още 2 фактора - ACE и Factor 13.

Мутацията в MTHFR предполага намалено усвояване на синтетични витамини от група Б, които са жизнено важни за нормално протичане на бременността. Премерете нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми - метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за б9, и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12.

Мутациите във Vegfa и Tafi предполагат проблем с плацентата и са честа причина за късни загуби и изоставане в развитието на бебето.

Консултирайте се с хематолог за назначаване на терапия още преди забременяване, а при бременност се проследявайте при АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия. Най-вероятно ще ви назначат нмх и витамини.

Успех 🍀

# 123
Благодаря ви, ще се консултирам определено! Хубав ден!
Нито една от мутациите няма общо с кухото яйце, но е добре че сте ги изследвали, за да вземете мерки преди следваща бременност.

Мутацията в PAI предполага вероятност за проблем във фибринолизата (разграждането на тромбчета), тълкува се заедно с резултат от изследването на още 2 фактора - ACE и Factor 13.

Мутацията в MTHFR предполага намалено усвояване на синтетични витамини от група Б, които са жизнено важни за нормално протичане на бременността. Премерете нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми - метилфолат вместо синтетична фолиева киселина за б9, и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12.

Мутациите във Vegfa и Tafi предполагат проблем с плацентата и са честа причина за късни загуби и изоставане в развитието на бебето.

Консултирайте се с хематолог за назначаване на терапия още преди забременяване, а при бременност се проследявайте при АГ с опит при проследяване на бременни с тромбофилия. Най-вероятно ще ви назначат нмх и витамини.

Успех 🍀

# 124
Дами,трябват ми насоките ви. Така, при последните изследвания белтъка/протеина, ми излезе малко поднормен(при норма 65,моят е 63.2). Съответно си взех протеин prenatal  protein banana. Въпросът ми е как да ги вземам. Сутрин след закуска с прясно мляко, дали ще се усвоява добре и после следобед. Една мерителна лъжичка ми е 25гр, а на мен ми трябват да го вземам минимум по два пъти дневно. Вие как го вземахте? Тъй като пия и витамини за бременни, вит Д и Б12 и желязо(желязото го качих от 16 на 25,само за месец и половина да се похваля😊,въпреки, че хемоглобина засега си остава нисък😞) , трябва ли да има отстояние от тях? Също така искам да ви попитам колко бяха вашите бебончовци в 22 гс? Моят бебон засега е 514гр. Дали е нормално?

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 17:05 от Мечтателка 1

# 125
  • Замък сред облаците
Повече от 30гр протеин не трябва да се взимат на 1 прием, защото излишъкът ще отива в тоалетната и ще товари излишно бъбреците. Сутрин преди или по време на закуска го препоръчвам. Витамините 1 час преди или 2 часа след хранене.

# 126
Здравейте, може ли да помоля за мнение на тези резултати, бременна съм в 18+2. На терапия съм с клексан и аспирин през ден. Благодаря предварително!

# 127
  • Замък сред облаците
Аптт е много ниско, както и протромбиновото време. Трябва консултация с хематолог и да коригира дозите.

# 128
Дами, още нещо за което търся съвет и което не е по темата (за което се извинявам), но ако може да ме насочите или да споделите, ако вие сте го преживели. Става въпрос за стареенето на плацентата. Преди няколко  дни в 22 гс, на 2 фм ми излезе, че плацента ми е 1 степен и ми е леко тревожно дали все пак това е нормално или наистина има повод за тревога. Лекарят не изрази притеснение, което до някъде и мен ме успокои. Но все пак не е ли много рано за такова стойности. Иначе води, кръвоток и растеж всичко е в нормите за гс. Има ли вероятност с клексана да се забавят нещата със стареенето.

# 129
  • Замък сред облаците
От много фактори зависи. Но примерно лошото кръвоснабдяване кара плацентата да старее по-бързо. От друга страна някои лекарства допринасят за калцификати (ако не се лъжа фракси - заради калция, аспиринът също, той прави понякога и калцификати/камъни в бъбреците), но не при всички ползващи ги. От трета мъжкия ген също допринася много (от сперматозоидни клетки се изгражда плацентата). От четвърта общото състояние на майката (здравословни проблеми ако има). И списъкът може да е много дълъг. Реално до края може да си остане първа степен, може и да прогресира. Просто я следете Simple Smile

# 130
От много фактори зависи. Но примерно лошото кръвоснабдяване кара плацентата да старее по-бързо. От друга страна някои лекарства допринасят за калцификати (ако не се лъжа фракси - заради калция, аспиринът също, той прави понякога и калцификати/камъни в бъбреците), но не при всички ползващи ги. От трета мъжкия ген също допринася много (от сперматозоидни клетки се изгражда плацентата). От четвърта общото състояние на майката (здравословни проблеми ако има). И списъкът може да е много дълъг. Реално до края може да си остане първа степен, може и да прогресира. Просто я следете Simple Smile
Благодаря. Фраксито го смених с клексан отдавна, но знам ли може и това да е допринесло.😞 Засега кръвоснабдяването е добре, бебето се развива според норма.😊 Иначе пия еуtiрокс за щж, дали това е причината незнам.

# 131
  • Замък сред облаците
Потърсих повече инфо и намерих всъщност степените по седмици. 1 степен в 22 седмица се оказва напълно очаквано и нормално:
https://radiopaedia.org/articles/placental-grading

# 132
Потърсих повече инфо и намерих всъщност степените по седмици. 1 степен в 22 седмица се оказва напълно очаквано и нормално:
https://radiopaedia.org/articles/placental-grading
Благодаря

# 133
Здравейте, след инвитро съм на терапия почти от самото начало с клексан 0.4. Всеки месец коагулация и Анти Ха. На последното изследване Фибриногена ми е 2.95, което май е ниско. Каква може да е причината и какво значи? Трябва ли да се консултирам с Хематолог? За момента с АГ, която следи Високорискови бременности напасвахме дозите. Но не знам сега това дали е повод за притеснение…

# 134
  • Замък сред облаците
А какви мутации имате? Може там да е разковничето.

Общи условия

Активация на акаунт