Счетоводител в нужда се познава 23

• 6 995
  • 194
  •   1
Отговори
# 180
2 дни от работодател се изчисляват на 70% от брутното, нали?
Познат взима всеки месец 2100 лева, но се води на 1200 основна и другото е възнаграждение без постоянен характер. В този фиш мисля , че 2 дни са изчислени само от основната. Има ли право да оспори?

# 181
2 дни от работодател се изчисляват на 70% от брутното, нали?
Познат взима всеки месец 2100 лева, но се води на 1200 основна и другото е възнаграждение без постоянен характер. В този фиш мисля , че 2 дни са изчислени само от основната. Има ли право да оспори?

чл. 40, ал. 5 от КСО: „Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите два работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение“

В БТВ не се включват сумите, които нямат постоянен характер като напр.: 13-та заплата, ДМС, ДТВ за постигнати резултати и пр.

# 182
IsaBella* благодаря
От НОИ  получи 3-пъти по-голяма сума за 2 дни, затова е изненадан.

# 183
IsaBella* благодаря
От НОИ  получи 3-пъти по-голяма сума за 2 дни, затова е изненадан.

НОИ смятат на база 18 месеца назад - 80% от среднодневния осигурителен доход. Работодателят смята на база текущия месец, в който е настъпила неработоспособността

P.S. Допълвам само, за да стане по-ясно: В среднодневния осигурителен доход, от който НОИ смятат обезщетението, се включат и сумите с непостоянен характер. Ако разгледате фиша, се вижда, че осигуровките се смятат И в/у сумата на доп.възнаграждение, т.е. тази сума се включва в осиг.доход на лицето.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 11:08 от IsaBella*

# 184
  • София
Благодаря за отговорите!
Да,досега ми беше значително опростено докато бях на патент, но се наложи да открия фирмата и сега все още доста нещя не са ми ясни, надявам да ми се изясни.
Доста време отлагах откриване на фирма ,но стана неизбежно понеже освен маникюр започвам да предлагам и др. козметични услуги като перманентен грим, миглопластика.. и прочие. И това наложи отваряне на фирма, защото патента ми обхващаше само дейност маникюр (320 лв годишно),а за перманентен грим е отделен патент (около 400лв.)  И затова..нещо не ми излизаха сметките. Доката с фирма мога за извършвам всички дейности наведнъж без плащане на отделни патенти.  Общо взето това беше причината.
Иначе бях решила да е като СОЛ ,без договор за управление и контрол,защото ДУК ми се стори по-сложен вариант, а гледам да не си го осложнявам чак толкова поне в началото.
Иначе тази част с дивидента  и с данъка 10% в/у печалбата ми беше най-неясна и ще го проучвам още, благодаря за обяснението по-горе.
В момента нямам голям месечен оборот.. дори е колкото за покриването на разходите само (м/у 600-1000 лв мес.) Затова и гледам каквото мога да минимизирам откъм месечни разходи за момента  и затова ми беше и въпроса дали задължително ще ми трябват фирмена сметка и счетоводител ежемесечно. Ако е нещо задължително разбира се,че няма да имам друг избор, но ако знам,че бих могла и сама,то бих си спестила тези разходи засега.

Явно ще трябва добре да премисля приходите и разходите ми занапред, за да не трябва да довнасям накрая някакви огромни суми..

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 12:29 от LoLo30

# 185
  • В полите на Пирин планина
Ако са само осигуровки, то можеш да ги плащаш и от лична сметка, но както отбелязаха по-горе - обр. 1 за СОЛ, който е месечен, се подава вече от ЕООД-то, т.е. трябва да имаш електронен подпис или ПИК от НАП, но на дружеството, а не твой личен, както до сега си ползвала.
Аз лично не си представям как би платила по-малко данък от горепосочения патент, но знам ли...?!
Според мен и от гл.т. на счетоводен хонорар ще ти вземат повече пари.
Наистина трябва да се уточни и какво лице е наемодателят - физическо или юридическо, но по-горе беше писала "фактура за наем" и аз реших, че е юридическо.

