Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 21 871
  • 672
  •   2
Отговори
# 495
А в този случай при бременност и терапия, ако д-димер спадне ( от 2 и нещо до 1.70) в трети триместър може ли да насочва към проблем?
С напредване на бременността е нормално да се повишава кръвосъсирването, но все пак д-димер е показател за тромбообразуване, така че не е добре да е над референтните стойности.

Тук към коментара на Дели ще добавя че при жени с тромбофилия и на терапия д-димер може да е повишен защото е отпадъчен продукт от фибринолизата също. Но това е в други случаи, нали, в този коментара й е на място.

# 496
  • Замък сред облаците
Гледа се цялата картинка, терапията ефективна ли е.

# 497
  • Sofia
Здравейте, преди 4.5 години ми откриха тромбофилия поради много ранен аборт (5 г с) със съсиреци, месец след това пак забременях и имам живородено дете. Бях на терапия с @спирин от двете чертички и кл. / фрак. от 45 дни преди термин до месец и половина след раждането. След това не съм приемала нищо, не съм се и сещала за това
В трети месец ме изследваха в 3та градска , не помня кой лекар.
Иначе от дете когато са ми взимали кръв и все се коментираше, че била много гъста, да съм пиела повече вода, а аз още оттогава не падам  под 2 литра дневно.

Мутациите ми са следните:
- хетерозигот 4G/5G на PAI 1
- хетерозигот C/T на MTHFR (c.677C>T)
- хомозигот D/D на ACE

Ровя се в нета, но оставам все по-объркана. При евентуална втора бременност какво трябва да направя? Към кого да се обърна? Въобще да рискувам ли с втора бременност? А и като цяло тези мутации как биха повлияли на живота ми? Дали трябва да приемам нещо регулярно или да спазвам определени режими на хранен и движение?
Започнах да мисля в тази посока, защото ми се откриха и някои състояния преди това лято, за които не подозирах - nafld, хиперурикемия, високи триглицериди и холестерол, напълняване сякаш от нищото...
Аз съм с 5 мутации (една, от които е високорискова) и висок холестерол (най-вече лошият LDL е над горна граница, което се отразява и на общия).

И за двете състояния разбрах след втората бременност. След това изкарах и трета бременност, но с терапия за Тромбофилията. Холестеролът се покачва още повече по време на бременност, това е физиологично. И много му треперих, защото бременните нищо не могат да пият за холестерола, само да спазват хранителен режим.

Консултирала съм се с трима хематолози по въпроса дали заради Тромбофилията трябва да имам някаква постоянна профилактика след бременността. Всички са категорични, че не трябва. Мога от време на време да пускам кръвосъсирване и това е. Терапия се изписва само в рискови ситуация като бременност, раждане, операция, обездвижване (при счупване на крайник, дълъг полет повече от няколко часа и т.н.).

За холестерола с години пробвах да го контролирам с хранителен режим и не се получава. И точно това ми обясняваха един хематолог и един кардиолог - много малка част от холестерола се влия е от храната, която поемаме. По-голямата част от холестерола се произвежда от самия организъм. Тоест единственото решение е прием на статини. Но както казах, това е невъзможно по-време на бременност. Аз изкарах бременността без статини и без да изследвам холестерола (защото заради бременността щеше да е скочил до небето).

Накратко - Тромбофилията може да е под контрол по време на бременност. Никой не ми е казал, че високият холестерол е противопоказен по време на бременност. Аз само редовно съобщавах, че го имам, за да го взимат предвид.

А за статините :
Скрит текст:
кардиологът ми обясни следното - някои хора предпочитат да си карат колата, докато се счупи и след това да я водят на сервиз. Други предпочитат да я водят редовно профилактично в сервиза, за да избегнат да се счупи непредвидено. Същото е и със статините - аз си решавам дали искам да ги приемам или не. Моят риск е изчислен, че е умерен.
Сподели също, че има много пациенти на статини, и на никой не му се е увредил черния дроб вследствие на приема им. Каза ми, че всичко си им странични ефекти. Дори пастите за зъби са пълни с химия, която ние гълтаме, но ги използване всеки ден и благодарение на тях си поддържаме зъбите по-здрави. Всичко е въпрос на полза-риск, и това е решение, което ние трябва да вземем.
И ми каза също така, че холестеролът с възрастта може само да се покачва, но не и да пада.
Въпреки това още не съм се решила да ги приемам. Но все повече клоня в тази посока, защото знам, че съм с висок холестерол от 10 години, а това е много.

# 498
  • София
Брин,
и аз не вярвах, че ще смъкна холестерола без статини, но ми се получи. Липомезин и фитостероли. За два месеца отиде под долната граница, сега почивам малко.

# 499
Здравейте, имам 3 успешни бременности и 1 мисед през юли 2025. Сега отново съм бременна в 9 г.с. Пуснах си изследвания, които съм прикачила по-долу, оказва се,че имам проблем, за който 3 бременности не съм разбрала, но сама не мога да преценя до колко изисква незабавна намеса! Ще запиша час при хематолог възможно най-скоро, а във вторник имам час за гинеколог! Ще съм много благодарна, ако някой отдели от времето си да коментира! Има ли изследвания, които междувременно да пусна на своя глава за да видя колко е сериозно положението?

# 500
  • София
Хомозигот по PAI предполага проблем с фибринолизата (разграждането на тромбчета).

Двата хетерозигота по MTHFR предполагат проблем в усвояването на синтетични витамини от група Б. Премерете нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми - Фолат вместо синтетична фолиева киселина за б9 и Метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за б12.

Аз бях през цялата бременност на терапия с нмх, със същите мутации. Следете коагулация на 4 седмици - Аптт, Д-димер и фибриноген.

# 501
  • София
Момичета, днес пуснах хомоцистеина и витамините. Прилагам резултатите, изненадах се, че Фолиевата киселина е над горната граница. Спазила съм 2 седмици почивка от хранителните добавки, които съдържат тези витамини. Какво мислите? Тези дни ще запиша час при д-р Тончев за коментар на резултатите най-вече тези от тромбофилията.

# 502
По време на прием на клопидогрел ( за тромбофилия), какви лекарства за настинка мога да използвам - нурофен може ли?
Знам, че в темата пишат основно бременни, аз не съм, но още съм в шок, заради това, че ще приемам антитромботични лекартства до края на живота си...още разучавам дали има странични ефекти..
Благодаря предварително!

# 503
  • Sofia
Клопидогрел Ви е изписан не заради Тромбофилията, а заради образувания тромб.
Човек може да е носител на мутации за Тромбофилия и да не образува тромби. Също така, човек без мутации може да образува тромби.

А с кои НСПВС е съвместим най-добре питайте лекуващия лекар.
Тук едва ли има момичета на подобна терапия.

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 16:31 от Brin de muguet

# 504

Здравейте! Някой да е с такава тромбофилия? 🤔

# 505
  • София
Мутациите ви засягат процеса на фибринолиза, тоест разграждането на тромбчета. Добре е да имате назначена терапия при бременност и да следите коагулация на 4 седмици - Аптт, Д-димер и фибриноген.

# 506
Мутациите ви засягат процеса на фибринолиза, тоест разграждането на тромбчета. Добре е да имате назначена терапия при бременност и да следите коагулация на 4 седмици - Аптт, Д-димер и фибриноген.

Имам терапия с Клексан 0.4 само дали е достатъчно 🤔 На изследванията след месец какво показва като цяло дали е достатъчно количеството ли ?

# 507
  • Sofia
Имам терапия с Клексан 0.4 само дали е достатъчно 🤔 На изследванията след месец какво показва като цяло дали е достатъчно количеството ли ?
Дали трябва да се добави още нещо към текущата профилактика, ще прецени лекар на база доплер, предишна медицинска история и резултатите от изследванията за кръвосъсирване.
А дали дозата 0.4 е точна се вижда от изследването Анти Ха.

# 508
Клопидогрел Ви е изписан не заради Тромбофилията, а заради образувания тромб.
Човек може да е носител на мутации за Тромбофилия и да не образува тромби. Също така, човек без мутации може да образува тромби.

А с кои НСПВС е съвместим най-добре питайте лекуващия лекар.
Тук едва ли има момичета на подобна терапия.

Благодаря за включването, не намирам друга тема за тромбофилия, и затова пиша в тази.
Клопидогрела ми е изписан пожизнено на база генетични изследвания.
Ще се допитам до ЛЛ.

# 509
  • Sofia
Пак повтарям, тук всички момичета са с някаква Тромбофилия, но почти няма да има момиче с Вашата терапия, защото тя не се изписва пожизнено просто заради Тромбофилия.

Клопидогрел се изписва само, когато вече е имало инцидент, във Вашия случай - тромб. И заради тромба + утежняващото обстоятелство Тромбофилия са Ви изписали тази терапия.

Тук момичетата не са на терапия, а на профилактика заради рисковия фактор Бременност. Защото при Тромбофилия се прилага профилактика само по време на рискови ситуации (бременност, раждане, операция, гипсиран крайник, дълъг полет, дълго обездвижване и т.н.). Но само заради наличието на генетични мутации за Тромбофилия не се изписва никаква профилактика, още по-малко терапия като Вашата.

Тромбофилия и наличен тромб са две различни състояния (ако изобщо може да кажем, че Тромбофилията е състояние).

Ако няма подобна тема, винаги можете да пуснете нова в подфорум Здравословни проблеми.
Но в тази тема момичетата са на специфична профилактика (инжекции + хранителни добавки) именно, за да не се стигне до появата на тромб. Защото Тромбофилията означава повишен риск за поява на тромби, а не наличието на такива.
Веднъж появил ли се е тромб, това вече е състояние, което трябва да се лекува. А самата Тромбофилия не е болест и не се лекува. Човек се ражда с Тромбофилия, като някои хора дори не разбират за нея.

ПП: личните лекари не са много наясно с Тромбофилията.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 09:30 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт