💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 7💛

• 15 587
  • 793
  •   1
Отговори
# 660
В 2025г има достатъчно и достъпна литература на тема захар, хранене и тн. Дори не разбирам защо им е на хората да я предлагат тая захар на деца, които са във възраст да ядат само каквото ние им дадем. Смис не могат да си вземат нещо от лафката сами да кажем. Не го схващам това. В менюто, което коментирам, има 2 пъти на ден закуска с добавена захар. Съжалявам ама 2 пъти е абсурдно за деца около 2години, колкото и да е съобразено количеството.  Без да ставам фанатична на тема хранене ( яде солети в които има малко захар, яде купешка баница по партита и тн) когато говорим за вс ден по 2 пъти е абсурдно

# 661
Няма как да се опазят от храни със захар децата, колкото и вредна да е, растат и се приобщават към обща храна. Аз колко пазех от палмово масло и се оказа, тъй като до сега не бях чела етикета, че в солетите, масовите, не от специализирани магазини слагат палмово масло! Направо се шокирах, особено, като съм се заблудила, че са съставени от брашно, сол и вода! Какво да се прави, навсякъде боклуци, малко захар си е направо нищо  в сравнение с качеството изобщо на храната - бъкани с палмово масло, мляко с изкуствени мазнини и добавена захар! хляб с добавена сол и захар, брашна с какви ли не добавки, бъкани зеленчуци с нитрити, общо взето навсякъде храната е под всякаква критика, няма как в яслата да е по - различно, захарта е най- малкия проблем, но не вярвам да е в големи количества.
Като цяло аз също вече добавям в храна сол, като е в малки количества, някъде имаше грамажи колко да е за възрастта, но не я меря. Захар също се е случвало да добавям в кремче, съвсем малко. Хляб си давам нормален. От описаното за кухнята в яслата само тоя корнфлейкс нещо не ми се връзва, честно казано, другото си е горе долу съвсем стандартно. Да не са имали в предвид мюсли нещо?

Petya.P01 за оток знам да се намаже с олио веднага удареното и лед или нещо студено, като наскоро четох, че леда трябва да е през кърпа или друг някакъв плат, да не е директно на кожата. За устата олиото не знам дали е подходящо, но пък няма чак причина да не е подходящо, малко мазничко. На устата сякаш бързо спада, зависи и как е ударено де.  Деца са, няма как да нямат по някоя и друга рана и цицина. Нашият като се удари в ръба на стената, баща му го гледаше! цицината беше ужасна, взех го и го намазах с олио и каквото намерих замръзнало, да не е месо, от хладилника, (в случая беше морков) и сякаш поспадна веднага, но тъй като удара е бил наистина голям, си остана цицина.  Иначе и в леглото си е удрял устата и е текло кръв. По принцип най - добре за оток е пържола, ама аз не бих лепнала на детето или на себе си сурово месо.

# 662
Лина говори, че на тоя етап захарта е абсолютна излишна и ненужна. В период са, в който може да контролираме какво ядат. Ясно е, че като почнат училище ще е съвсем различно и малко по-безконтролно. Наясно сме, че захарта ни заобикаля и няма как да се отървем от нея изцяло. Но до когато можем, не е лошо да я избягваме. Иначе има количество захар, съобразено с възрастта, което МОЖЕ да се дава, което изобщо не е задължително. Има други подсладители, които могат да се използват, но захарта си е вредна. Изключваме рождени дни и някакви поводи, които са няколко пъти в годината. Солта е по-различна. Тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и ПОЛЕЗНА в малки дози. Даже, ако не се консумира изобщо сол, може това да навреди на бъбреците.
Палмово масло и аз избягвам. Да не говорим колко АМ са бъкани с палмова мазнина. Лошо ми стана като видях състава на половината млека.

# 663
Да, Ваня ме е разбрала правилно. Освен това се опитах да наблегна на факта, че е всеки ден. Дори по малко всеки ден по 2 пъти малко става капка по капка вир.

