Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 9 818
  • 301
  •   5
Отговори
# 15
  • София
Така ли? АГ каза всеки ден по една таблетка от 75мг. или от такава доза надали може да прокървя?
Можете да изчакате, изследванията излизат за около седмица, понякога и за 3-4 дни. Ако все пак се притеснявате, един аспирин през 2 дни (той е със 72 часа действие и натрупване). Комбинацията с утрогестан намалява шанса от отлепване (и оттам кървене).

# 16
  • Замък сред облаците
Тя е казала всеки ден, но без да е доказана тромбофилията и каква точно терапия ще е необходима е стреляне на сляпо. През 48 часа е средно положение между “да чакам ли” или “да почвам ли активна терапия без доказана необходимост”.
Вече решението си е ваше.

# 17
Здравейте,

Включвам се и аз с питане, имам доказани следните мутации MTFHR, PAI-1 Хетерозиготен 4G/5G и ACE I/D, в 6 г.с. Съм, лекаря ми каза днес да пия Нетаспин, което е хранителна добавка.. струва ми се доста неразумно и неглижиращо ситуацията, предвид, че стандартно се изписва акард, и сходни… в събота съм си записала час при Доц. Карагьозова, но се притеснявам дотогава да не стане проблем.. някой запознат ли е с тази добавка изобщо?

# 18
  • Замък сред облаците
Спокойно, на първо време хетерозиготните не са високорискови. За консултация си изберете хематолог, не гинеколог за определяне на терапията.

# 19
  • Sofia
Да, запознати сме с Натаспин.
Често я изписват на бременни (особено при нискорискови мутации).

# 20
Здравейте, докато чакам отговор от д-р Тончев, може ли коментар на изследванията?
Бременна съм в 24 седмица с вродена тромбофилия - хетерозигот за фактор V Лайден , хомозигот за PAI -1 на терапия съм с Клексан 0,6 веднъж дневно и спрях Аспирин протект от 100 мг от 1 месец, за което АГ ми се скара и каза, че не се спирал до 34 г.с., но и не ми каза да го започвам на ново. Спрян е по препоръка на хематолога. Според АГ съм била рискова за Прекламсия, но според БХС и ФМ нямам предпоставки за прекламсия. Объркана съм … Благодаря предварително!

# 21
  • Замък сред облаците
Доста завишен д-димер за периода, въпреки терапията. Аз бих направила антиХа да видя как са текущо нещата.

# 22
Доста завишен д-димер за периода, въпреки терапията. Аз бих направила антиХа да видя как са текущо нещата.
Благодаря АА! Това са от 19.05, когато изследвах и анти-Х. Утре ще гледам да го пусна и него за всеки случай, че се притесних заради този D- Dimer 😒

# 23
  • Замък сред облаците
Над месец е минало, добре е антиХа да се провери сега щом Д-димер се е покачил.

# 24
Момичета, след раждането пускали ли сте коагулация? Освен това имам някои неща. Може на l.s. 😊

# 25
  • Замък сред облаците
Пусках няколко дни след последната инжекция, за да видя дали е необходимо да продължавам. Брин беше родила няколко месеца преди мен и беше споменала, че при нея д-димер не пада и се налага да продължи терапията и задължително си пуснах.

# 26
  • Sofia
Точно така, слагах инжекциите 2 месеца след секцио. При контрола 3 седмици след спирането им Д-димера ми беше скочил на 2,2 при горна граница 0,55. Но също така имах и отклонения в кръвно-газовия анализ, които сочиха също към повишено кръвосъсирване. Понеже кърмих (същото както и по време на бременност) не можеха да ми предпишат хапчета за разреждане на кръвта (тип Еликвис, Ксарелто или Синтром) и ми върнаха инжекциите за още един месец.
След повторното спиране пак направих контрола и този път всичко си беше влязло в норма. Явно при мен отне повечко време да се регулират нещата.
Аз съм хетеро Протромбин (като този фактор е имал сериозни прояви в семейството ми) - може би това има значение.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 18:32 от Brin de muguet

# 27
Благодаря за информацията 🤗

# 28
Над месец е минало, добре е антиХа да се провери сега щом Д-димер се е покачил.

АА, може ли коментар при възможност.
Тези са от тази сутрин. Правени на 4-ти час от прилагането на Клексан 0,6 в 24 г.с. С мутации хетерозигот за фактор V Лайден , хомозигот за PAI -1. Много съм притеснена и докато ида другата седмица до д-р Тончев се притеснявам да не стане проблем с мен и бебето. Възможно ли е Д-димера да е толкова висок заради спирането на Аспирин протекта?

# 29
  • Замък сред облаците
Може би някоя дама с Лайден е хубаво да се включи със своя опит. Иначе ако гледаме референтните на Токуда, активността е към долна граница и може би е добре да обсъдите аспирина или да смените дозата НМХ освен. Но тук е тънкия момент където е добре да се прецени от опитен лекар ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт