Термин Ноември 2025 - Тема 3

• 31 461
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
За тези от София - има ли ориентирани към Шейново или Токуда? Аз се следя в Шейново засега и горе-долу всичките ми изследвания/картони по ЗК и тн са при техни доктори, но следящият на частно много често излиза болничен и се чудя дали да не поразпитам тази по ЗК, която също е много кадърен кадър по мнения онлайн и опашки пред кабинета. За Токуда съм гледала д-р Леков, даже някой го беше споменал някъде тук, но все още се чудя дали да сменям изобщо, защото съм с висок риск от прееклампсия и както наскоро разбрах - по-висок риск от тромбофилия, а не знам до колко има опит с подобни бременности. Ще се радвам, ако някой сподели Relaxed

# 211
Здравейте, идвам да се похваля с добри новини след втората ФМ. Момата вече е 560гр и всичко си й е наред. Доктора отдели малко над 30 минути, за да я огледа добре, направи ми няколко снимки и видеа за спомен на сладката муцунка. 🥰 За момента все още е разположена седалищно, но има достатъчно време да се завърти. Сина ми застана главично в седми месец и така си стоя до последно. Като тегло вървят сходно по седмици и според АГ сигурно и тя ще се роди около 3кг.

# 212
Да, всеки път се заплаща тази сума. Платих веднъж, защото ситуацията налагаше това, но от тук нататък ще си минавам през държавно ЛКК, даже другата седмица ми предстои. Затова ви казах за Хипократ, там няма такси. 😊 Пловдив е голям град, навярно има и други места, но моите познания стигат до тези двете. 😁

# 213
Да, всеки път се заплаща тази сума. Платих веднъж, защото ситуацията налагаше това, но от тук нататък ще си минавам през държавно ЛКК, даже другата седмица ми предстои. Затова ви казах за Хипократ, там няма такси. 😊 Пловдив е голям град, навярно има и други места, но моите познания стигат до тези двете. 😁

Сега погледнах сайта на медицинския център, как протича това ходене при комисия, задават ли въпроси, направление трябва ли ми от следящия ми лекар, понеже тя сигурно ще си ме насочи към Селена, но аз такава такса не смятам да заплащам…Мисля да отида в Хипократ ако си минава през здравната каса, но просто ми е тъмна Индия както се казва в тази част все още, първа бременност ми е

# 214
Здравейте!
Аз от 2 месеца съм в болничен и всеки път заплащам по 40 лева такса за комисия - в майчин дом. За нищо друго не плащам освен една такса за унищожаване на материал при кръвните изследвания..
интересно, че в някои държавни болници не се плаща, не знам какъв е принципа и защо е така ..

# 215
Здравейте!
Аз от 2 месеца съм в болничен и всеки път заплащам по 40 лева такса за комисия - в майчин дом. За нищо друго не плащам освен една такса за унищожаване на материал при кръвните изследвания..
интересно, че в някои държавни болници не се плаща, не знам какъв е принципа и защо е така ..

И в майчин дом варна се заплаща 30 лв

# 216
За тези от София - има ли ориентирани към Шейново или Токуда? Аз се следя в Шейново засега и горе-долу всичките ми изследвания/картони по ЗК и тн са при техни доктори, но следящият на частно много често излиза болничен и се чудя дали да не поразпитам тази по ЗК, която също е много кадърен кадър по мнения онлайн и опашки пред кабинета. За Токуда съм гледала д-р Леков, даже някой го беше споменал някъде тук, но все още се чудя дали да сменям изобщо, защото съм с висок риск от прееклампсия и както наскоро разбрах - по-висок риск от тромбофилия, а не знам до колко има опит с подобни бременности. Ще се радвам, ако някой сподели Relaxed

Макар че в Токуда има неонатология, бих те съветвала да останеш в Шейново. Макар материалната база на Токуда да е на ниво (за което разбира се отговаря и крайната сума, която платиш.) Няколко мои познати родиха в Токуда и на всички се "наложи" без видими причини да родят секцио. Тъй като според мен това не е ок, ако нямаш някакъв риск от нормално раждане, разбира се. Знам, че и чакането е голямо (но то къде ли не е). Имам и позната, която два пъти ражда в Шейново и е много доволна. Изобщо като професионалисти отзивите, които съм чувала, че Шейново е много по-добър вариант. Аз също имах избор между Токуда и друга болница и реших, че Токуда ще отпадне.

