Счетоводител в нужда се познава 23

• 16 068
  • 453
  •   2
Отговори
# 345
  • София
Годишна- да.
Добре,благодаряя! Ще го направя Simple Smile

А вярно ли е,че за ЕООД (без ДУК, без наети служители и без фирмена сметка(само кеш плащания) е необходимо да се води двустранно счетоводство по месеци със счетоводна програма? Тоест няма как в течение на годината просто да се събират и съхраняват всички разходи-> фактури + касови отчети за приходи  и накрая да се предадат на счетоводител,който да изготви годишната данъчна декларация?  Защото така процедирах когато бях с патентната дейност.

# 346
Годишна- да.

А вярно ли е,че за ЕООД (без ДУК, без наети служители и без фирмена сметка(само кеш плащания) е необходимо да се води двустранно счетоводство по месеци със счетоводна програма? Тоест няма как в течение на годината просто да се събират и съхраняват всички разходи-> фактури + касови отчети за приходи  и накрая да се предадат на счетоводител,който да изготви годишната данъчна декларация?  Защото така процедирах когато бях с патентната дейност.
За ЕООД се води двустранно счетоводство, да. Най-лесно с програма. Но в зависимост колко са фактурите за покупки през годината пак може да се занесе наведнъж в началото на следващата. Въпрос на договореност със счетоводителя е. Като вие си поемате ангажимента да следите текущо оборотите във връзка с прага за регистрация по ДДС. През 2026 г това се прави текущо - ден за ден, ден след ден.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 10:43 от dariVale

# 347
LoLo30 пропуснах факта, че за СОЛ говорите...доколкото разбирам за 2025 става дума...направете си всички коригиращи декларации 1 както трябва, с всички верни проценти, можете и месец по месец, а можете и в един файл, като подавайки ги записвате 9 бр.декларации за период от м.01 до м.09 (например...както там са ви месеците), чеквате че няма основание да подавате декл.6 и подавате. ПРОСЛЕДЯВАТЕ РЕЗУЛТАТА НАВРЕМЕ и това е. В срок до 30.04
(или 30.06. зависи) си.подавате годишната декларация 6 с верните годишни задължения за всички фондове. И ПРОСЛЕДЯВАТЕ РЕЗУЛТАТА - гледайте и в данъчно-осигурителната сметка, постоянно проверявайте какво сте си формирали като задължения! Успех 🙂

# 348
  • София
Годишна- да.

А вярно ли е,че за ЕООД (без ДУК, без наети служители и без фирмена сметка(само кеш плащания) е необходимо да се води двустранно счетоводство по месеци със счетоводна програма? Тоест няма как в течение на годината просто да се събират и съхраняват всички разходи-> фактури + касови отчети за приходи  и накрая да се предадат на счетоводител,който да изготви годишната данъчна декларация?  Защото така процедирах когато бях с патентната дейност.
За ЕООД се води двустранно счетоводство, да. Най-лесно с програма. Но в зависимост колко са фактурите за покупки през годината пак може да се занесе наведнъж в началото на следващата. Въпрос на договореност със счетоводителя е. Като вие си поемате ангажимента да следите текущо оборотите във връзка с прага за регистрация по ДДС. През 2026 г това се прави текущо - ден за ден, ден след ден.

Става въпрос за съвсем малка дейност (маникюрист съм) и  малко на брой фактури (2,максимум 3 бр. на месец) , дори нямам фирмена сметка.
Далеч съм от прага за регистрация по ДДС.
Та именно затова се и чудех дали задължително ми е необходимо такова осчетовадяване.  За да не стане накрая проблем,че не съм имала такова..

# 349
Годишна- да.

Става въпрос за съвсем малка дейност (маникюрист съм) и  малко на брой фактури (2,максимум 3 бр. на месец) , дори нямам фирмена сметка.
Та именно затова се и чудех дали задължително ми е необходимо такова осчетовадяване.  За да не стане накрая проблем,че не съм имала такова..
Задължително е. Но няма да можете да го направите сама (не подценявам вашата интелигентност, но при двустранното има специфики, сметки, шифри). Счетоводител ще го направи за относително не много време при описаното от вас количество документи и е съвсем нормално да го направи наведнъж когато се прави декларацията за предходната година. Аз поне така практикувам за нерегистрираните по ДДС с неголям оборот, дори и при по-голям брой ф-ри за покупки. Мисля, че е напълно възможно да намерите колега, който прилага същата практика във вашето местоживеене.

# 350
  • София
Годишна- да.

Задължително е. Но няма да можете да го направите сама (не подценявам вашата интелигентност, но при двустранното има специфики, сметки, шифри). Счетоводител ще го направи за относително не много време при описаното от вас количество документи и е съвсем нормално да го направи наведнъж когато се прави декларацията за предходната година. Аз поне така практикувам за нерегистрираните по ДДС с неголям оборот, дори и при по-голям брой ф-ри за покупки. Мисля, че е напълно възможно да намерите колега, който прилага същата практика във вашето местоживеене.

Да,благодаря! Съсигурност не бих успяла сама- да, нямам нито нужната програма нито знанията.

Благодаря още веднъж за отделеното време! Simple Smile

# 351
Работя със Стил на Мсофт, къде е въведена ставката за нощния труд?

# 352
Когато добавяте перото, в параметри е часовата ставка за нощен труд. Може да се коригира.

# 353
Когато добавяте перото, в параметри е часовата ставка за нощен труд. Може да се коригира.

Казаха ми, че трябва да изтрия перото и наново да го въведа.

# 354
Здравейте,получавам доходи от интернет продажби,които декларирам по чл.50.
Така вече 5 години,като тази седмица получих “Иск за получаване на документи и банкови извлечения”
Ясно ми е,че могат да се заядат за всяко нещо и искат всичко подробно описано ако имам договор със счетоводителка,каква програма ползва и тн.
Аз съм декларирала всичко сама и то не защото не съм искала да платя на счетоводител,а защото повечето стока е без фактура.
Срока е много кратък за да предоставя всички данни и исках съвета ви да се обърна ли към счетоводител за да може в документите да видят,че е имало такъв и нещата са изпипани,за да не ми наложат някаква глоба просто ей така защото мислят,че съм некомпетентна и по-лесно ще може да се заядат и дали на някой счетоводител ще му се занимава изобщо?

# 355
  • В полите на Пирин планина
Счетоводител, който не е изготвял декларациите до сега, едва ли ще се ангажира за стари периоди и едва ли наличието му сега ще помогне с нещо.
Принципно такава дейност, леко хибридна, уж търговска, а без лицето да е търговец, се толерира до момента от НАП, но не знам в каква степен.

# 356
Счетоводител, който не е изготвял декларациите до сега, едва ли ще се ангажира за стари периоди и едва ли наличието му сега ще помогне с нещо.
Принципно такава дейност, леко хибридна, уж търговска, а без лицето да е търговец, се толерира до момента от НАП, но не знам в каква степен.
Благодаря много!Точно и аз това мислех,че ще е нелепо да питам счетоводител за такава проверка,освен ако не е минал през такива.При фирмите там всичко е професионално направено и всеки си има счетоводител,който може да се обоснове при проверка.
Аз така или иначе съм си подготвила всички банкови извлечения,продажби,фактури и касови бележки,пр исках да знам дали някой има опит с такава проверка на ФЛ и дали има смисъл да търся счетоводна помощ.Много ви благодаря

# 357
Имам опит с такава проверка и то многократно-данните от продажбите те си ги получават директно от куриерските фирми.
Вече остава правилно да сте събрали всички разходи и да сте отразили вярно разликата в ГДД.
И една забележка -Иск за получаване на документи и банкови извлечения"-не е точно това името май.
Срокът обикновено е 7 или 14 дневен.Ако не ви стигме -входирайте молба за удължаване на срока.

# 358
Пише в документа” ИСКАНЕ
за представяне на документи и писмени обяснения на задължено лице”,а в мейла”образувано/водено административно производство.
Те данните от куриерските фирми излизат и в ГДД,но явно искат детайли по декларацията и плащания,договори със спедиция и всички банкови извлечения.Дано не се заядат,че не е ползван счетоводен софтуер.
Тъй като това ми е странична дейност,работя друго и там съм си на ТД ми казваха”не си прави фирма,главоболията са много по-големи.Пускай си ГДД и не се занимавай с фирми,дано не съм сбъркала.

# 359
По-скоро могат да се "заядат", че според тях не всичко е декларирано, а само това, което куриерските фирми са подали.

Общи условия

Активация на акаунт