Иначе нашето дете яде каквото и ние. Вчера беше на ризото с телешко, с подправки и всичко. Но като ядем шоколад се крием🤣🤣🤣

# 664
Е, да. И ние си ядем шоколад вкъщи. Взимам един течен шоколад без палмово масло, но си е захар 😂 Знам, че не е правилно, защото и тя ще иска някой ден, ама за сега колкото мога, я ограничавам. Ако родителите ми ме бяха възпитали на други вкусови навици, сега щях да съм им много благодарна. Та, ако тя някой ден не предпочита захар, ще съм много доволна и ще ми благодари 😂 Иначе се опитвам да изкореня някои мои навици относно храната, но е трудно като от малък си  израстнал със сокче Калифорния, Киндер яйца, кроасани със шоколад, вафли Холидей и още куп “яки” неща за онова време. Но тогава не се е говорило толкова за вредата от захарта и като цяло пакетираните храни не бяха толкова навлезли. Млякото си беше от домашна крава, киселото беше домашно квасено, нямаше Лидл и Кауфланд с пластмасови зеленчуци, а си ги купувахме от пазара. Та на фона, че много от храните бяха истински, толкова не са били проблем гореизброените пакетирани храни.

# 665
Винаги може да си запишете детето в частна ясла, градина, училище и да го храните био и безглутеново Wink . И не се заяждам, просто животът е такъв, кофти е че в някои ясли децата гледат и телевизия поне по два пъти на ден... сигурно ги оставят напишкани и накани поне по два пъти на ден, дано и да не ги шамаросват и навикват поне два пъти на ден, но те тъй като не могат да си купят сами сладко, не могат и да обяснят какво точно се случва. Сблъсъка с детските институции, винаги ме е плашел, но си затварям очите и продължавам напред...

Същисъхте ме с тоя корнфлейкс, вероятно просто ще е с какао както е крема в държавната кухня, абсолютно безвкусен, нищо сладко няма в него. В мюслите и овесените ядки сигурно ще има повече захар, но тъй като са наредени по био щандовете не е проблем някак...

# 666
Абсолютно, само това да и е проблема на държавната ясла, с мед да я намажеш.

# 667
На моя мъж майка му обожава сладко, ама той не. Мойте родители не са по сладкото, но аз - да. Така че, дали примера от семейната среда дава отражение - не е 100% сигурно.

Какви занимания имате в гадното време - че днес при мен вали, направо ще изперкам вкъщи?

# 668
Айде няма нужда да го обръщате на "био маниаците" срещу нормалните хора Imp
Който се интересува какво яде, чете етикетите (и се надява да не са лъгали прекалено много, но това е друга тема). И разбира много добре какво казва Лина, както и защо е възмутена.

Жалко, че повечето хора в България намират за нормално бебета да се тъпчат със захар, не защото те го искат и не можеш да ги ограничиш, ами защото "просто животът е такъв" и предпочитат да си "затворят очите и да продължат напред". Телевизорите са забранени със закон, но разбирам защо се нарушава, за комфорта на лелите, а сигурно в някои случаи е и единствения вариант да се справят с огромната бройка деца. И може да се пусне оплакване, все пак е незаконно.
А макароните със захар и шоколадовия корнфлейкс за чии комфорт са? Imp И това е меню, одобрено от Министерството на здравеопазването, дори оплакване не можеш да пуснеш.

ПП Това, че нещо не ви е сладко, изобщо не означава, че не е пълно с добавена захар. Ако пък ви е сладко - то има много, ама наистина много добавена захар (над 30% от теглото).

# 669
То ясно, че това е най-малкия проблем и няма това да ме накара да не запиша детето в държавна ясла/градина (ама няма кой да ни приеме 😂). Просто си говорим, че захарта е ненужна и може да мине без нея. Аз не държа да е био, еко, без глутен, без не-знам-си-кво, а просто да махнат тая захар от менюто.