# 186
Осигуровките ще се плащат както и до сега - в брой, с карта на сайта, по изи пей. Самите платежни са същите - задължено лице - името на собственика и ЕГН-то.
За подаване на необходимата информация по интернет към НАП е достатъчно да се извади ПИК на ЕООД-то. Върши същата работа както и платения квалифициран електронен подпис.
Сега - относно сметките:
Патент 320 лв/година = 26.67 лв данъчно плащане на месец.
За да бъдат данъците на ЕООД-то не повече от патента - задължително печалбата (приход -разход) трябва да е не повече от 180 лв
При печалба на ЕООДто 180 лв/месец данъчното задължение е:
данък печалба 180 х 10% = 18 лв
данък дивидент 162 х 5% = 8.10 лв  
Скрит текст:
данък дивидент се изчислява като от чистата печалба след приспадане на данък печалба
Общо данъчно задължение 26.10 лв
Тоест какъвто и да е месечния оборот на ЕООД-то: печалбата= оборота - ф-рите за материали - ф-рата за наем = 180 лв максимум.

Ако в сметките се включи и патента за другите дейности - сметките се правят по аналогичен начин.
маникюр 320 лв + грим 400 лв = 720 лв/годишно : 12 мес = 60 лв/месец
Това мес. прави печалба от ЕООД не повече от 400 лв (д-к печалба 40 лв, данък дивидент 18 лв)

И разбира се трябва да намериш счетоводител, който да направи годишно приключване на ЕООД на приемлива цена, защото там осчетоводяването е по-различно и се нуждае от програма.

# 187
  • София
На мен ми издават фактура+касов бон при плащането на наема на работното място. Издава ми ги друга фирма (ЕООД) на фризьорката, която пък има сключен даговор за наем с наемодателя от преди това. (Мисля,че през нейната фирма минава и плащането на данъка на помещението на тримесечие). Иначе аз със нея (с фирмата) имам сключен договор за ,,извършване на съвместна дейност" в помещението, а наемът и всички сметки,разходи си делим поравно.
Всеки си е със свой касов апарат,но сега ще пререгистрирам моя вече с новите данни на фирмата и ще сключим нов договор за съвместна дейност вече фирма с фирма.

Но моля ви не ме плашете,че  доплащането на данък накрая ще е повече от патента на година (700лв)😅
Ще трябва добре да го проуча този данък...

# 188
Доста време отлагах откриване на фирма ,но стана неизбежно понеже освен маникюр започвам да предлагам и др. козметични услуги като перманентен грим, миглопластика.. и прочие. И това наложи отваряне на фирма, защото патента ми обхващаше само дейност маникюр (320 лв годишно),а за перманентен грим е отделен патент (около 400лв.)  И затова..нещо не ми излизаха сметките.

Физически лица, включително еднолични търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година два или три вида патентна дейност, заплащат патентния данък само за тази дейност, за която определеният данък e с най-висок размер. За ползване на облекчението е необходимо дейностите да се извършват с «личен труд», т.е. без да се наемат работници.

# 189
  • В полите на Пирин планина
Да не говорим, че за 2025 г. трябва да се подават две годишни декларации - една като физическо лице, а друга за ЕООД-то.
И реално патентният данък е "измислен" точно с цел минимална административна тежест за дейности, които се извършват самостоятелно от едно лице, което полага труд.

# 190
Благодаря на всички за отговорите!
Не съм със запор, нямам актуална българска сметка и няма да съм в България за известно време, затова исках да дам не моя сметка, но явно няма как... Ще си направя като се прибера, дано могат да ми я декларират със закъснение.
Благодаря още веднъж!

