(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 012
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря за препоръките!
Записвам си ги🤗

# 541
  • София
Аз тази година пробвам Розов Хасковски и едрия Фантазия на Опал Зи.
Розовите са едни от най -дребните в градината аз си мислех че ще са едри мощни растения с по - големи домати. Те са ниски и доматите са малки, а един го мъчи алтернария май. Не станаха при мен.
Фантазията стана по- едър зрее неравномерно и на дупето има  кафяво като при неправилно опрашване, но Хармония по ми допада от на Опал Зи.
Меделина и на мен ми харесва.
Много се чудя на сърцето на Албенга дали ще боледува при мен.
В годината когато тате си отиде парника беше пълен с Албенги , но нямам тяхно семе от него нямам спомен от къде е било семето. От тогава все им се чудя.

# 542
Аз имам едно преимущество. Голям двор и сме двама. Реколта имаме достатъчно, просто защото садя повече от нужните ми растения. Имам място за експерименти и за пътеки за ужас на свекървата, според  която хабя плодородна земя. Само време нямам, убивам се от път, но пък ми е хубаво, въпреки голямото количество работа, която отмятам. Буквално зареждам батерията. Сега отново съм на път и от утре започвам работната седмица.

# 543
Mößbauer-Effekt, боба за стар ли е? Имам бегли спомени за ограда от боб с много красиви цветове, но го гледаха за стар боб нашите. Сега като видях снимкати се сетих.
Тогава не знам дали е бил собствено производство или са го купували, но имам спомени за супер едър боб, който майка ми правеше на салата. Много често ни правеше такава салата и ми беше любима. Май имаше и бял и черен, но не си спомням много. Не знам какъв е бил този боб, но никъде не виждам да се продава и толкова едър от моите спомени. Скоро видях в Кауфланд черен едър на Крина, но пак ми се струва ситен като го гледам.
Искам семе на такъв боб да открия, но изобщо не знам къде и под какво име да го търся.
Аз това си купих преди известно време от Била за следващата година. Имам от Лидл декоративни тиквички микс, но миналата година не ми хареса тези, които станаха. Тази година пак сях, единият ранен корен нещо не се развива сигурно няма да произведе тикви,  а другите скоро ги прехвърлих в земята много са измъчени и сигурно пак няма да стане нищо.
Скрит текст:

За следващата година съм си набелязала тези люти чорбаджийски чушки. Обикновената е хубава в салатка, но малко блуткави идват пукани и консервирани, липсва им лека пикантност.

# 544
Morkovelka99 ето така изглежда бобът от моето детство, който отглеждаше баба ми на високия хасмалък. Води се смилянски, но за 12, 13  бобчета не ми се струваше нормално да платя 5-6 лв. Което ми напомня, че сега може да открия на по-нормална цена.

# 545
Отидохме до градината, напръсках едня част от растенията се ка-бор. Малко дъжд е валяло, но с новия сифон няма запушване на капковото. Напълни се отдолу резервоара с тиня, но пропуснал към маркучи вода. Има чушки, краставици и набрах 3 кофи домати, малки кофи. В неделя ще затворя някой буркан.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 546
Може и смилянски да е бил не знам наистина. Във фейсбук съм виждала снимки на смилянски боб, но бобчета са били дребнички. Много коментатори е имало, че не може да вирее и не ражда на други места в страната освен в Смилян и района. Миналата година май ме питаше татко- искаш ли да си насеем смилянски боб, казах не знам, добре, но не е садил.
Ще взема да го питам и него за тоя боб от моите спомени. Как не съм се сетила наистина до сега да питам.

# 547
Точно смилянски ми е боба, такъв едър като показания от J_M_M. Защото има и шарен смилянски по-дребен. Става тук, когато времето е по-топло. Няколко години съм сяла и добре бера. Миналата година не стана, кофти температури бяха. Ако спрат дъждовете и се затопли, ще стане тази година, има много завръз и цвят. Семето ми е от познати от Смилян.
Отделно имам увивен зелен боб, плосък, дълъг и широк. Идеален за паниране.

# 548
  • София
Най-вкусният боб, който съм яла, е известната Софенка. Баба и дядо го отглеждаха във Велинград. Става наистина само там и нагоре по реката, по пътя за яз. Широка поляна и Доспат. Много едър и маслен. Консумира  се както на зелено, шушулките стават огромни, така и на зряло. Самото растение е много мощно, става над 3 м и се гледа на дълги притки. Няколко пъти преди години нашите са го сяли в Пазарджик, не става нищо в жегата.

# 549
А имаш ли идея от къде мога да се добере и аз до истински семена, а не фалшиви или някой да ме излъже със сорта?
Щом му трябва топлина в пловдивско може и да му хареса макар, че с тези 40 градуса имам съмнения, че може да не му понесат.
Това е единственият едър боб, който съм виждала да се продава в магазина и то само в един.
Скрит текст:
Докато се наканя да взема изчезна от Кауфланд и го нямаше много месеци.
Накрая писах на някой Крина или Кауфланд  да питам, защо не се предлага😀  Отговориха ми, че няма наличност и когато има пак такава ще бъде отново в продажба. Сигурно мина една година, миналият месец случайно го видях отново. Топло е не ми се яде боб, но ще взема един пакет за проба докато не изчезне пак.

# 550
В нашия край на този едър боб му казват Бамбал фасул. Много се ражда в селата около София. Имам семе от свекървата, сях го няколко години в Тракия, само една брах изключително много беше родил. Догодина пак ще сложа, да не изгубя семето.

# 551
Моят салатен е като този

Прави много шушулки, но във тях успяват да узреят 2-3 бобчета, понякога и само едно. Видяхте стойките, има още една много висок и тежък и ползвам едно скеле за конструкцията. Сега открих смилянски в  някакъв манастир може и да купя половин килограм. Отивам да разгледам.

# 552
  • София
Morkovelka, ако въпросът е към мен, софенката не става на топло място. Хладно, проветриво и влажно иска.

# 553
  • София
Morkovelka, ако въпросът е към мен, софенката не става на топло място. Хладно, проветриво и влажно иска.

А при нас дали ще стане в Софийски или с тези жеги и тук ще му е топло?
Същото ли е и за смилянският?

# 554
Аз предполагам, че това е един и същ едър фасул с различно наименование в различните крайща. Мисля че ще стане в Петково, там не са такива горещини като в Тракия,  че да му пада цвета.

Общи условия

Активация на акаунт