# 217
Да ви споделя, минах втората ФМ в Марковс (21+4). Нещо ме жегна при прегледа. Каза ми че околоплодните ми води са повече отколкото трябва да са и заради това ме писа + 6 дена повече, т.е. 22+2. Малкия иначе е 479 гр., каза че има леко увеличени бъбречни легенчета до 6 мм. Съмнява се че това е възможно да е резултат от инсулинова резистентност, за която си бях направила ОГТТ и излезе инсулин 108 в 60 минута (тогавашния ендокринолог ми изписа (Холин+Инозитол). Естествено ми препоръча без бързи въглехидрати, което смятам да спазвам стриктно от сега нататък. Също така ме изпрати отново на ОГТТ след 24 г.с. За съжаление за лекарката която ми препоръча от "София мед",  Др Бояна Трифонова, първия свободен час е 19 август, когато по последна менструация ще съм 28 г.с. + 2, а по днешния ехограф 29 г.с. + 0. Според вас удачно ли ще е тогава да се прави теста и ако не, моля ви да ми препоръчате добър ендокринолог за София, който да се занимава с бременни. Също така към резултата от ФМ имам следната забележка: Забележка: "По-обстойна ехографска оценка на феталното сърце изисква преглед от педиатър кардиолог", ако някой може да ме посъветва какво трябва да изследвам и кога, понеже нищо не ми спомена на прегледа. Благодаря Simple Smile

# 218
gadolina, аз ходя на ендокринолог пак в Софиямед при д-р Моллова, тя обаче отказа дори инозитол да ми изпише, та не съм сигурна колко я препоръчвам, но поне има скоро свободни часове. Мъжът ми ходи пак там при д-р Гоцева, която има първи свободен час за 1-ви август, тя работи и с НЗОК, но аз никога не съм ходила лично при нея. Трябва да минеш на фетална ехокардиография, на мен ми препоръчаха д-р Маринов, дори имам записан час при него за утре и има още свободни часове. Ти в момента си в идеалния период да я направиш, тъй като се препоръчва да се извърши до 24 седмица.

# 219
Здравей, с ендокринолог не мога да помогна, но миналия петък в 22 г.с. бях на фетална ехокардиография в диагностичен център Сърце при доц. Румен Маринов. При мен беше просто профилактично по съвет на следящия ме АГ. Много мил и внимателен лекар, мисля можете да намерите много отзиви за него. Ако не сте коментирали по време на феталната тази забележка мисля, че няма нищо притеснително.

Да ви споделя, минах втората ФМ в Марковс (21+4). Нещо ме жегна при прегледа. Каза ми че околоплодните ми води са повече отколкото трябва да са и заради това ме писа + 6 дена повече, т.е. 22+2. Малкия иначе е 479 гр., каза че има леко увеличени бъбречни легенчета до 6 мм. Съмнява се че това е възможно да е резултат от инсулинова резистентност, за която си бях направила ОГТТ и излезе инсулин 108 в 60 минута (тогавашния ендокринолог ми изписа (Холин+Инозитол). Естествено ми препоръча без бързи въглехидрати, което смятам да спазвам стриктно от сега нататък. Също така ме изпрати отново на ОГТТ след 24 г.с. За съжаление за лекарката която ми препоръча от "София мед",  Др Бояна Трифонова, първия свободен час е 19 август, когато по последна менструация ще съм 28 г.с. + 2, а по днешния ехограф 29 г.с. + 0. Според вас удачно ли ще е тогава да се прави теста и ако не, моля ви да ми препоръчате добър ендокринолог за София, който да се занимава с бременни. Също така към резултата от ФМ имам следната забележка: Забележка: "По-обстойна ехографска оценка на феталното сърце изисква преглед от педиатър кардиолог", ако някой може да ме посъветва какво трябва да изследвам и кога, понеже нищо не ми спомена на прегледа. Благодаря Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 15:27 от Hristi Yana