# 191
Не съм със запор, нямам актуална българска сметка и няма да съм в България за известно време, затова исках да дам не моя сметка, но явно няма как... Ще си направя като се прибера, дано могат да ми я декларират със закъснение.
Благодаря още веднъж!
Работодателя ще пусне болничния лист, за да оправдае дните без да декларира сметка. Ще получите покана за деклариране или отказ от плащане докато не декларирате. Когато се приберете се пуска в НОИ заявление специално за да ви бъде изплатена сумата, като декларирате банкова сметка. Парите за болничния може д а поискате в срок от три години. Т.е може и след два-тре месеца, когато имате вече открита сметка.
Обръщам Ви внимание, че например в ДСК може да се открие сметка неприсъствено - от компютър, н акойто има видео камера, защото се прави лицево разпознаване. (Това обаче го знам на теория, на практика не съм го пробвала). Т.е бихте могли в зависимост от спешността или ангажиментите да направите опит за откриване на сметка и от настоящото си местонахождение.

ПП - към момичето маникюрист - не се опитваме да ви плашим, а доста подробно обясняваме минусите и за какво положително може да се захванете, за да ви се получат нещата без допълнителни разноски.

Ето го и текста от ЗМДТ относно едновременното упражнявне с личен труд на две или три патентни дейности:
Скрит текст:
Чл. 61м. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Данъчно задължените лица, които подлежат на облагане с патентен данък, могат да ползват данъчни облекчения в следната поредност:
2. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) физическите лица, включително едноличните търговци, които извършват с личен труд през цялата данъчна година два или три вида патентна дейност от посочените в т. 1 - 36 от приложение № 4, заплащат патентния данък само за тази дейност, за която определеният данък е с най-висок размер; за извършване на повече от три дейности облекчението не се прилага;

Приложение 4 - т.12 козметични услуги, татуировки ;   т.13 маникюр, педикюр.
Само дейност "гримиране" няма, но да кажем че може да се причисли към козметичните услуги.

Практически ще плащате само един патент, който е по-голям от двата. Това обезсмисля до някъде пускането в действие на дружеството.

ПП2  БЛАГОДАРЯ на IsaBella* за уточнението на двете патентни дейности.
Скрит текст:
Когато прехвърлиха патента към Общините оставих декларирането и следенето на особеностите на  клиентите - физически лица. Поради това бях напълно незапозната с текстовете от ЗМДТ.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 16:37 от dariVale

# 192
  • София
Благодаря още веднъж!

Това със закъснението не ми се вижда добре.
Сметка може да си откриеш  и от чужбината.
В ТБИ банк/лицензирана от БНБ/ е само през приложение на телефона, става за минути с ЛК и твоя снимка.
После самата карта ще я изпратят с куриер до адрес в Бг.
Преди 3 месеца така открих сметка на ММ за болничен.
Нямаше собствена банкова с/ка, а беше със счупен крак на легло.
Успешно си получава болничните всеки месец.

# 193
Изобщо никакъв проблем не е закъснението за деклариране на банкова сметка. Просто ще получи отказ за изплащане на сумата. Но задължително самия болничен лист трябва да се декларира в съответните срокове. Трябва да се занесе на работодателя/счетоводителя най-късно в началото на следващия месец на месеца, за който е издаден, за да участва при формирането на работната заплата.
Скрит текст:
В практиката съвсем скоро имах случай със СОЛ, който си плаща осигуровките два пъти в годината за изтекъл период. Т.е винаги е с някаква сума неплатени осигуровки. Имаше болничен, отказаха му плащане от НОИ. При разговор със съответното длъжостно лице казаха - когато си плати осигуровките и няма задължения - да пусне заявление и ще му го изплатим. Давностния срок да си ги поиска е три години. (Понеже това е достатъчно дълъг период - не се напънах да проучвам три години от коя дата се смятатат). Така че не виждам проблем потребителката да си открие банкова сметка и да я декларира пред НОИ когато има възможност напред във времето.
ПП  Не обичам никакви екзотични банки, особено без развита клонова мрежа.

# 194
Може да се декларира сметка в чуждестранна банка.

Общи условия

Активация на акаунт