💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 7💛

• 14 889
  • 771
  •   2
Отговори
# 525
Момичета, я ме "светнете" за какви класирания сега и какви компенсации става въпрос?
Моята смятам да я пускам септември 2026 г., като нямам надежда за държавна ясла. Като цяло не съм запозната ни с класирания, ни с изисквания и моля за разяснения.

# 526
И аз се забих я другата тема да чета. Голяма ми е каша, но общо казано - като не те приемат в държавна ясла, държавата ти дава компенсация от 510 лв за това (всеки месец). Щом ще я пускаш Септември 2026 г, значи ще си минеш по реда на всички класирания, които са Май 2026 г. Обаче май има списък на одобрени частни ясли/градини. Трябва да проучиш дали избраната попада в тях, за да кандидатстваш за тази компенсация. Знаеш или не, че няма да те приемат, трябва да минеш през цялата лудница на кандидатствания, класирания, документи, за да можеш да получаваш компенсация от държавата.
Тук нашия казус е, че искаме да ги пускаме от пролетта, а нямаме отказ от държавна ясла (защото… логично! не сме кандидатсвали 🤣) и искаме (ако може) да се включим при последното класиране, което е сега на 29.08 и при отказ (нормално, защото местата са малко) да вземем компенсация, когато ги пуснем през пролетта.
Честно казано, не бях се замислила за това, иначе щях да си подам документите още през Март. Сега малко след дъжд качулка, но тогава изобщо не помислих.

# 527
Благодаря, Ваня! Горе долу ми просветна. А коя е другата тема, която спомена? Аз ще се пробвам догодина и за държавна, и за частна. Ако не я приемат никъде, не знам какво ще правя, защото няма кой да я гледа, а аз няма как да взема 3та година майчинство 😵‍💫🤯 Ако вие сега можете да направите това за компенсация, супер.

И да питам друго: до къде сте с приучаването към гърне? Аз съм до никъде, детето вече не ще да седи. Но и не бях редовна. Кога трябва да се приучат да се хранят с прибори? Всичко това ми се струва толкова сложно, особено като го мисля в контекста на бъдещото ходене на ясла. 😥

# 528
Страсти - ясли и градини, нещо такова. Виж раздел Детски ясли и градини.
Аз също искам на държавна, но мисля че шанса ни е доста малък. От пролетта до есента ще плащам частна, приела съм го, но ми се иска да е само това. Ще видя като се регистрирам какво проценти дават, кои градини на кои места ще сложа. Много ми е сложна тази материя, но ще влизам в боя.

С гърнето и ние сме до никъде. Взех лъжички за самостоятелно хранене. Има интерес към тях, иска да ги държи, давам купичката да си взима и тя почва да удря в нея, да си играе… т.е. нищо не правим 🤣

# 529
Аз съм планирала септември 2026г да я пускам. Ясно ми че ще опукам всичко платено, че и неплатено, но честно казано едно дете ми е (има шанс и само едно да са остане) и някак искам да взема всичко възможно от тези първи години, в които и тя иска да прекарва време с мен. Grinning
А и да си призная направо ме плаши тая история с кандидатстването Joy мътна и кървава ми е, нищо не разбирам по каква логика да гледам кои ясли да избирам, как да редя желания, чудесии, пък са ми казвали че и това имало значение. Аз имам надежди, че ще не приемат, защото ще имаме допълнителни точки, но и с тях не е сигурна работата. Може би ако трябва да търсим частна и по-рано ще я пращам. Grinning

# 530
Радвам се, че нямаме проблем с класирания и прием.
Дъщеря ми я пуснах на 3+години, ходеше с кеф. Плачеше, че не иска да си тръгва.
Синът ми ми го върна тъпкано. Пуснах го на 2+години. (При нас няма ясла, а повтарят два пъти 1ва група). Та, 2г в първа, една във втора и сега ще е трета група. Още реве, сърди се, не става, душата съм си продавала сутрин, за да го убедя . Тази година сестра му е първокласник, как ще ходи без нея не знам.
Скоро сънувах, че пускам Емил. Не знам кой повече рева, аз или той 😂 Не ми се иска , но догодина от 1ви Септември ще го пусна 💔
Така свикнах лятото с тях, много бързо минаха месеците, колкото и да е трудно с тримата вкъщи, ще ми липсват по цял ден. На братчето им също, той много си играе с тях.
И приятелката ми по разходки започва работа  😭 # депресия

# 531
И моето другарче по разходки се връща на работа на есен. Без тях нз дали ще ни е особено забавно🥲

# 532
Хайде да ви позабавлявам с това 🤣

# 533
Ами така си е Simple Smile))
едната от моите също тръгва на работа септември
Ние събота пътуваме за морето, по пран ще тръгнем в 5ч, че да спи поне час в колата, нари е мъка пътуването.

# 534
На прощапулника нашето дете главно си хареса питката😆, но иначе и черпака взе😄

Последните дни явно я болят венците и не иска да яде нищо освен краставици, ябълки, айрян и малко хляб. Резултатът е, че се буди по два пъти през нощта за мляко. Вече отчаяно искам да се наспя и нз с какво да се опитам да я нахраня през деня, че да го иска. На вечеря ѝ предлагаме по 5 разл неща и нииищо не иска🤨

# 535
Направи й безсолно пиле фрикасе, или поне с много малко солчица. Децата са луди по него, всичките!! Хранително е, ще спи като пън, освен че ще се облизва, докато я храниш. Особено, ако аз я храня 😂

Когато храня бебе, гоня всички от стаята или ги карам да мълчат и да стоят мирно. 😎
Не съм човек, който ще успее на намери време за "забавление" по време на хранене. Затова бам-бам и готово. 😉
Ти бавно и със занимания ли я храниш?

Ние прощъпулник ще правим, когато се върне бащата ни. Трябваше да е преди 4 дни, а вероятно ще е след 3 седмици. 🤷🏻‍♀️

Миналата седмица средното си нахакало близалка в гърлото, докато аз сгъвах и прибирах количката в багажника. Прилоша ми като видях устата му плувнала в кръв. Децата ми обясниха, че щом батко му, му покопчал колана (понеже е от неговата страна, а от столчето средния бандит няма голяма видимост за целта, и тогава белята се навела напред, така близалката се нахакала в гърлото и  хааааайде ведвага в спешното... а от това, че постоянно лапа паднали играчки, гривни и т.н., и че лигавицата му беше с кръвонасядания, вчера личната установи, че в момента е с херп ангина. Ш'падладея вече. 🤦🏻‍♀️ казват, че зора бил докато откачиш, после ставало лесно. Значи ли това, че още съм с всичкия си, се чудя аз! 🤪

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:05 от КремонаЛиза

# 536
Освен пиле фрикасе, което наистина и според мен децата много обичат, може и каша, ако не сте пробвали - домашно приготвена с повече АМ или нормално мляко или от разтворимите, има едни дето ги водят Лека нощ, аз още му давам за вечеря каша, като редувам и с нещо готвено. Също предпочитам да го храня като не ни разсейват, като сядаме всички на масата трудно го храня, та му давам преди това на него.

На прощапулника и нашето имаше интерес повече към питката май Grinning иначе топка взе ...

# 537
Майкоооо това с близалката звучи кошмар! Ужас…

Не я веселя докато яде. Като цяло нямам амбиция да яде повече отколкото иска. Ама като цял ден не яде и след това не спя - това вече ме засяга😆 На обяд сме си само двете и пак не иска да яде. Вечер сме тримата и си взима от нашата салата, но главно краставица🙄 тя преди това ядеше много добре. Ще го пробвам това фрикасе дано има успех🤞🏼

# 538
И аз не обичам занимавките по време на ядене. Не давам играчки, не пускам филмчета. И много мразя като отида при нашите и баща ми само й се радва как яде, прави й физиономии, тя почва да плюе, той й се кефи, тя се смее… абе кошмар.

# 539
Аз напоследък я храня в движение - не иска да седи на стол, а нещо прави и идва при мен за храна. Тя е все така злояда, не яде всичко, не изяжда пълна порция, та ми е важно, че все  пак яде.

Общи условия

Активация на акаунт