# 220
И аз вчера бях на втора ФМ при Павлова в Марковс. С бебето всичко е наред, за което сме безкрайно щастливи и благодарни! Аз обаче си тръгнах доста разстроена. Самият преглед на бебето беше обстоен, но към мен отношението беше някак пасивно агресивно. Каза ми, че ,,коремчето е по-голямо, от колкото трябва да изглежда за периода". Аз пък се оплаквам, че все още не изглеждам бременна..беше малко шок за мен. От там като почна с едни забрани да не ям диня, грозде, банани, череши и т.н., също ориз, картофи и тестени храни, никакви басейни и влизане в морето. По-добре и със слънцезащита много да не се мажа, че всичко се абсорбирало и отивало към бебето и по-добре с дълги дрехи да ходя повече..Каза ми също, че мисля повече за себе си, от колкото за детето, защото видимо ми падна настроението. И да ви кажа...поревах си на път за вкъщи. Имам чувството, че не е честно това и е супер крайно..в крайна сметка нито съм с наднормено тегло, нито имам други здравословни проблеми и аз и бебето.. Разбира се за сладки неща със захар и чипсове и бърза храна разбирам, че е вредно, но всичко останало..? Толкова ми се яде диня и череши, картофи и ориз също много обичам..не съм чак толкова по месата, а сега само това ми остава да ям..и за това явно мисля повече за себе си, от колкото за бебето..чувствам се супер виновна и тъжна..

# 221
Gersie, същите неща ми каза и на мен... И аз пуснах малко сълзи като излязох. Интересното е че в епикризата не е записала нещата които ми каза, освен за бъбреците на бебока, а пък е записала неща, които не ми каза... чудя се на кое да вярвам

Благодаря за съветите, записах си час за 08.07. при доктор Маринов. Каква е цената на прегледа, за тези които са минали вече.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 15:55 от gadolina

# 222
Gersie, здравей, изобщо не приемай много лично нейните думи. Моят опит с нея е от преди 3 години, стигнах само до 2ра ФМ. Пропускам подробностите и споделям точно при втората фетална влизаме със съпруга ми, който щеше да види бебенцето за първи път и да чуем пол... Влизаме и от вратата ме нападна, че корема ми е огромен (бях качила 4 кг до 21 седмица) започна нападателно да ме пита дали ям много тесто и сладко, в следващия момент вече погледна и каза нещо от сорта оооо толкова много води, това е от тесто... Вече в следващия момент преди да съм си довършила изречението колко и какво тесто ям ми заяви, че имам сериозен проблем... Чувала съм и от други жени с наднормено тегло, че са усещали отношение на презрение. Моят личен съвет е да не обръщаш внимание на това и ако някога ви изпише аспирин по Вайбър да подложите на съмнение дозата. Не се чувствай виновна, тези мисли също влияят на бебчето дори в пъти повече от една хапка диня.
И аз вчера бях на втора ФМ при Павлова в Марковс. С бебето всичко е наред, за което сме безкрайно щастливи и благодарни! Аз обаче си тръгнах доста разстроена. Самият преглед на бебето беше обстоен, но към мен отношението беше някак пасивно агресивно. Каза ми, че ,,коремчето е по-голямо, от колкото трябва да изглежда за периода". Аз пък се оплаквам, че все още не изглеждам бременна..беше малко шок за мен. От там като почна с едни забрани да не ям диня, грозде, банани, череши и т.н., също ориз, картофи и тестени храни, никакви басейни и влизане в морето. По-добре и със слънцезащита много да не се мажа, че всичко се абсорбирало и отивало към бебето и по-добре с дълги дрехи да ходя повече..Каза ми също, че мисля повече за себе си, от колкото за детето, защото видимо ми падна настроението. И да ви кажа...поревах си на път за вкъщи. Имам чувството, че не е честно това и е супер крайно..в крайна сметка нито съм с наднормено тегло, нито имам други здравословни проблеми и аз и бебето.. Разбира се за сладки неща със захар и чипсове и бърза храна разбирам, че е вредно, но всичко останало..? Толкова ми се яде диня и череши, картофи и ориз също много обичам..не съм чак толкова по месата, а сега само това ми остава да ям..и за това явно мисля повече за себе си, от колкото за бебето..чувствам се супер виновна и тъжна..

# 223
И на мен д-р Павлова ми наговори абсолютно същите неща, дори не успях хубаво да се отпусна на прегледа и ме е яд,че емоцията ми беше леко "секната" от нея. Не знам дали и бременността не й влияе на настроението (доколкото разбрах от нея август ще ражда, пожелавам й успех), но е супер крайна. Като се върнах от ФМ разказах на моя проследяващ лекар и той каза да не я слушам, че всичко е нормално и че последно време се е вманиачила на тема тегло и хранене и спира да изпраща пациентките си при нея.

# 224
Много ви благодаря за подкрепата и споделения опит, момичета! 🥹❤️❤️❤️

Общи условия

Активация на акаунт