# 670
Оф, момичета, диването се изтърси на плочките, уж не се удари, ама гледам кръв по устата... Май си е прехапала горната устна. Сега е подута. Баща й ще ме нахока, има ли начин да спадне оттока и зачервяването? Намазах с крем за никнещи зъбки, защото то на такова място с какво да намажа друго...
Ще сложа някой биберон във фризера, ама няма да го иска.
Приемам съвети.
Днес средното ми дете падна на паркинга пред градината, защото ходеше с ръцете в джобовете. Отидохме при джипито да го види, защото се падна по време на смяната й.
За счупеният зъб нищо не мога да направя... добре, че е млечен. Но за отока арнигел и арника топченца - това е хомеопатия. По-бързо зараства удареното, синините също избледняват по-бързо. Голямото ми момченце се беше окипазило на тенис корта когато беше на 6. Та, от опит знам, че и синини минават бързо. Успех! 🍀

П. С. На мъжа си кажи, че днес и двете ми момченца ходеха с еднакви суичери и ръцете в джобовете, ама само едното падна. Като е писано, ще се случи. Децата постоянно падат. Няма начин това да бъде предотвратено. Професията майка е отговорна и всяка жена се нуждае от подкрепа, а не от упрек, че е сгрешила. Защото утре таткото ще сгрещи и "мама ще му върне заема", като му бутне психиката, че не е пазил "горкото" дете.
Само който не работи не греши. 👍

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 20:12 от КремонаЛиза

# 671
На мъжо казах, че се е прехапала само, не уточних как. Но тя реално не си е удряла главата, не я знам как успя да го направи този номер. Сега ще ходи няколко дни като полу-червисана маймуна, но поне няма други оплаквания - яде си, пие си, значи не я боли.

Ваня май пита за супата - моята понеже като се храним ние и вижда нашата храна и иска да я пробва нея, супата остава недадена. Няма как да стане просто ние да ядем едно, а тя друго. Дори почнах да се замислям, дали мога да й правя попара за закуска със супата, та току-виж я и прояде някак? Иначе последно като я пробвах на супа я плюеше.

# 672
Аз имам голям прогрес с яденето, ама и яко чистене. Като й дам лъжичка да бърка, успявам да я нахраня. Обаче става всичко мазало. Не помня това дали го написах тук или беше в майската тема. Взела съм едни лъжички за самостоятелно хранене. На Литъл Дътч са, но не мисля, че са нещо особено. Просто са по-къси и по-дебели и захваща добре с тях. Аз я храня с едни термо на Томи Типи, те са по-дълги и тънки. И тях ги хваща и се опитва да яде, но тези по-късичките са по-удобни за малки ръчички. Та опитай да й дадеш сама да яде - то няма да яде, ама поне ще се занимава и ще успяваш да я нахраниш.

# 673
Тъкмо се чудех 30/40лв за лъжички да се храни сама има ли смисъл. Тя успява да си нацели устата и с обикн дълги от Дм ама бая пада по пътя😆

# 674
Определено не. Тези на ЛД ги взех на 9/10 лв 2 бр на някаква промоция. Мисля, че това със скъпите прибори за хранене е маркетингов трик. Въпроса е да са по-къси и по-дебели и няколко пъти като не загребе, ще се научи от коя страна е вдълбнатото и че там се събира храната. Иначе има добра координация ръка-уста, предвид че не съм я захранвала по ЗВБ и даже май доста късно й дадох да яде нещо сама от ръчичка (беше ме шубе). Та децата много бързо се учат. Като тръгнат на ясла пък и там гледат едно от друго, вече ще е съвсем друго.

Ох, искам да порасне и да стане по-самостоятелна, обаче ще ми липсва това време, в което ще има нужда от мен за всичко.

Общи условия

Активация на акаунт