Счетоводител в нужда се познава 23

• 7 794
  • 217
  •   1
Отговори
# 210
Декларира се всеки месец дохода от основния договор пред втория работодател, защото осигуровки се удържат и внасят до максималния осигурителен праг, който в момента е 4130лв.
Ако първата ви заплата е 4000лв, а втората 2000лв, то втория работодател ще удържи осигуровки само върху 130лв, а върху останалите 1870 - само данък. Съответно нетната ви сума се увеличава - осигуровки върху пълните 2000лв биха били всеки месец около 275 лева, които ще си спестите и ще внасяте осигуровка само върху 130лв, което е около 20 лева. Давък се удържа така или иначе, там разликата няма да е чак осезаема, но осигуровки не е необходимо да внасяте. Това е плюс и за втория рабжтодател, защото и той си спестява едни суми всеки месец от осигуровки, които не е нужно да внася.

Благодаря много за изчерпателната информация. И последен въпрос - ако вторият работодател по погрешка е надвишил максималния осигурителен доход с около 30 лева, това дали е голям проблем? Задължително ли е да се прави корекция? Какви последици би имало за лицето и фирмата?
Никакви последици, но трябва да коригира, защото осигуровките са недължимо внесени.

# 211
Декларира се всеки месец дохода от основния договор пред втория работодател, защото осигуровки се удържат и внасят до максималния осигурителен праг, който в момента е 4130лв.
Ако първата ви заплата е 4000лв, а втората 2000лв, то втория работодател ще удържи осигуровки само върху 130лв, а върху останалите 1870 - само данък. Съответно нетната ви сума се увеличава - осигуровки върху пълните 2000лв биха били всеки месец около 275 лева, които ще си спестите и ще внасяте осигуровка само върху 130лв, което е около 20 лева. Давък се удържа така или иначе, там разликата няма да е чак осезаема, но осигуровки не е необходимо да внасяте. Това е плюс и за втория рабжтодател, защото и той си спестява едни суми всеки месец от осигуровки, които не е нужно да внася.

Благодаря много за изчерпателната информация. И последен въпрос - ако вторият работодател по погрешка е надвишил максималния осигурителен доход с около 30 лева, това дали е голям проблем? Задължително ли е да се прави корекция? Какви последици би имало за лицето и фирмата?
Никакви последици, но трябва да коригира, защото осигуровките са недължимо внесени.

Счетоводителката на фирмата казва, че нямала да прави корекции. Било за няколко дребни лева. Затова питам дали би имало някакви последици за лицето или фирмата от НАП например или НОИ.

# 212
Няма последици. Единствено ако си го искате, ще се инициира проверка, което е времеемко и за дребни суми не си струва.

# 213
Чак голям проблем надали. И да стане проблем при една проверка, то той би бил за работодателя, затова че е "ощетил" и неправомерно е удържал повече, отколкото трябва. Прави се корекция за месеците назад и се възстановява разликата на работника.

# 214
Счетоводителката е в голяма грешка, че е концерт по желание "за дребни суми".
В някой следващ период ако лицето вземе болничен - ще я накарат да коригира.
Догодина при подаване на данните за изплатени доходи по трудови правоотношения пак ще лъсне неравнение.
И тогава вместо просто подаване на коригираща декларация - ще пише фермани. Но това си е нейна грижа.
Работника, освен че е ощетен с левчета няма никаква вина или отговорност.

# 215
Здравейте! Пуснал съм 30-дневно предизвестие за прекратяване на трудов договор, което изтича на 12.10.2025. Вече ми дадоха и заповедта за прекратяване. В нея са написали, че ще ми изплатят само 4 дни отпуск, които ми се полагат за септември (имам право на 48 дни платен годишен отпуск и ми останаха неизползвани за септември, октомври, ноември и декември, т.е по 4 дни на месец). Попитах защо няма и дни за октомври след като приключвам на 12.10.2025, но ми отговориха, че се полагат дни само за пълен месец. Вярно ли е това? Редно ли е да ми удържат и от заплатата за остатъка до декември за пари за дрехи, след като заявих, че ще ги платя на ръка и ми отказаха?

# 216
  • София-Младост
Платен отпуск се изплаща пропорционално на отработеното време. След 12.10. не сте техен служител, няма как да ви изплатят за месеците до края на годината. За м.10 е можело да добавят 1 ден още.
Не знам как е уредено това с парите за дрехи, вече са ви дадени за тази година, така ли?
Има как да се платят на ръка, но явно практиката е друга при вас.

# 217
Благодаря. Да, можеха да добавят един ден за октомври, но твърдят, че се изплащат само за пълен отработен месец октомври. Но, както преглътнах и други неща, така ще преглътна и този ден. Слава богу остава ми само един работен ден и приключвам с тези.

Общи условия

Активация на акаунт